När Caremaskandalen på Koppargården exploderade i massmedia vara goda råd dyra för de som anser att offentliga tjänster som äldrevård utförs bättre i privat regi där lönsamhet är rättesnöret i stället för bästa tänkbara vård.

Nu gällde det för Carema att hitta en PR-man som kunde förföra allmänheten utan att de förstår att de blir förda bakom ljuset. En sådan man var moderaten och konsulten Henry Sténson, som fick jobbet att leda Caremas krishanteringen på koncernnivå.

Det har han gjort med bravur. För han är också styrelseordförande för tidningen Dagens Samhälle som ges ut av Sveriges kommuner och landsting (SKL). Tidningen Dagens Samhälles chefredaktör heter Mats Edman och är utan tvekan lika mörkblå som tidningens ordförande.

Chefred Mats Edman har råkat i gräl med Dagens Nyheter som han beskyller för att ha hittat på hela Caremaskandalen. Allt DN skrivit om missförhållandena på Caremas Koppargården är enligt Mats Edman lögner. Dagens Nyheter hittar helt enkelt på och berättar sagor.

Se det är en chefredaktör som inte behöver få några order om vad ägarna anser är viktigt att berätta. Han är som en lydig hund som apporterar de smutsiga åsikter husse slänger ut och skriver i en ledarartikel i Dagens Samhälle att ”5000 skandalartiklar gav inte sanningen”.

Nåja, de som har avslöjat vad som händer inom de fyra väggarna på Caremas Koppargården och andra Caremainrättningar kanske är mer insatta i vad som pågår utanför allmänhetens insyn.

När tidningen tar ära och redighet av både läkare, medicinskt ansvarig sjuksköterska och förfalskar Socialstyrelsens rapporter är det bara att inse att chefredaktör Mats Edman och tidningens moderate styrelseordförande Henry Sténson hänger ihop som ler och långhalm och att journalistiken lyser med sin frånvaro på Dagens Samhälle.

Tidningen har uppenbarligen under Mats Edman förvandlats till en PR-megafon åt Caremas moderate toppkonsult och krishanterare Henry Sténson.

När nu verksamhetschef Anders Hellström vid Trygg Hälsa AB låter publicera en artikel i Dagens Nyheter där han skriver att Dagens Samhälle sprider lögner om vad som skett och inte skett hos Carema ska man inte bli förvånad.

Han har nämligen försökt få artikeln om vad som är sanning och lögner om Carema publicerad hos Dagens Samhälle förvägrades honom. I stället fick han den publicerad i DN.

Journalistiken i Dagens Samhälle står inte högt i kurs!
Fråga chefredaktör Mats Edman om ni inte tror mig.

./.

Läs sanningen som Dagens Samhälles lögner.

AB, DN, 1, SvD, AB

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 Svar på “Dagens sanning bättre än Dagens Samhälle”
 1. Kerstin skriver:

  Förvånande bara att DN tog in artikeln.

 2. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Nja, har man följt bråket om Carema i de bägge tidningarna så är det inte alls underligt. Det underliga är att Dagens Samhälle håller på att sänka sig själv. Jag skulle bli förvånad om chefredaktören kan behålla jobbet länge till.

 3. Mats Edman skriver:

  Till Fotolasse – du har inte mycket koll du.

  Trygg Hälsa misstänks för ekobrott med skattebetalarnas pengar

  I det senaste numret av Dagens Samhälle lyder rubriken på vår förstasida ”Trygg Hälsa misstänks för ekobrott”. Med stöd av en hemlig promemoria från revisionsföretaget Price Waterhouse Coopers samt ett beslut i Revisorsnämnden avslöjar vi att verksamhetschefen Anders Hellström misstänks ha lurat landstinget och begått skatte- och bokföringsbrott med medborgarnas pengar.

  850 000 kronor har försvunnit från bokföringen och satts in på privatkonton i SE-Banken. All dokumentation har vi överlämnat till Ekobrottsmyndigheten i Stockholm. Anders Hellström är samme man som slog larm om systematisk vanvård på Koppargården, vilket hamnade i DN och ledde till den så kallade Caremaskandalen.

  Eftersom både stadsdelsförvaltningen, Vårdförbundet (sjuksköterskorna) och Carema upplevde att Trygg Hälsas läkares sätt att samverka med övrig personal var ett hinder för god vård och hotade patientsäkerheten ville man i fjol byta till konkurrenten Legevisitten.

  I så fall hade Trygg Hälsa förlorat drygt 2 miljoner om året i intäkter och sannolikt gått i konkurs. Anders Hellström, som av DN betraktas som en djupt trovärdig person, hade alltså goda skäl att skaka av sig både stadsdelschefen i Hässelby-Vällingby Leif Spjuth, äldreomsorgschefen Annica Dominius samt vårdgivaren Carema Care.

  Det fanns förvisso brister på Koppargården, men inte värre än under den tid då Marie Sundström var medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) för dåvarande Råcksta sjukhem. Äldreenhetens sakliga uppföljningar av Koppargården visar tydligt att det inte blev sämre under Caremas tid. Samtliga utvärderingar av Råcksta, liksom Socialstyrelsens lex Maria-beslut, kastar en skugga över Marie Sundströms sätt att sköta sitt eget arbete.

  För att bli av med alla som hotade Trygg Hälsas intressen gick Anders Hellström samman med sin nära väninna Marie Sundström, som i sin tur bearbetade politikerna i stadsdelsnämnden, främst Folkpartiets lokala gruppledare Helen Jäderlund-Eckardt. Vänsteroppositionen hade ideologiska skäl att motarbeta Carema.
  Jäderlund-Eckardt är som andra i partiet, de tror blint på folk som är ”legitimerade”, och det gäller även Lotta Edholm, Folkpartiets gruppledare i Stockholm. Hon fick nyligen (16/5) förmånen att använda DN:s debattsida för att attackera Dagens Samhälle (hon hörde aldrig av sig till oss). Folkpartiet har bekräftat att man medvetet arbetade ihop med MAS i det uttalade syftet att ”bli av med Carema”.

  Marie Sundström har till stadsdelens jurist uppgett att all korrespondens med Trygg Hälsa skett via e-post. Vi har därför gått igenom mejltrafiken mellan Marie Sundström och Anders Hellström från 2010 till våren 2012. Under en period på 27 månader saknas det helt e-post för 70 procent av tiden och ingenting om ”skandalen” i medierna. Det förefaller helt osannolikt för en MAS och ansvarig läkarorganisation, som driver tre boenden i Hässelby-Vällingby.

  Vi har dock hittat några mejl som är mycket graverande.

  För att kontrollera deras övriga kontakter har vi gått igenom alla telefonsamtal från Sundström till Hellström sedan den 1 juni 2011. Det visar sig att de haft intensiv, daglig kontakt. Från den 12 augusti, efter semestern, fram till jullovet ringer hon honom 177 gånger på 83 dagar. Särskilt intensiv är kontakten i samband med larmrapporterna, DN:s publiceringar och i anslutning till stadsdelsnämndens olika möten. Då ringer hon doktor Hellström 3-5 gånger per dag.

  Men det finns inte ett enda mejl dem emellan under perioderna som berör Koppargården och medierna. Det är ytterst anmärkningsvärt, särskilt som deras e-post vid mindre kontroversiella perioder förefaller, professionellt sett, normal.

  Dagens Nyheter har släppt fram skribenter med starka partsintressen i Caremaskandalen och låtit dem attackera tidningen Dagens Samhälle, som ägs av Sveriges kommuner och landsting. Många av DN:s läsare har felaktigt uppfattat att det råder något slags krig mellan dessa tidningar för krigets egen skull.

  Bakgrunden är att Dagens Samhälle granskat fallet Koppargården mycket noga och publicerat ett antal undersökande reportage. Vårt syfte var aldrig att sätta åt DN, utan vi ville hitta ”the story behind the story”. Dessa reportage har visat att DN:s journalister på punkt efter punkt publicerat tendensiösa, okontrollerade och lögnaktiga uppgifter om situationen på Koppargården.

  Vi har till skillnad mot DN använt öppna källor. Inga anonyma ”vittnen” har kommit till tals. DN, kommunal MAS, Anders Hellström och Folkpartiet – samtliga anklagar oss, utan ett endaste sakligt bevis, för att springa Caremas ärenden.

  I vår journalistik kommer Carema bara till tals vid ett tillfälle; då de medger sina misstag och brister. Allt annat bygger på offentligt material och intervjuer med stadsdelsförvaltningen (även Marie Sundström), sjuksköterskorna, facket samt politikerna i nämnden. Eftersom vi anklagas i DN för att vara köpta av Carema, så får man förmoda att företaget lyckats muta samtliga källor och skrivit stadsdelsförvaltningens rapporter till nämnden.

  Nej, de som ljugit från början till slut är Marie Sundström och hennes förtrogne Anders Hellström på Trygg Hälsa. DN har låtit sig förledas. Nu senast med det debattinlägg från Anders Hellström (fullspäckat med sakfel) som DN publicerade 8 juni, utan att kolla med oss, där vi anklagas för att inte ha låtit honom komma tills tals.
  Vi har erbjudit denne man – som gärna anmäler andra – att bli intervjuad, kommentera, svara på frågor, debattera och skriva genmäle i eget namn hos oss. Men så här skrev Petra Eklund, advokatfirman Audere, till oss den 31 maj:

  ”Min huvudman, Trygg Hälsa, har inget intresse av att inge genmäle eller upprätta en debattartikel. ”

  Varför publicerade DN hans angrepp på Dagens Samhälle? I vilket syfte?

  MATS EDMAN
  Chefredaktör/vd
  Dagens Samhälle

 4. Lasse skriver:

  Mats Edman:

  Min bloggpost handlade inte om företags skattesmitning.
  Jag känner väl till att privata vårdföretag gör allt för att smita från skatteplikten.

  Vi har genom utförsäljningar och privatiseringar av offentliga verksamheter fått både sämre vård (Carema, Attendo och andra), sämre skolor och bostadsbrist som aldrig kommer att byggas bort så som man kunde göra när allmännyttan hade uppgiften att lösa folkets bostadsbehov.

  Jag förstår fuller väl att Dagens Samhälle inte vill prata om den avslöjande varnvården på Koppargården utan i stället försöker flytta fokus till skattesmitning. Gärna för mig.

  Tipset blir alltså att ni borde skriva mer om hur privatiseringar och utförsäljningar har ökat både tillfällen och förmåga att smita från skatt. Hur ex v avslöjades att vårdcentralen Serafen såldes för 695 000 när den i själva verket var värd minst 20 miljoner? Av Dagens Samhälle?

  Det vore intressant att veta hur ni gjort för att få telefonavlyssning godkänd som arbetsmetod.

 5. salvi skriver:

  oj, har han googlat sitt namn eller…sådana mörkblå brukar sällan dyka upp på denna bloggen, tvättmaskin igång, måste rädda sitt skinn fort som f-n!
  P1 sände ett längre reportage om denna historia en söndag för några veckor sedan, orkar inte leta upp den , men min egen sammanfattning; lägg ner denna idiotiska privatisering av allmännyttan, ni fixar det inte, man kan inte kapitalisera vinsterna och socialisera förlusterna!
  Så alla ni blådårar, vill ni verkligen ha ett inbördeskrig? För det är vad eran idiologi slutar med!

 6. Kurt skriver:

  Pinsamheterna bara fortsätter, nu har också Timbro gjort en ”En källkritisk granskning av rapporteringen kring Koppargården”, och för säkerhets skull har rapporten skrivits av Cecilia Stenshamn, som bara råkar vara gift med Mats Edman, chefredaktör för tidningen Dagens Samhälle som i sin tur har Caremas krishanterare som styrelseordförande.

  Det är ju helt obegripligt vilket getingbo av inavel som dessa har!!!!

  http://www.timbro.se/innehall/?isbn=9175668994&flik=4

 7. Lasse skriver:

  Kurt:

  Om inte annat visar det vad inavel kan ställa till med.

  Om man tycker att Caremaskandalen är makalös så är det ingenting mot vad borgarnas dementimaskinen lyckas med.

 8. Daniel skriver:

  Som om Dagens Samhälle inte är en partsinlaga i hela härvan…

 9. jimvidar skriver:

  Märkligt att tidningarna skriver så lite om kopplingarna mellan Alliansen och Carema. Man behöver ju inte vara särskilt smart för att hitta hur många kopplingar som helst mellan Alliansen och Carema.

 10. Eric skriver:

  Lasse!

  På vilken grund anklagar du Dagens Samhälle för telefonavlyssning? Det Mats Edman skriver om i sitt genmäle är hur många samtal Sundström ringt Hellström. Den uppgiften får man fram genom att, i enlighet med offentlighetsprincipen, begära ut samalslistor från kommunen.

  Dessa är nämligen offentliga handlingar och tillgängliga för alla och envar. Så istället för att förtala Mats Edan borde du lära dig lite mer om grundläggande journalistiskt arbete. Då skulle du också, efter att ha läst samtliga artiklar som såväl DN som DS har publicerat i ärendet, insett att Dagens Samhälle har så oerhört mycket mer på fötterna än DN.

 11.  
Lämna ett svar

Please copy the string uipfLv to the field below: