Ser ni de små annonserna till höger? Över fyra miljoner för en normal lägenhet. Vilka kan hosta upp den summan utan att försätta sig i skuld till banker i åtskilliga år? Och så är man förvånad att folk slutat köpa bilar!

Idag har Svenska Dagbladet en sanningsenlig rubrik på sin nätupplaga. Mycket riktigt säger den ”Finns inga bostäder”.

Läser man artiklarna får man reda på att i första hand ungdomar helt enkelt är utestängda från bostadsmarknaden i Stockholm.

Det gick ju att räkna ut med häcken att bostadsbristen skulle öka när man sålde ut allmännyttan och omvandlade dess hyreslägenheter till bostadsrätter.

Om bostadsbristen skulle byggas bort som den gjorde i slutet av 60- och början av 70-talen skulle ju de som tagit lån för köpa sina tidigare hyreslägenheter se värdet på sina bostäder sjunka. Allt enligt lagen om tillgång och efterfrågan.

I dagsläget, med svår bostadsbrist, går det givetvis att ta ut ett högre pris vid en försäljning än om det skulle finnas hyresbostäder att få.

Vi kommer alltså att få en evig bostadsbrist. Åtminstone i Stockholm.

För vilken regering har modet att säga sig föra en politik där det ingår att bygga bort bostadsbristen?

Troligen ingen! För det detsamma som att säga att man kommer att sänka värdet på bostäderna för dem som gick i fällan och köpte sina tidigare allmännyttiga lägenheter.

Resultatet av den förda bostadspolitiken är att först och främst mindre bemedlade tvingas vara med och göda storägarna av bankerna genom de lån de tvingas ta för att kunna skaffa sig en bostad.

Vi får hoppas de röstade borgerligt!

Läs också SvD, 1, 2, 3, 4

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

11 Svar på “Dömda till evig bostadsbrist”
 1. Johan skriver:

  och hur är det med alla som sitter med en hyreslägenhet inne i stan som dom inte kan släppa för dom ska ungarna få om 18år. Vore det inte bättre om dom var ute på marknaden under tiden? Men det är väl klart att det finns inga Sossar som gör så för vi vet ju alla hur hederliga dom är

 2. Lasse skriver:

  Johan:

  Du har alldeles rätt i att det finns tomma hyresrätter därför att de som innehar kontraktet väntar på ombildning för att kunna göra ett klipp.
  Sossar är nog som alla andra som vill göra klipp, men vi ska inte glömma att det var borgerligheten som startade omvandlingshysterin.

 3. Kalle skriver:

  Enligt marknadsekonomins alla regler borde rekordhög ungdomsarbetslöshet innebära att ungas köpkraft minskar, dvs. att efterfrågan på BR faller och därmed också priset. Priset kommer helt enkelt falla till en sådan nivå att folk (ungdomar, de som inte varit del av marknaden tidigare) har råd att köpa bostad. De som redan är en del av marknaden kan endast driva upp priserna genom att låna mera, dvs. bubbelvarning. Nu får vi se om det blir så, regeringen har fortfarande en del ess i kortärmen.. T.ex. införandet av marknadshyror som skulle kunna ”tvinga över” väldigt många till BR-marknaden.

  Lite positivt är det ändå för förorterna och landsbygden, då politiken i värsta fall kan sluta med att många unga entrepenörer kommer flytta ut från storstäderna pga. att de inte har råd att bo där (man tjänar inte mycket pengar på en idé som ligger i startgroparna).. Men det är förstås också bara spekulationer.

 4. Martin skriver:

  Det borde ges goda möjligheter för en radikal förändring av detta när bubblan spricker, vi får planera frammåt och se till att politikerna vågar ta krafttag emot bostadsbristen när en sådan chans uppstår.

 5. Kerstin skriver:

  Husvagnsparker, så har man ju löst problemet i de länder som kommit längre än Sverige in i det nyliberala lyckoriket. Det duger väl med husvagnar för de sämre ställda. De har ju sig själva att skylla att de inte är miljardärer för i det nyliberala lyckosamhället kan ju alla som vill bli rika (fast då är ju ingen rik förstås).

 6. Lasse skriver:

  Kalle:

  Bostadsrättspriserna beror inte på ungdomsarbetslösheten, eller ens den totala arbetslösheten, priserna beror på antalet tillgängliga bostäder.

 7. Lasse skriver:

  Martin:

  Jo, hoppas kan man ju alltid, men jag är pessimist.

 8. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Visst, att jag inte tänkte på det. Husvagnar är lösningen, givetvis! De är dessutom flyttbara vilket gör det lätt att flytta ovälkommna medborgare till ställen där de inte syns ellr hörs. Mycket praktiskt.

 9. Kalleballe skriver:

  Ja,det lär finnas en massa lediga byggbysjor som kan hyras av socialen och rullas ut utanför städerna i lämpligt myggnäste.

  Annars har det poppat upp ett nytt yrke!
  Ingen examen eller annat krävs.

  COACH.

  Arbetsförmedlingen letar med ljus och lykta och betalar bra typ 30-40 lappar per processad kund. Minimal arbetsinsats förväntas.

  Trevlig midsommar!

 10. Ken skriver:

  Köp en ledbuss och bygg om till bostad så blir det gott om plats och den är fullt flyttbar i 90 km/tim.

 11. Lasse skriver:

  Ken:

  Det har du rätt i. För övrigt lär det ju finnas bostadslösa som för att få någonstans att sova åker nattbuss hela natten.

 12.  
Lämna ett svar

Please copy the string iCm2Jr to the field below: