Upploppen i England verkar trappas ner. De som är ute på gatorna och bråkar och förstör måste ju någon gång hem och sova. Nu återstår att fråga sig varför och vad som ska till för att förhindra en upprepning.

På den konservative premiärministern Margaret Thatchers tid ökade fattigdomen i ex v Liverpool. Även de konservativa insåg att de hade att hantera en krutdurk. Vad göra för att hindra den från att explodera?

Jo, man kom, troligen helt korrekt, fram till att bara man såg till att folket hade tak över huvudet, mat och en tv, framförallt tv, så höll de sig lugna. Det kan säkert fungera utmärkt en tid, men troligen inte hur länge som helst.

Frågan är nog inte om utan när det som hände i England också händer här? Får man tro statsvetaren vid Lunds universitet Sarah Scuzzarello så kan vi räkna med att det blir upplopp även här i Sverige så småningom.

När ungdomar tappar tron på framtiden är det extremt farligt säger hon i DN och påpekar att orsakerna bakom kravallerna i England beror på de djupa sociala klyftorna i landet. Och med tanke på att klyftorna här hemma i Sverige ökar med rasande fart under den borgerliga regeringen så vet vi vad vi har att vänta oss.

Scuzzarello påpekar helt korrekt att politikerna i England minskat på välfärdsstaten och att detta gjort många upprörda. När så våra svenska politiker också minskar på välfärdsstaten

vet vi vad vi kan vänta oss på litet sikt. För när skatterna sänks mest för de som tjänar mest ökar de ekonomiska klyftorna.

Frågan vi måste ställa oss, och som Scuzzarello besvarar är att vi inte ska minska stödet till utsatta grupper i samhället, alltså precis tvärt emot vad som nu pågår med rasande takt kamouflerat med begreppet jobbskatteavdrag.

Sarah Scuzzarello sammanfattar det hela mycket bra: ”När man sänker skatterna för de allra rikaste och samtidigt tar bort bidrag till de fattigaste då förstår många att något gått väldigt snett. Det finns en ilska mot dem som bestämmer.”

Även i AB kan man läsa Wolfgang Hansson som kommer till exakt samma slutsats om orsakerna till kravallerna, nämligen de ökande klyftorna, Han är inte förvånad över att de som hänt har hänt. Han har nämligen bott i England och ”ofta slagits av att jag aldrig sett så stora klasskillnader och så många nedslitna och deprimerande miljöer i något annat land i Europa.”

Nu har den engelska polisen fått rätt att skjuta gummikulor mot dem som gör uppror mot orättvisorna och klassklyftorna. Det kan säkert stoppa upploppen en tid, men troligen inte hur länge som helst.

Det jag funderar på är om våra svenska borgare förstår att det som hände där också kan hända här? Och i så fall vad tänker de göra för att förhindra att det sprider sig hit.

Vikingarna gick bärsärkagång.
Är det dags igen?

./.

Till de eventuella kommentatorer som kommer att skylla upploppen på invandrare eller islam: Det är onödigt att ni skriver någon kommentar, den kommer inte att släppas in.

AB, 1, 2, 3, DN, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, SvD, 1, 2, 3, 4, Exp, 1, 2, 3, 4, 5, Dagen, 1, SVT, 1, 2, 3, GP, 1, 2, 3

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

44 Svar på “Dags för bärsärkagång?”
 1. Linda skriver:

  ”Kriminella gäng” säger väl Cameron att det är? Jag har hört den uppfattningen upprepas av svenskar. Det ”lustiga” är att även demonstranter i andra delar av världen (t.ex. Syrien) kallas för ”kriminella gäng” av sina ledare, vilket få går på. men när det gäller fina gamla SB är det lite annan ton…

 2. Lasse skriver:

  Linda:

  Ja, visst är det lustigt.

 3. feminix skriver:

  Du verkar ha ett hjärta som klappar för de som har det svårt. Har du någon teori varför även högern är positiv till en stor invandring av fattiga människor som väl till största delen kommer att rösta på vänstern? Är högern lurade eller har de en dold avsikt?

 4. Eric_D skriver:

  Man kan inte kalla detta för en protest. Det handlar i första hand om en enorm mängd opportunistiska inbrott och stölder, samt skadegörelse och mordbrand. Där till kommer misshandel och personrån och stenkastning mot polis.

  Det är just nu lättare att organisera sig och nå ut med ett budskap än någonsin tidigare i världshistorien. Hade de haft något att säga hade det garanterat kunnat göra det, utan att behöva råna och misshandla och sätta eld på folks hus.

 5. Mikael J. skriver:

  Att unga inte har någon framtidstro och att de inte har någon framtid är olika saker. Många av de som gripits är för unga för att, till exempel, ha sökt till universitetet och inte kommit in, eller för att ha sökt drömjobbet och inte fått det. Det verkar ha uppstått en negativ kultur där ungdomar TROR att de inte har någon framtid – och att det är alla andras fel. Om de som en konsekvens av den tron inte pluggar, sköter sig etc så blir det en självuppfyllande profetia.

  Angående Lindas kommentar: skillnaden ligger i att ungdomarna i mellanöstern protesterar mot diktatur, medan ungdomarna i england slår sönder saker och stjäl.

 6. Lasse skriver:

  feminix:

  Lätt, det beror på att de accepterar lägre löner, vilket på sikt kommer att pressa ner lönerna även för dem som av oförstånd röstar på högern. Jag har ingen aning om vilka invandrare som grupp röstar på. Har du?

 7. Lasse skriver:

  Eric:

  Har du hört deras budskap innan upploppen? Var i så fall? Opportunistiska inbrott? Finns det?

 8. Jan-Olof skriver:

  En orsak man gärna verkar bortse från är inte bara klyftor i inkomst och levnadsstandard, utan när befolkningen upplever klyftor i rättsstaten.

  När lagstiftning blir till för att lobbygrupper betalar politiker, inte för att lagen på något sätt skulle förbättra samhället. Då blir det lagstiftning som folk inte håller med om.

  När lagstiftning kommer ”uppifrån”, EU och andra institutioner, samtidigt som man ser korruption på EU-nivå, då blir folk skeptiska till syftet med lagstiftningen.

  När det skapas luddiga morallagar, så att folk inte kan avgöra om de följer eller bryter mot lagen, då känner sig folk inte bekväma med lagstiftningen.

  Om man kallar någon tjuv nog många gånger så brukar de till slut börja stjäla, skall man liks få skit för det kan man åtminstone få fördelarna också. UK har den mest långtgående övervakningen av sin befolkning europa, och om man hela tiden behanldar medborgarna som misstänkta förbrytare och fiender till staten, då skall man inte bli förvånad när de börjar uppföra sig så.

  När man ser hur politiker och poliser som bryter mot lagarna går fria, då får man uppfattningen att lagarna inte gäller dessa. Det är då folk börjar anse att då gäller lagarna tamme-fan inte mig heller. Det är då vi får kravaller som de senaste dagarna.

  Det har varit väldigt mycket polisövervåld i UK på sistone, och de skyldiga har gång på gång gått fria.
  Den tändande gnistan den här gången var en polis som skjöt någon, påstående om att det varit en eldstrid visade sig sedan vara falska. Med 100% sannolikhet kommer den polis som skjöt inte att få något straff, och då kommer oroligheterna att blossa upp igen.

 9. Lasse skriver:

  Mikael:

  De TROR inte, de vet. De har både ögon och öron och de förstår mer än du tror.

  Skillnaden mellan England och Mellanöstern är noll, i bägge fallen handlar det om livsvillkor och en önskan om ett bättre liv och minskade klasskillnader. Har du inte förstått det?

 10. Martin skriver:

  Med den ungdomsarbetslös som vi skapat här i Sverige och vidmakthållit i ett par decennier, så frågar jag mig varför inte de yngre bränner ned hela jävla landet. Ilskan leder ofta till tanken att om inte jag får ta del av samhället så skall ingen annan få heller, bränn skiten!

 11. Alexander skriver:

  Visst, bägge kämpar för förbättrade livsvillkor. I mellanöstern så handlar det om att raljera mot ett odemokratiskt samhälle och för att få igenom en mer humanare regim. I England så kämpar de för att få en större teve, en Xbox 360 eller snyggare skor. Jag ser att ändamålen rättfärdigar medlen i mellanösterns fall, men inte i Englands.

 12. Lasse skriver:

  Jan-Olof:

  Intressant tanke, jag tror det ligger en hel del i ditt resonemang, men jag tror inte det haft någon större betydelse i de upplopp som varit i England. Men du har en bra poäng.

 13. Lasse skriver:

  Martin:

  Kan det tänkas bero på att alla social välfärd ännu inte skrotats?

 14. Lasse skriver:

  Alexander:

  Hur vet du det?

 15. T Lindholm skriver:

  Att i England kämpar man för att få större TV och Xbox!!??
  Nä men Alexander.
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/manga-unga-har-tappat-tron-pa-framtiden

  Det handlar om att man är förbannad på orättvisorna i samhället, allt vad det innebär!

 16. Eric_D skriver:

  Lasse:
  Ja, om man gör inbrott för att man vet att polisen är upptagen med annat, och hundra andra gör inbrott samtidigt är det ett opportunistiskt inbrott.
  Vilkas budskap syftar du på? Upploppen är ju inte organiserade. De har ju inget budskap. De verkar inte veta själva varför de gör så här.
  Det började med en liten protest som urartade, och seden sprang en massa idioter ut på stan och stal TV-apparater och satte eld på saker.
  Ja förmodar att man skulle kunna kalla dem anarkister, men jag betvivlar att de flesta av dem tänker längre än att de kan sno saker.

 17. Viktor Hernborg skriver:

  Martin: Det är lätt att sitta och spela tuff bakom datorn långt ifrån händelsernas centrum, jag undrar om du hade tyckt likadant om det var ditt område som blev nerbränt eller dina vänner som blev överkörda medans de försökte försvara sitt levebröd.

  Lasse:
  Det finns en oroväckande underton i både din text och i flera av inläggen där du tycks ursäkta det som pågår i Engand med sociala klyftor och allmän orättvisa. Precis som Eric D skriver så har det aldrig under mänsklighetens historia varit lättare att organisera sig och göra sin röst hörd. I mellanöstern har de unga varvat sina prtester med en intensiv kampanj på internet. De kämpar mot diktaturer där det inte är lagligt att uttrycka sin åsikt. Det som händer i England idag är vandalism i stor skala, närmast att likna vid huliganbråk på fotbollsmatcher. Det har inte uttryckts ett enda krav på någonting, det enda de kriminella gäng som härjar är arga över är att polisen regelbundet stör deras kriminella verksamheter genom att göra sitt jobb. Ungdomar idag växer upp med en idé om att allt de vill ha skall serveras på silverfat och när de inte får det så skyller de på samhälet. Så länge mesiga vänsterakademiker uttrycker sitt fulla stöd för alla som på ett eller annat sätt anser sig ha rätt att utöva våld mot oskyldiga människor för att de känner sig orättvist behandlade går ingen säker.

 18. Martin skriver:

  Lasse,
  kanske det, men det var hårt redan i början av 90-talet, jag flydde misären in i studier. Men då fanns det vettiga studiemedel, idag är de bara en omöjlig skuldfälla, men till och med studenterna håller käften. Vi har nog fan ta mig de mest tålmodiga och välartade ungdomar som världen någonsin skådat. De unga människor ni ser på gatorna här i Sverige är skapelsen krona, kastar de sten och bränner bilar, då skall man ha klart för sig att då har det gått så långt för dem att ingen normal människa skulle klara behärska sig.

 19. Eric_D skriver:

  Lasse / feminix:
  Baserat på hur valutfallet ser ut i invandrartäta områden lutar invandrare åt vänster. men det korrelerar också med mängden socialbidragstagare. Det är ju logiskt att de som behöver bidrag röstar på mer bidrag så att säga.

  Personligen tror jag att Borgarna kör med hög invandring i syfte att köra slut på hela skyddsnätet, så att de har en anledning att införa privata sjuk-, arbetslöshets- och socialförsäkringar.

  Behovet av outbildad arbetskraft är mättat. Förusatt att inte Anders Borg kan skapa en konstant expanderande hög-konjunktur genom att knipa med skinkorna kommer vi förmodligen hamna i samma sits som Britterna inom fem sex år.

 20. Martin skriver:

  Alexander,
  jadu. Du verkar ha levt länge i de fattiga förorterna i England och kanske också Sverige, så du vet med säkerhet vad det handlar om?

  Skärpning, håll dina fördommar för dig själv, eller flytta till en engelsk förort och gå en mil i deras skor. För som det är nu verkar du tro att ditt perspektiv är det enda perspektiv som finns i ett samhälle, som sagt, skärpning!

 21. Kerstin skriver:

  Märkliga resonemang en del här. Det verkar som om man alltid jämför de protesterandes fattigdom med fattigdomen i Afrika och kommer fram till att såååå illa är det ändå inte, alltså är demonstrationer mot samhällen i Europa inte befogade.

 22. Alexander skriver:

  Veta kan man väl aldrig göra, inte jag i varje fall. Men jag ser inga människor med plakat som protesterar mot ”samhällets förtryck”, men däremot folk som passar på att stjäla och plundra när tillfälle finns. Det kommer väldigt få uttalanden från de som plundrar och förstör, istället verkar det mest vara folk på utsidan som försöker rationalisera det som händer med att de som utför de här dåden är ”förtryckta”. Hade de velat förbättra sin situation så hade de kunnat kanalisera de krafter de använder till att bränna byggnader och köra över folk som skyddar sina bostäder ifrån plundring till att göra just det.

 23. Lasse skriver:

  Eric:

  Så nu när regeringen bestämt sig för att minska jakten på skattesmitare och enbart jaga bidragsfuskare så är skattefusk opportunistisk?

 24. Lasse skriver:

  Viktor:

  Jag och andra ursäktar inte alls upploppen, vi förklarar dem för dem, som likt dig själv, inte förstår varför de händer.

 25. Lasse skriver:

  Martin:

  Det där med skapelsens krona gillar jag.

 26. Lasse skriver:

  Eric:

  De du hänvisar till har det lägsta valdeltagandet, så varifrån du fått din slutsats är obegripligt.

 27. Martin skriver:

  Alexander,
  du är rätt så fast i ditt perspektiv. Plakat och demonstrera kan man göra, om man fortfarande tror på samhället utanför skulle lyssna eller bry sig, när man ser sig som en del av samhället, men de ser hur de skuffats ut i barbariet att klara sig bäst de vill. Därför skall man vara försöktig när man skuffar ut folk i barbariet, när du skuffat ut tillräckligt många så har samhället snart en barbarisk hop som plundrar och bränner allt i sin väg, som angriper det.

  Men så finns det de som anser att samhället skall leva på en altruistisk grund, man skall följa samhällets regler oavsett om man får skörda samhällets frukter eller ej. Det är att kräva en orimlig altruism.

 28. Alexander skriver:

  Martin:

  Jag har levt i Sveriges fattiga förorter, om det nu är relevant. Har du? De här människorna plundrar, stjäl och mördar och allt detta för att en beväpnad yrkeskriminell man blev skjuten i ett arresteringsförsök. Jag ser ingen rättmätig vrede här. Jag ser ingen ursäkt till att bränna ned byggnader. Jag ser ingen anledning till att se folk som stjäl och plundrar som offer. Tänder du eld på hus i Londons förorter så är du kriminell, plundrar du affärer för att få tag på teveapparater så är du kriminell, kör du över människor som försvarar sina bostäder så är du kriminell. Slutsats; det här är kriminella människor. Det finns fulla möjligheter till att protestera på laglig väg, de väljer att helt ignorera dessa. Sluta försöka att ursäkta deras gärningar.

 29. Kent Karlsson skriver:

  Kalla det kapitalism/nyliberalism eller vad ni vill men det nuvarande ekonomiska system som vi nu har globalt där ”marknaden” hela tiden skall tillfredsställas och människorna längst ner på samhällsstegen är de som skall ”betala” för att hålla ”marknaden” på gott humör genom nedskärningar så kommer klyftorna i samhället att öka och motsättningarna mellan de som inget har och de som har allt och mer därtill att accelerera i samma takt!Så länge denna ”marknad” tillåts att ha makten över politikerna och deras beslut istället för tvärtom kommer vi att ha instabila samhällen där missnöjet hela tiden kommer att ligga och pyra under ytan och allt som behövs är en tändande gnista så blossar elden upp!

  Klyftorna ökar nu även i Sverige under nuvarande regering! Sjuka kastas ut ur sjukförsäkringen och blir hänvisade till socialbidrag efter att deras bostad och andra tillgångar mätts ut av Kronofogden! Arbetslösa blir ”förvisade” till Fas3 till nästan ingen ekonomisk ersättning alls men anordnaren får 5000:-/mån.per Fas3 deltagare av skattemedel! Rösterna från Svenskt näringsliv och även från regeringshåll blir allt högre för att lägstalönerna måste sänkas ytterligar och att arbetslagstiftningen måste försämras mera än vad nuvarande regering redan gjort!Arbetslösheten är hög, speciellt ungdomsarbetslösheten!

  Alla ingredienser som behövs finns även här, allt som behövs är en tändande gnista!

 30. Lasse skriver:

  Martin:

  Vilken bra och klarsynt kommentar! Där fick Alexander något att bita i.

 31. Lasse skriver:

  Kent:

  Just precis, men jag tror vi har en ganska lång bit kvar av stubintråden. Det är fortfarande, även om det ökar, inte tillräckligt många som råkat illa ut för att gnistan ska skapas.
  De som är i Fas-3 räknas väl fortfarande inte som arbetslösa va?

 32. Lasse skriver:

  Alexander:

  Det beräknas att Sveriges företagare skattefuskar för 133 MILJARDER om året, ska de också räknas som kriminella? Om inte, varför då? De stjäl ju pengar från…ja, oss andra. Pengar som kan användas för köpa tvapparater många andra kanske känner att de också skulle vilja ha.

  Ingen ursäktar de som deltar i upploppen, men flera har försökt förklara för dig och andra varför de inträffar. Försök förstå det, om du kan.

 33. Martin skriver:

  Alexander,
  ”Det finns fulla möjligheter till att protestera på laglig väg, de väljer att helt ignorera dessa.”

  Hur många protester har ignorerats i modern tid? I GB protesterade miljoner emot krig, inget hände. Du förstår, de lagliga allternatven måste fungera, bara en idot fortsätter med saker som inte fungerar. De får inte ta del av samhällets frukter, de har förvägrats ta del av samhälletsmakten, de lever i ett barbari, då uppträder de som barbarer. Samhällen kan bara fungera om alla tjänar på att vara med i dem. Kriminell är en etikett samhället sätter på folk, den som står utanför har inga sådana etiketter, den befinner sig i barbari och är fri att göra som denne vill, för samhället vilar inte på en altruistisk grund, alla måste tjäna på att vara med, det är folk som inte förstår det som orsakar sånt här.

  Vad är barbariet då? Jo, det kan sammanfattas såhär: Look out for number one!

  Dessutom är ägande väldigt flyktigt i betongen, iaf där jag växte upp. Din nya cykel blir stulen, eller så blir den såld för matvaror eller hyra av dina föräldrar. Brydde sig polisen om min främsta egendom? Nej. Det var bara en cykel, tagen från en förortsunge av en förortsunge, inget att bry sig i. Gjorde polisen något åt att min klasskamrat blev jagad med kniv flera gånger när han gick hem från skolan, nej det var bara en blatteunge, så läraren beordrade mig och min bästis att följa honom hem varje dag. Vi var 7 år gamla. Vi lärde oss snabbt att det inte fanns nått tryggt samhälle för oss, vi lärde oss att vi var tvugna ta vara på oss själva. När jag efter några år fick en ny cykel, blev den givetvis stulen igen, denna gång samlade jag ihop mina kompisar, letade reda på tjuven och tog tillbaka den, för det var så det fungerade i betongen. Vi stod utanför samhällets beskydd, vi fick ta lagen i egna händer om vi ville få rättvisa, vi levde i ett barbari. När man blev äldre så började polisen bry sig om vad som hände med en, de började trackassera oss och man såg plötsligt varför man inte fick nån hjälp när man var liten, polismuren var riktad emot oss som bodde i förorten. Utanför samhällets gräns, utanför polisbeskyddet, där råder barbariet, det är vad som finns utanför samhällets gräns.

  Du verkar ha den gamla synen på civilisationen, som något man sprider med våld och tvingar in folk i civilisationen med våld likt romarna, vinsten att vara med i civilisationen då var att slippa romarnas våld. Idag har vi demokrati och då måste alla tjäna på att vara med i samhället, för om folk tjänar bättre på barbariet, så kommer de välja det, som London så tydligt visar.

 34. Martin skriver:

  Sen så skall jag inte ignorera mer moderna erfarenheter. I förorten jag bor nu har vi haft upplopp i modern tid, i centrum för dessa har de två familjerna med band till den lokala beskyddarverksamhet stått. Kravaller var ett tillfälle för maktkamp. Detta är något som givetvis pågår i London också.

 35. Mr. Bonde skriver:

  Varför tar inte vandalerna sin kraft till något positivt istället? Studera eller starta företag är mycket bättre än att vandalisera och mörda. Mina barn har från enkla förhållanden kämpat och lyckats. Men sitter man bara och klagar, händer inget positivt. ”Vi har inget att göra, vi har ingen lokal” har vi hört till leda….

 36. Lasse skriver:

  Bonde:

  Så där har den äldre generationen alltid sagt om den yngre i alla tider. Har du inget lärt av historien?
  Den unga generationen har alltid i alla tider beskyllts för att vara slö, slapp och likgiltig och bara vilja ha allting serverat på fat utan ansträngning.

 37. Klas2k skriver:

  Såklart det finns undertoner av klasskamp, speciellt i det relativt konservativa Storbritannien.
  Problemet är förstås att 90% endast ser möjligheten till accepterat våld och plundring, dvs polisen är upptagen eftersom för mkt händer samtidigt vilket gör risken att åka dit mindre, och inom den grupp man rör sig så är beteendet helt plötsligt inte bara accepterat utan ”ballt” eftersom det är en ”symbol mot överhetens förtryck”.

  Man kan egentligen inte ta ngn extremsida: Varken ”det är bara upp till var och en” eller ”samhället” måste se till att ge förutsättningarna är det rätta. Det är en blandning !
  Självklart är det upp till var och en – har man inget driv eller engagemang så tar man sig ingenstans. Punkt.
  Men samtidigt måste man uppmuntra driv och engagemang och hjälpa igång dom som har det lite svårare, uppmuntra entrepenörskap, skapa skydd så man vågar satsa etc.
  Det betyder självklart inte att man skall betala för passivitet i evighet, men man måste ha ett grundskydd.

  Jag har en bekant som i många år jobbade inom socialtjänsten och berättade det tragiska när måna socialbidragstagarfamiljer ”ärvde” bidraget – morföräldrar, föräldrar och barn kom i månade efter månad år efter år och tog sig inte ur detta – det var så dom levde: Få sin peng, gå hem, gå dit igen nästa månad osv…

  Vi skall INTE skapa ett bidragssamhälle – vi skall ha ett samhälle där arbete är normen !
  Jag har otroligt svårt för att se rimligheten i dagens S och V’s argument där man som opposition gnäller på att bidrag skärs ned och reformer görs osv det är väl ”arbetarpartierna”som borde gå i bräschen för arbetslinjen inte de borgeliga egentligen !??? Dvs skapa riktiga arbeten mha statliga ”igångsättningar” som sedan fasas ut / tas bort …

  /K

 38. Lasse skriver:

  Klas2k:

  Ändå har vi fler bidrgstagare nu med en borgerlig regering än tidigare. Desutom är arbetslösheten högre nu än tidigare. När regeringen tillträdde 2006 var den 5,7 procent, vilket är alldeles för högt, nu är den enligt den senaste siffran 7,9.

  Vi har alltid haft ett samhälle där arbete är normen. Myten om bidragssamhället är – just det – en myt. En av borgerligheten omhudad myt.

 39. Martin skriver:

  Det vi ser på börsen, händer också i de lägre samhällskikten. Nu ser vi bland annat hur nedskärningar och ekonomisk segregation mm skapat en kris i den kriminella världen, som suger ut de fattiga områdena med beskyddarverksamhet och dylikt, när de fattiga blir fattigare blir det mindre till ligorna i förorten. Då börjar den sedvanliga kapitalistiska kampen, beskyddarligorna måste utöka sitt territorium och slåss lika hårt som kapitalisterna på börsen om att lägga sig under makt och egendom. Det som sker på börsen och det som sker i Londons förorter är en och samma företeelse men med olika uttryck.

 40. Mr. Bonde skriver:

  Lasse. Bevisligen har dessa vandaler inte lärt sig hur man tar sig fram i samhället. Sover man på dagarna och stjäl, mördar och bränner ner andras hus och ägodelar – då har man inget lärt sig. Vad gör deras föräldrar och andra släktingar, kan man undra….
  Som tur är finns det många duktiga ungdomar som studerar och/eller startar företag. De gnäller inte utan kämpar på!
  Så alla unga är inte förtappade. Men dessa ”bärsärkar” kommer aldrig att lyckas i sina liv….

 41. Klas2k skriver:

  Med statistik kan man bevisa allt :)
  Det är väl inte så konstigt om vi har fler arbetslösa nu än innan 2008, då den värsta krisen sedan 30 talet inträffade i västvärlden ?
  http://www.scb.se/statistik/_publikationer/LE0001_2007K02_TI_04_A05TI0912.pdf

  Ett par intressanta saker kan utläsas:
  – två år efter den borgeliga regeringen hade tillträtt så var arbetslösheten markant lägre.
  – 2009 var arbetslösheten mkt låg, men nu har den stigit igen (trots goda tider!)

  Nje – S eller M spelar nog inte ngn roll mer än för decimalerna (det kanske hade varit 7,7 eller 8,1 % arbetslösa idag med en S-regering).
  Det viktigaste är en regering som dels har vetta att inte slösa på offentliga finanserm, och dels en ideologi där man skapar arbeten, möjligt genom tillfälliga stimulanser, men produktiva privata arbeten som är inkomstbrinkande och inte bskostas av skattepengar !

  Sen tycker jag att nuvarande regering i många fall har gått för långt, och framförallt blivit ”dumsnåla” – inte minst vad gäller humankapital, men även rent ekonomiskt.
  V arbetar enligt mig helt utan en realistisk syn på politik utan mest ngn flumvision om medborgelig socialism, där allt är guld och röda skogar :)
  Inom S är det för många viljor och man är mest emot olika saker, inte för ngt direkt, och det är i nuläget väldigt oklart vartåt partiet är på väg.
  Det är ont om förnuftiga mittenalternativ som jag ser det, Mp har dels lite för starka vänsterkrafter inom partiet dels en konstig relation till förnuft och logik (och är i vissa frågor för dogmatiskt inställda, tex vad gäller kärnkraft och försvar).
  C hade kunnat vara ett alternativ, men dom har också en konstig miljöpolitik/energipolitik samt lite av kaos inom partiet, och dessutom är dom för små. Fp är mest rimliga, men har lämnat den socialliberala fåran, som växlat från mer sociala till mer liberala och tillbaka genom åren, och blivit mer liberal-konservativa (sic!), vilket inte är helt rätt…
  M är fortfarande för borgeliga, trots mittenrycket de senaste perioderna, och Kd behöver vi inte ens nämna.
  Sd finns inte ens på listan.

  Myten om bidragssamhället: Well vi såg i början på 2000 talet hur människor i 20-års åldern blev sjukpensionärer, och det var inte bara enstaka personer !! DET är förstås helt åt helsike, särskilt när många av dessa faktiskt kunde komma tillbaka (och en del senare också har gjort det). Systemen skall stöjda och hjälpa, med målet att få ett så normalt liv som möjligt med så hög självförsörjandegrad som möjligt ! I slutändan får det inte handla mer än om ngn bråkdel av befolkningen som måste avpolleteras permanent och förtidspensioneras.
  Som ett exempel kan man ta en hel del handikappade, med hjärnskador, som med teknik och stöd, kan leva liv med jobb och allt. Samhället får inte på ngt sätt få dessa individer att sluta tro på sig själva, utan dom skall förstås ha hjälp, men framförallt hjälp till självhjälp – målet måste alltid vara att komma ur bidragsberoende och sjukpenning, om det så är till bara 10% av tiden…det förra systemet var helt fel i den bemärkelsen. I det nya systemet har man gått för långt åt andra hållet, MEN, jag skulle vilja hävda att det tyvärr till mångt och mycket beror på naivitet hos regeringen som tror på att verkställande myndigheter själva skall kunna tolka vad som var ”meningen” – där måste man ge tydligare direktiv, försäkringskassan etc, tänker inte !

  /K

 42. T Lindholm skriver:

  Detta är nu inte någon statistik utan den verklighet och sanning som existerar här och nu. Och begreppet ”Arbetslinjen” finns inte, jo den finns bara i Alians kramarnas skallar men bara där!
  Jag vet detta för jag befinner mig mitt i denna Utförsäkrings och Nollklassnings iver som sats i gång av Alliansen!
  Och Reinfelt håller ord till punkt och pricka när han säger i sin bok att:

  ”Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras”

  Det vad Reinfelt menar är att ”alla som inte har jobb och har inkomst får klara sig best fan dom vill”.
  M.a.o alla dom sjuka, handikappade,och som på annat sätt är Arbetsoförmögna genom olyckor m.m ,kommer i Moderat Sverige i framtiden bara få Försörjningsstöd,(Soc:peng).
  Och det är på väg att ske med rasande fart.
  Det är bara de enstaka fallen som då och då dyker upp i media som får allmänheten att reagera,men snart glöms detta bort.
  Man försöker ”mörka” det här till varje pris för allmänheten på olika sätt för att folk inte skall få veta.Det sker vidriga Övertramp från Försäkringskassans sida som aldrig kommer till allmänhetens kännedom.

  Lite utanför Lasses Artikel men när man från myndigheters sida ”kör över dom Sjuka, och sedan Läkarna och deras Sjukintyg och Utlåtanden. Sedan lägger man till den idiotiska Fas:3 cirkussen, där man tvingar dessa Sjuka och funktionshindrade som först blivit Nollklassade eller Utförsäkrade jobba mot Försörjningstödet (Soc:pengen), då är det inte långt kvar till Bärsärkagång!

 43. T Lindholm skriver:

  Klas2k

  Vidare så tycker jag i varje fall att detta är åt helvete!
  Va Tycker du?

  http://lotidningen.se/2011/08/12/miljoner-till-fas-3-direktoren/

 44. Lasse skriver:

  Lindholm:

  Tack för länken! Sådana som han det skrivs om hör till dem som äääääälskar bidrag. Fast det säger han inte högt.

 45.  
Lämna ett svar

Please copy the string LqmKpA to the field below: