Kanske snart räddat av kommuni… kineser.

Är det en förtäckt hån mot oss vi ser utspelas rakt framför våra ögon utan att förstå vad det är vi ser? Ja, omöjligt är det inte.

Just nu befinner sig ledaren för Europas starkaste ekonomi, tysklands Angela Merkel i Kina för att vädja om hjälp att rädda EU:s finanser.

Kinesiska bilföretaget Youngman lär ha lagt ett mångmiljardbud på hela saabfabriken, som om uppgifterna stämmer och de tillåts köpa kanske innebär fortsatt tillverkning i Trollhättan.

Juvelen i den svenska industrikronan, Volvo, är numera kinesiskt. Jag har hört desillusionerade volvoägare säga att de numera åker omkring i en riskokare.

Här har vi i årtionde efter årtionde fått lära oss att kommunistiska länder är utan chans i den internationella och globala kapitalistiska konkurrensen. Och så säljer vi, under Centerpartiets ledning av näringsdepartementet, ut halva svenska industrin till dem!

USA vädjar till Kina om att kineserna ska vara snälla och ställa upp och hjälpa till med att rädda USA från ekonomisk undergång.

I EU har den ekonomiska politiken nått botten, nu fortsätter man att gräva sig neråt. Katastrofen närmar sig med stormsteg. Vad gör då ledaren för den starkaste ekonomin i Europa?

Jo, hon flyger till världens största kommunistiska land och lägger sig på rygg och blottar halsen inför de kommunistiska vargarna i förhoppning att de ska förstå att kapitalisterna i Europa, och USA, ger upp frivilligt.

Vad säger våra borgerliga riksdagspartier och socialdemokrater om det? Förstår de överhuvudtaget vad som utspelas mitt framför deras ögon? Inser de vad som behöver göras? Antagligen inte!

Det måste vara en ödets ironi att vi som hela vårt liv blivit matade med hur odugligt det är med allt som bara kan antydas innebära någon form av vänsterpolitik nu får facit i handen som visar på motsatsen.

Det sägs att om alla miljoner kineser skulle kliva upp på en stol och på en given signal hoppa ner från den skulle det utlösa en jordbävning på andra sidan jorden.

Vad kan hända om allihop skrattar?

./.

SVT, SR, DN, 1, 2, SvD, 1, 2, 3, AB, 1, Exp, 1

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 Svar på “Den skrattande kinesen”
 1. Sven skriver:

  ”Inser de vad som behöver göras?”
  Så vad tycker Du det är som behöver göras…?

 2. Inzta skriver:

  Eh, bara en liten rättning. Kina är en militärdiktatur, och inte ens nära kommunistiskt. För övrigt så tjänar vi i Sverige mer på att ha produktion som är aktiv, om än utlandsägt, än att den är helt nerlagd.

 3. Kerstin skriver:

  Men är det inte väldigt märkligt hennes besök i Kina. Här håller USA/Nato, där de stora inom EU är med, på att kriga i en massa länder för att se till att skära av Kina från en massa naturresurser, som i Libyen, i Gulfområdet i Afrika (Nigeria just nu) och så ber samma person som bekrigar Kina ekonomiskt, Kina om hjälp. Som sagt, ska man skratta eller gråta?

  Sen vete 17 om Kina kan kallas kommunistiskt idag. Jag vill snarare kalla det statskapitalistiskt eller rentav fascistiskt och när det var kommunistiskt var det inte så hävligt heller.

 4. Lasse skriver:

  Sven:

  Det frågan var lätt besvarad: De bör rösta på V.

 5. Lasse skriver:

  Inzta:

  Det går fort i svängarna. När Göran Persson var där översvämmades tidningarna här hemma om han uttalande om ”stabilitet” och då var det minsann inget annat snack än att han gjort det om en kommuniststat.
  Du har nog inte förstått det där med vad som är en militärdiktatur. Chile under Pinchet var en militärdiktatur. i en militärdiktatur styrs landet av militärer.
  Så är inte fallet i Kina.

 6. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Varför inte? Statskapitalistiskt? Ja, men det kan man väl säga är vad kommunismen syftar till. Men det är kommunistpartiet som styr så nog måste man säga att Kina är kommunistiskt.

  Det är rätt många nu som säger att Kina inte är kommunistiskt. Jag förstår dem, för de har tidigare sagt att kommunistiska länder alltid kommer att misslyckas. Så att säga att Kina, med världens högsta tillväxt, är kommunistiskt är ju att erkänna att de som tidigare sågat sådana länder vid fotknölarna hade fel. Och det vill man sällan erkänna.

 7. Jan Wiklund skriver:

  Jo men kineserna ÄR duktiga – här är t.ex. en artikel som fördelaktigt jämför dem med det schabblande sätt vi i Europa handskas med den pågående ekonomiska krisen: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/jan/17/china-success-challenges-america-britain

  Vi kunde också göra sånt för sjutti år sen, men idag sitter vi så fast i nyliberal skit att vi inte är i stånd att se handen framför oss.

 8. He Xin skriver:

  Lasse: en riktig socialist skulle aldrig kalla Kina, med en industri som till 70% är privatägd, för kommunistiskt…. Man kan, med fog, kalla Kina för världens mest kapitalistiska land….

  När började du jobba för kapitalismen?

 9.  
Lämna ett svar

Please copy the string FGLuGp to the field below: