Det sägs att bra minne visar att hög intelligens, och att motsatsen dåligt minne vittnar om lägre intelligens. Jag vet inte om man riktigt kan lita på den enkla förklaringen, men varför inte?

Bloggkollegan Björnbrum spekulerar i om inte amerikanska ambassadörer har väldigt svårt att uppfatta vad svenska politiker egentligen säger. De missuppfattar ju både Bildt och Billström som ju påstår att de inte sagt det den amerikanske ambassadören i Irak påstår att de sagt.

Ja, nu visar det sig att Carl Bildt enligt egen utsago i SvD säger att han har ”ingen aning” på reporterns fråga om man tog upp flyktingpolitiken vid de bägge moderatministrarnas möte med ambassadören i Irak 2007.

Det har visserligen gått fyra år sedan de mötte ambassadören i Irak men nog borde man komma ihåg något av vad man sagt vid ett så viktigt möte.

Nu är ju inte Carl Bildt något ljushuvud direkt, snarare är han att uppfattas som rikslikare för dumhuvuden. Tror man att det finns sovjetiska ubåtar på 30 cm djupt vatten i Stockholms skärgård har man definitivt inte mycket innanför pannbenet.

Den andra halvan av B & B har ju sagt att han minsann inte sagt något annat till ambassadören än det han sagt hela tiden hemma i Sverige. Frågan är ändå om inte Bildt är något litet smartare än Billström?

Jag menar, i dagens Eko förnekade han inte att han sagt det ambassadören säger att han sagt. Bildt säger alltså att han pratat med om saken, men inte i det sammanhanget som ambassadören påstår. Bildt har med andra ord lärt sig ett och annat av gamle finansministern Gunnar Sträng, nämligen att använda både hängslen och livrem.

Att ljuga är fel. En lögn kan bli avslöjad. Det är alltså bättre att säga ”inga kommentarer” eller att man inte minns någonting.

Fast vad säger det om intelligensen?

Se även Björnbrum.

SvD, DN, 1, SVT, 1

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 Svar på “Dåligt minne = låg intelligens?”
 1. Björn Nilsson skriver:

  Den sista desperata lösningen kan vara att USA-diplomater som har med svenskar att göra måste få en grundlig utbildning i det svenska språket och i stort sett prata det flytande. Då kanske dessa pinsamma missförstånd försvinner. För vi kan väl inte tro att våra politiker ljuger när de förnekar att de sagt ditt och datt?

 2. en an lasse skriver:

  Ska man ljuga måste man ha ett bra minne så man kommer ihåg vad man ljugit om, därför försöker jag i det längsta undvika att ljuga. :-)

  Om det låter så när högerns glappkäftar pratar med imperiets sändebud kan man i sitt stilla sinne undra hur snacket går på de interna högerträffarna.

 3. Lasse skriver:

  Lasse:

  Svaret på din sista fråga vill jag inte veta.

 4. Lasse skriver:

  Björn:

  Nej, åtminstone inte vissa av våra politiker. Fast de är rätt sällsynta numera.

 5. Ulla skriver:

  Vill tipsa om en bra krönika av gästkrönikör Jenny Wrangborg i Arbetarbladet.
  ”Regeringen har tagits över av robotar”.
  Läs på http://www.arbetarbladet.se/ledare
  Hälsningar Ulla

 6. PG skriver:

  Bildt kan inte minnas. Det brukar låta så när man inte vill stå för vad man har sagt.

 7. Lasse skriver:

  Ulla:

  Tack för tipset. Hon är väl värd att läsa.

 8. Lasse skriver:

  PG:

  Just det! Han minns nog inget om några Sovjetiska ubåtar heller, skulle jag tro.

 9.  
Lämna ett svar

Please copy the string O7QVPa to the field below: