Inför slaget vid Poltava mellan Ryssland och Sverige, eller ska vi säga mellan Peter den store och Karl XII sammankallades de svenska soldaterna till bön för att få Guds hjälp att vinna över Ryssland. Det hjälpte inte, Sverige förlorade och Karl XII fick fly med svansen mellan benen.

Det otäcka är att än idag åkallas Gud för att motivera krig och för att motivera soldaterna att gå ut i militära slag utan rädsla för att dö.
Det är ett mysterium att man kan lugna soldater genom religiösa ceremonier inför att handlingar som de egentligen borde vara medvetna om med största sannolikhet kommer att leda till deras död.
Skulle soldater vara lika villiga att gå ut i krig om de visste sanningen, nämligen att ingen Gud existerar och att de därmed inte kunde söka tröst i att Gud nog skyddar dem och att de därför också vore medvetna om att de inte kan hoppas på gudomlig hjälp att vinna över fienden.
På SVT Aktuellt hörde jag ett otäckt, ja rentav livsfarligt, uttalande av president Putin.
Det gick ut på att Ryssland skulle bli ett offer för västlig (läs: USA eller Nato) kärnvapenaggression. Vi kommer dock att hämnas, sa han. De kommer att kola vippen medan vi ryssar kommer till himlen.
Ungefär så fritt ur minnet.

Det var ett livsfarligt uttalande eftersom det inrymmer ett visst mått av religion som skulle få ryssarna att känna trygghet om att komma till en bättre värld än sina fienders när de dör. Det kan få vissa att tro att deras död är positiv medan andras är negativ och om det nu är så att den egna döden leder till ett bättre liv så okey då, det är bara att bomba.


Barn i Leningrad leker att de försvarar sin stad under Tysklands och Finlands 900 dagar långa belägring av staden som till slut resulterade i över en miljon Leningradsbor död. Måtte inga barn mer behöva leka på detta sätt!

Vapen, militärer, krig och försvar ska aldrig, upprepar aldrig, någonsin blandas ihop med religion. Det är något bland det farligaste en människa kan företa sig.
Inte ens om Putin ansåg det vara ironi eller humor ska det accepteras.

./.

2 Svar på “Den livsfarliga religionen”
  1. Anders Åberg skriver:

    Religionen har alltid varit ett redskap för kontroll av människor och kanske hade vi inte ens haft soldater utan den tidiga organiserade religionen som följde i fotspåren på jordbruket och ägandet.

  2. Lasse skriver:

    Anders:

    Javisst, religionen har alltid används som du säger.

  3.  
Lämna ett svar

Please copy the string HUY4pd to the field below: