Missade DN den enda text på engelska som de koreanska demonstranterna hade med på sina plakat? Det verkar så. Eller så ville man inte berätta sanningen.

För många år sedan träffade jag en journalist som ansåg det vara en självklarhet att man skulle lära sig det lands språk som man reste till. Denna princip tillämpade han fullt ut oavsett vilket land han ämnade resa till.

Då tyckte jag att det var litet överdrivet. Fast något ligger det nog i hans åsikt.

Dagens Nyheter hade i veckan en artikel om de kidnappade sydkoreanerna i Afghanistan. Till artikeln publicerades en bild från en demonstration i Korea.

Bildtexten berättade för DN:s läsare att man demonstrerade mot talibanerna.

Nu råkar jag känna ett antal personer som kan koreanska och som till råga på allt läser Dagens Nyheter. Vilket är otur för DN.

Det visade sig nämligen att demonstrationen inte alls vände sig mot talibanerna. Koreanerna demonstrerade för att Sydkorea ska dra tillbaka sina trupper och annat stöd från Irak och Afghanistan.

Det framgick av de plakat demonstranterna bar. Fast dessa plakat var ju skrivna med koreanska skrivtecken, vilket gjorde att man på Dagens Nyheter inte begrep vad det var man publicerade.

Hur vore det om DN tog reda på fakta innan man publicerade sånt man inte begriper!!

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

6 Svar på “DN:s språkkunskaper skapar felaktiga nyheter”
 1. Kerstin skriver:

  Vad kan man begära, journalister kan ju inte ens svenska!

 2. Tomas Jonsson skriver:

  Det hela är ganska komiskt, ungefär som HC Andersens ”Kejsaren är naken”. Och så uppenbarar sig du som den lille pojken och avslöjar att DN inte kan koreanska…
  :-)

  DN blir lite som ”Morgan Pålsson” från teves Hipp Hipp.

 3. Sigve Indregard skriver:

  Dette er faktisk meget grovt av DN. Til tross for at det i prinsippet ikke burde bety så mye, har folkeopinionen sterk tiltro til demonstranters meninger – i alle fall i andre land. Demonstrerer folk for amerikansk okkupasjon? Da mener nok alle at amerikansk okkupasjon er bra. Demonstrerer noen mot Taliban? Da mener nok alle at Taliban er onde.

 4. Pasquale skriver:

  Vore kul att höra vad som står på plakaten.

 5. Lasse skriver:

  Pasquale:

  Det står att Sydkorea ska dra tillbaka sina trupper och hjälparbetare från Irak och Afghanistan.

 6. Kurt skriver:

  När det gäller texter så kan man ju översätta det mesta hjälpligt till engelska med maskinöversätting i datorn, det fungerar utmärkt med koreanska.

 7.  
Lämna ett svar

Please copy the string 4bL9Vv to the field below: