”Vi i Bondeförbundet har alltid velat och kommer alltid att vela”, sa den förre partiledaren Gunnar Hedlund på den tiden Centerpartiet hette Bondeförbundet.

Det ligger en hel del i påståendet får man säga efter den nuvarande partiledaren Maud Olofssons velande om Vattenfall.

Först visste hon ingenting och sedan visade det sig att hon vetat sedan åratal tillbaka. Att hon inte sagt något torde bero just på Centerpartiets berömda velande.

Det är alltså litet patetiskt att samma parti nu sprider en folder med budskapet ”varning för röd gubbe” vilket antyder att Centern varnar för Vänsterpartiet.

I foldern påstår Centerpartiet att vänsterideologi varit orsaken till de värsta övergreppen i mänsklighetens historia.

Tja, det har utförts övergrepp i kommunismens namn, det är alla överens om. Men varför inte säga något om de övergrepp som begåtts i kapitalismens namn, eller i kolonialismen, eller i monarkins, eller i kristendomens?

Det största övergreppet i mänsklighetens historia torde vara nazismen som ledde till andra världskriget.

Om detta berättar Centerpartiet inte mycket i sin broschyr. Högst förståeligt!

För då hade de kunnat berätta att de enda som i praktiken bekämpade nazisterna var kommunisterna.

Samtidigt vet vi att dåtidens centerparti kraftigt stödde nazismen. Vi vet också att partiet var rasistiskt och antisemitiskt.

En av grundarna till LRF, Lantbrukarnas riksförbund, riksdagsmannen Otto Wallén var helt öppen med att han var antisemit.

Ja, det finns till och med protokollfört att han i riksdagens talarstol sa att han var stolt över att vara antisemit.

De icke önskvärda främlingar som enligt dåvarande centerpartiet skulle hejdas vid gränsen var judar.

Varför inte berätta litet om Centerpartiets egen historia om man nu vill sprida kunskap om politiken till nya väljare?

Uppmaningen till Centerpartiet måste bli att sluta med hyckleriet och i stället vädra ut de bruna lössen ur sin egen gröna fana.

./.

Tidigare bloggning, 1

AB, 1, DN, 1, Jinge, Helena, Exp, 1

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 Svar på “Den bruna centern”
 1. Nicke skriver:

  Det finns inget parti i dagens svenska politiska sfär som har gjort upp med sitt förflutna som Vänsterpartiet. Det vore på sin plats att andra partier inklusive Centern gör detsamma.

 2. Lasse skriver:

  Nicke:

  Nej, just det.
  Framförallt Centern och Moderaterna har en hel del lik i garderoben som borde fram i ljuset. Det kommer dock aldrig att ske eftersom vi har den press vi har.
  Sedan kan man ju stilla påminna om folkpartisten på Lidingö som när han trodde kameran var avstängd sa att ”det begriper du väl att vi inte kan ta emot flyktingar här, då skulle ju villapriserna sjunka”. Samma liberala löss där som i Vellinge alltså.

 3. Gustav Andersson skriver:

  De så kallade ”bruna” inslagen i centerpartiets historia hade sin grund i att konservativa och nationalistiska intellektuella under slutet av tjugotalet och början av trettiotalet försökte omforma intressepartiet Bondeförbundet till ett folkligt nationalkonservativt parti. Deras försök misslyckades kapitalt. Bondeförbundets medlemmar var inte särskilt intresserade av denna typ av frågor och de nationalkonservativa förlorade grundligt när majoriteten i Bondeförbundet gjorde upp med Socialdemokraterna om krispolitiken 1933 (samma år som partiprogrammet med rasistiska formuleringar antogs).

  Under trettiotalet var Bondeförbundet ett av de partier som mest handgripligen tog kampen med nazisterna på den svenska landsbygden. Det skedde genom både debatter och slagsmål. Den fråga som stod i fokus var synen på demokrati. Bondeförbundet hade vid sidan av sin utpräglade intressepolitiska agenda en mycket stark demokratisk folkrörelseideologi. Det fanns aldrig något stöd i Bondeförbundet för fascismens eller nazismens auktoritära idéer om hur samhället skulle styras. Tvärtom.

  Man kan inte och ska inte förneka att det fanns rasistiska och antisemitiska inslag i delar av Bondeförbundet under 20- och 30-talet. Sådana inslag fanns dock i alla partier vilket är väl belagt i forskningen. Att det bara var i bondeförbundet som rashygieniska idéer kom att uttryckas i partiprogrammet var nog till viss del en slump och till viss del en följd av att de breda medlemsgrupperna såväl som de verkliga makthavarna inte vara vana vid eller intresserade av idépolitik och att därför partiet var sämre ”vaccinerat” än t.ex. Högerpartiet eller Socialdemokraterna.

  Slutligen: En gren av kommunistpartiet blev upphov till ett av de svenska nazistpartierna (Nils Flyghs parti). Och kommunistpartiet blev entusiastiska försvarare av Molotov-Ribbentrop-pakten när den slöts 1939. Att kommunisterna skulle haft en särskilt ädel roll under 20- och 30-talen kan därför starkt ifrågasättas.

  /Gustav Andersson, liberal och historiskt intresserad centerpartist

 4. Kerstin skriver:

  Precis, jag börjar bli allvarligt förb… på alla dessa liberaler och moderater som kräver krälande i stoftet av alla på vänsterkanten, i evighet amen, för sådant som Stalin gjorde för 75 år sedan, samtidigt som de inte anser sig ha något att skämmas för i sin egen historia, en historia som är minst lika skändlig och fortgår fortfarande. Men de känner väl inte till detta förstås.

 5. Lasse skriver:

  Gustav Andersson:

  ”Det fanns aldrig något stöd i Bondeförbundet för fascismens eller nazismens auktoritära idéer om hur samhället skulle styras.”

  Dina kunskaper om ditt eget parti lämnar mycket att önska. Gå en kurs i historia!

 6. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Nej, det är tydligt att kunskaperna hos de som är offer för den borgerliga propagandan är synnerligen låg. Propagandan går alltså hem och det visar i sin tur på den dåliga kunskapen. För att kunna försvara sig mot propaganda krävs kunskap.

 7. Jonas F. skriver:

  ”…som har gjort upp med sitt förflutna som Vänsterpartiet”.

  Menar ni då specifikt ursäkten för gratulationstelegrammen till Rumäniens och DDRs ledare, de som ni skickade samtidigt som de folkliga protesterna mot samma regimer började svämma över?

  Eller Gudrun ”jag var aldrig kommunist, det var min pojkvän” Schymans utlovade ursäkt till Kirunasvenskarna och deras efterlevande?

  Not!

  Herregud, mörkermänniskor, det har knappt gått 20 år.

 8. Jerker skriver:

  till Jonas F.

  Vilka mörkermänniskor menar du?
  De borgerliga som hyllat nazism, fascism, antisemitism, kristendom (och allt jävelskap i dess namn…) osv, eller de så kallade kommunister som hyllade Stalin och Pol Pot?

  Väl värt att notera är att Kirunasvenskarna var övertygade kommunister. Att Stalin och den stat han byggt upp inte hade särskilt mycket med kommunism i dess olika betydelser att göra var Kirunasvenskarnas stora tragedi.

  Om du anser att det finns fler politiska partier i riksdagen som har gjort upp med sitt förflutna grundligare än vad Vänsterpartiet har gjort så får du gärna berätta det här. Ange dina källor.

 9.  
Lämna ett svar

Please copy the string YWHkoF to the field below: