Det tar emot men det går inte längre att undvika att erkänna att Göran Persson (S) hade rätt i sin förmodan att östutvidgningen av EU skulle komma att innebära att Sverige skulle råka ut för vad som kallades social turism.

Få har kunna undvika att se hur svenska städer fylls av romska tiggare, i första hand från Rumänien, men också från Moldavien och Bulgarien. Inte heller bör vi undvika att lägga märke till en och annan svensk tiggare bland de andra EU-medborgarna.

Vad är tiggeriet om inte social turism? Man åker dit där den sociala standarden är så pass utvecklad att det kan tänkas löna sig att tigga och vädja till den medmänsklighet som utmärker länder med bra och jämlika sociala förhållanden.

Det kanske tog litet längre tid än vad den från borgerligheten i vanlig ordning hånade Göran Persson (S) själv kanske trodde innan hans förmodan om verkligheten blev uppenbar för den breda allmänheten. Nu är den här, och nu höjs rösterna för att något måste göras.

Förbjuda tiggeri är ett krav, men då torde tiggeriet övergå till brottslighet som vi inte heller vill ha. Ett annat krav är att ställa krav på Rumänien och de andra länderna varifrån tiggarna kommer Visst kan man göra det, men om länderna struntar i kraven, vad gör vi då?

Kommer det att bli värre? Idag skriver moderata Svenska Dagbladet en rubrik som lyder ”Beredda att gifta bort sina barn för pengar”. Sådan handel har förekommit i hundratals år, men då mest gällt efterblivna u-länder som ingen brytt sig om.


Typiska tiggare.

SvD:s rubrik gäller däremot ett av våra grannländer, nämligen Lettland, som gick med i EU just för att de ekonomiska makthavarna ville ha den nyliberala politik som EU stod för och som nu visat sig resultera i en ström av tiggare från länder i södra Europa.
Kommer vi att se en konkurrerande ström av tiggare från våra östliga grannar? Måste Frontex börja patrullera också i Östersjön?

Ändan är alltid bak!

./.

SvD, DN

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 Svar på “Desperation är framtiden”
 1. Tony Malmqvist skriver:

  Det bästa är kanske att va inställd på det värsta scenariot?

 2. bloggarbjorn skriver:

  Svenska banker uppges ha haft en del att göra med kriserna i Estland och Lettland. Swedbank bland annat. Först pumpade man upp kreditnivåerna genom våldsam utlåning, och sedan sprack alltihop och mängder av folk hamnade på bar backe. Lettland hade nog varit ännu värre ute om inte mängder av letter emigrerat. På senare år har en del vettiga nationalekonomer lagt ner en del energi på att förklara att det ”ekonomiska under” som officiellt utropats för bland annat Lettland bara är struntprat.

 3. mia skriver:

  Den enda anledningen till att Rumänien och Bulgarien (och här hade man också tänkt sig Georgien) kom med i EU var att NATO behövde etablera sig där för sina (USAs) geo-politiska syften (de båda medlemskapen har visat sig gå hand i hand).

  Bl.a att förvandla Svarta Havet till en NATO-sjö och mota ut Ryssland därifrån och därmed också Medelhavet. Den viktigaste pusselbiten och anledningen till att man körde igång kriget i Ukraina mitt under Olympiaden, i denna strategin, var Krim och Sevastopol som ligger som ett osänkbart hangarfartyg mitt i. Nu när denna (igen) är utom räckhåll för västmakterna i all evighet minskar betydelsen av de andra kolonierna till en ofantlig börda för politbyrån i Bryssel. Jag har svårt att tänka mig att den EUrokratiska gargantuan skulle visa något som helst intresse för dessa de fattigaste länderna om det inte hade varit för det förstnämnda syftet.

  Därmed borde det också vara det giriga Bryssels/Berlins ansvar (helst USAs som tvingat dem därtill), inte bara att sörja för Romer/Zigenare därifrån som nu väller in på Europas gator utan också att höja standarden i medlemsländerna i fråga man var så måna om att svälja med hull och hår men som man senare inte brytt sig om. Vad de båda länderna har gjort är naturligtvis att exportera sina problem till de rikare länderna och sedan säga att man sänkt arbetslösheten och höjt levnadsstandarden!

 4.  
Lämna ett svar

Please copy the string PWEuua to the field below: