Det har blivit ett djädra liv i Israel om en artikel publicerad i Aftonbladet.

Samtliga massmedia i Israel tar ställning mot den svenska yttrandefriheten och kräver en ursäkt från Sverige därför att vi har lagar som tillåter svenska massmedia att publicera nästan vad som helst.

Det är till och med tillåtet att publicera lögner och obekräftade rykten om i princip vad som helst så länge det inte handlar om personliga påhopp.

Tänk bara på ubåtshysterin där Carl Bildt grundlade sin politiska karriär.

Hans påståenden var lögner från början till slut, och han insåg att hans ljugande i press, radio och TV skulle gynna hans framtida karriär.

När de omtalad Muhammedteckningarna publicerades i först danska och senare även i svenska tidningar stod etablissemanget upp som en man och fördömde de som i arabvärlden ville förbjuda såna teckningar att publiceras.

Vi har vår yttrandefrihet hette det då! Den ska ni inte lägga er i sa man till dem som ville lägga sig i vad svenska massmedia fick publicera.

Nu beklagar svenska ambassadören Bonnier i Israel att en svensk tidning, dock ej en Bonniertidning, har utnyttjat yttrandefriheten och tillåtit en text som skulle kunna framställa Israel i dålig dager om det som sägs i artikeln är sant.

Nu återstår att se om samma frihetskämpar som stod upp för svenska massmedias rätt att publicera satiriska teckningar av Muhammed också är beredda att stå upp för publiceringen av obehagliga sanningar, rykten eller lögner om Israel?
Något säger mig att det inte är så säkert.

SvD, 1, Jan Helin, Artikeln bråket handlar om, DN, 1, Garthon på Newsmill, Jinge, Dagen, HD, AB, 1, 2, 3

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 Svar på “Den publicistiska friheten”
  1. Maria Bjaring skriver:

    Rekommenderar att läsa ”Donald Boström: Israel har inte förstått artikeln”, http://www.secondopinion.se/so/view/645

  2. Second Opinion skriver:

    Vi har intervjuat Donald Boström om hela frågan. Han har blivit intervjuad av israeliska medier hela dagen och säger att Israeliska medier har missförstått frågan, till viss del på grund av felöversättningar.

  3.  
Lämna ett svar

Please copy the string kE4HSP to the field below: