Har då socialismen åter igen bevisat sin överlägsenhet över kapitalismen när det gäller praktisk politik?

Vi kommer ihåg hur moderaterna blev tvingade att införa socialism i det svenska bankväsendet när bankerna bevisligen inte kunde klara av att verka fritt i ett kapitalistiskt system. Det kostade svenska skattebetalare åtskilliga miljarder kronor.

Nu är det i USA som man måste gripa in och införa socialism för att inte hela det ekonomiska systemet ska falla ihop som en punkterad ballong. Så här skriver Nationalencyklopedin om socialism:

Socialism utmärks av tilltro till gruppens, kollektivets och ev. statens förmåga att lösa politiska och ekonomiska problem.

Ja, just det. Nu måste de amerikanska skattebetalarna kliva fram och ge det kapitalistiska systemet den hjälp det inte klarar av att generera på egen hand.

Alltså satsar amerikanska skattebetalare den smått fantastiska summan 665 miljarder kronor på att rädda de två krisdrabbade låneinstituten Freddie Mac och Fannie Mae från att gå i konkurs.

Varför, frågar jag mig. I USA framhålls ständigt kapitalismens överlägsenhet framför socialismen, och när det blir uppenbart att så inte är fallet så agerar precis så som man i normala fall påstår är rena katastrofen, man socialiserar.

Alltså precis samma sak som vi gjorde i Sverige med banksystemet när det inte visade sig fungera under det kapitalistiska systemet.

Egentligen borde alla människor få avge en politisk inriktningsförklaring där man förklarar hur man ställer sig till de olika politiska systemen.


Jag undrar hur många bonuspoäng USA:s regering får nu när de handlar företag för 665 miljarder kronor.

Man skulle kunna tänka sig att man får förklara att man accepterar demokratin men att man i händelse av politisk eller ekonomisk kris väljer ett av två alternativ; kapitalism eller socialism. Givetvis alltid styrda under demokratiska former.

Väljer man kapitalism förklarar man sig inte vilja ha, eller ge, någon hjälp om det ekonomiska systemet kommer till korta.

Väljer man socialism förklarar man att man både vill ha hjälp och är beredd att ge hjälp när systemet inte riktigt räcker till, vilket det ju aldrig gör.

Som det nu är så vill ju de som röstar för ett kapitalistiskt system ändå inte ha det när det visar sitt rätta ansikte. Då vill de ju genast ha socialism av rent egoistiska skäl, och det är faktiskt inte meningen med socialism.

Hejda hyckleriet!

Läs också Björn Nilsson om USA-ekonomin, Jinge om FRA, Tomas Jonsson visar fina höstbilder, och Motvallsbloggen om en bok alla borde läsa.

Se också AB, SVD, DN, DN1

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

3 Svar på “Dags att byta politiskt system?”
 1. Mike skriver:

  Inför Direkt Demokrati så slipper vi dessa kanaljer.

  Politik = en hycklares spel , konsten att vända kappan efter vinden.

 2. Björn Nilsson skriver:

  Den borgare som vill ha det bästa ur två världar kommer aldrig att klara av det här valet. Dagens system kännetecknas enligt vissa kritiker av modellen ”socialism för de rika och kaptialism för de fattiga”. Om borgaren vet att det ändå går att gråta sig till hjälp till slut om det går illa finns knappast något motiv för att välja det anständiga alternativet. Nationalekonomer talar i detta sammanhang om ”moral hazard”. Särskilt banker är fina på att pressa staten på pengar, för de får ju helt enkelt inte gå omkull. Men även andra verksamheter kan göra det om de får grepp på politikerna.

  Men tanken på ett verkligt val är inte så tokig.

 3. Lucas skriver:

  Detta är inte en variant av kapitalism, utan en variant av socialism. Fannie Mae och Freddie Mac (vars fulla namn är Federal National Mortgage Association och Federal Home Loan Mortgage Corporation) var statliga konstruktioner som bildades med statliga pengar. De var hybrider mellan statliga och privata bolag som överlevde tack vare politiskt beskydd och statliga subsidier.
  Ditt förslag med politisk inriktningsförklaring är en delmängd av ett laissez-faire kapitalistiskt system. Om du vill gå ihop med andra för att bilda socialistiska enheter är du fri att göra det. Kapitalism betyder på en fundamental nivå bara att du inte får initiera våld mot andra. Det handlar om att folk får fritt handla eller inte handla med varandra och att du inte har rätt att med våld eller hot om våld ta deras pengar. Det är hela principen – allt annat följer av det. Detta ger dig friheten att bygga din egen utopi med likasinnade – så länge du inte med våld tvingar folk till det (detta inkluderar förstås att använda statens våldsmonopol till att tvinga folk).

 4.  
Lämna ett svar

Please copy the string Rj93AZ to the field below: