Sådana här folkmassor upptäcks inte av DN:s ledarskribenter.

Hörselskadade blindstyren som varken ser eller hör borde definitivt inte få jobba som journalister. Framförallt borde de inte få jobba som ledarskribenter och försöka skapa opinion på falska uppgifter som sanningen.

Ett sådant dövt blindstyre är Dagens Nyheters ledarskribent Erik Helmerson. Han har i DN beskrivit sin vistelse i Gamla stan i Stockholm i lördags eftermiddag. Tro honom inte!

I Tyskland fanns det en terrorgrupp vid namn Baader-Meinhof-ligan. De ägnande sig åt bankrån, kidnappning och mord. Frågan är bara varför. En av orsakerna kan sökas i det faktum att det etablerade samhället inte gjorde vad det kunde för att motarbeta nazismens och Hitlers väg till makten. Vi vet vad den likgiltigheten fick för resultat.

När nu DN:s Erik Helmerson med en axelryckning avfärdar det som hände i Gamla stan i samband med nynazisternas marsch finns det goda skäl att jämföra med just 20- och 30-talen i Tyskland.

Hur DN:s ledarskribent kunde missa att både broar, gator och torg var avstängda är en gåta om han inte är både blind och döv.

Att Helmerson missade att tusentals människor var ute för att protestera mot nazistmarschen och att de förde ett liv och kiv för att överrösta nassarna är en gåta.
Faktum är att redan på förmiddagen var stora delar av Stockholms city blockerat av en stor demonstration som protesterade mot att nazisterna skulle få marschera i Gamla stan. Det skulle inte förvåna om Erik Helmerson också i sin journalistiska nit också missat det.

Det brukar säga att man ska ”mota Olle i grind”, det missade man i Tyskland, och därmed fick vi den största katastrofen i mänsklighetens historia. Visserligen insåg dåtidens tyska vänster vad som höll på att hända, men de avfärdades och dödades, som Carl von Ossietzky, och ingen protesterade. Allra minst några liberaler.

Var kan man då hitta sanningen? En som både har synen och hörseln kvar och förstånd att dra de rätta slutsatserna är Åsa Linderborg i Aftonbladet. Hon skriver idag om vad DN:s ledarskribent missade. Om han nu gjorde det? Kanske vill han bara göra som strutsen när han inte vågar stå för vad hans åsikter kan innebära?

Sanningen är alltid vänster!

./.

AB, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, DN, 1, 2, 3, 4, 5, SvD, 1, 2, 3, 4, Exp

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 Svar på “Döva och blinda reportrar missar sanningen”
 1. Max Nyberg skriver:

  Sanningen må ”alltid finnas till vänster”. Men även nationalsocialister är ju ”vänster”.

  Själv riktar jag en helt annan kritik mot DN/Ledarskribenten ifråga. Man har den senaste tiden börjat ”skapa nyheter” i det att man i samarbete med Expo piskat upp hetsstämningar mot förväntade och aviserade demonstrationer från presumptiva extremhögerkrafter. Först piskar man upp hatstämningar, sedan springer man dit med reporterutrustning för att casha in utdelningen. Första försöket, Kalle Dussin-dagen, misslyckades DN totalt. Det fanns nämligen ingen Vit Makt på plats vid statyn i Kungsan. Shade DN och Expo: Vit makt finns inte längre. Har ni inte märkt det?

  Senaste försöket lär ha avlöpt något mera lyckat för DN. Man cashade ju iaf in ett extremhögeröga (en demonstrant fick en smällare kastad på sig, den träffade vederbörandes öga, blod rann). Men det har ledarskribenten nogsamt undvikit att rapportera. Möjligen hade sambandet DN-uppvigling – Effekt varit för uppenbart om han så gjort.

  MIN FRÅGA ÄR FRÄMST: Vad handlade demonstrationen om? Om vi fokuserar på det, så behöver inte så många människor/ungdomar söka sig till extremhögern. Demon hölls under rubrik ”Stoppa svensk-fientligheten”.

  Äger inte detta tema alls någon giltighet, tycker du? Alltfler andra tycker dock det.

  1) Ta reda på vad det är som gör att svenskar uppfattar sig som orättvist behandlade.
  2) Gör något åt saken.
  3) Voilà – ingen extremhöger behövs längre.

  Eller hur?

 2. Jan Wiklund skriver:

  Det var ganska många som ”protesterade på gatorna” innan nazisterna tog makten i Tyskland. Faktum var väl att det var gatuslagsmål mest varenda dag.

  Vad som saknades var en seriös politik från den ”officiella” arbetarrörelsen. Dåtidens tyska sossar var mer intresserade av att ”rädda Marken” än att få fart på produktionen och sysselsättningen. Mer intresserade av att göda bankerna än att ta ansvar för realekonomin. Och lika fast i tron på marknadskrafterna som dåtidens tyska liberaler.

  Nån som känner igen sig?

 3. Lasse skriver:

  Jan:

  De där många var i princip bara kommunister. Hur det gick för dem när nazisterna fick makten vet vi.

 4. Martin skriver:

  Jan,
  man kan ta och läsa Remarques bok, Den Svarta Stenen. Där beskrivs tiden av ekonomisk kris och då Nazisterna intog gatorna, där beskris vilka nazisterna var och vilka som gjorde motstånd, den beskriver inte övriga samhällets likgiltighet, men det framgår indirekt. Führens stolthet över de nazistiska råskinnen som kasta sig in i strid mot kommunistdemonstrationer finns med. Varför skulle eliten bry sig? De störde de obekväma kommunistdemonstrationer.

  En obehaglig bok att läsa för det påminner allt för mycket om den nu utstakade resan vi gör här i Europa.

 5. Lasse skriver:

  Max:

  Det är bara du och troligen också dina lika okunniga meningsfränder som inbillar sig att nationalsocialism är någon slags vänsterideologi.

 6. SolGuru skriver:

  Nej, den ”största katastrofen i mänsklighetens historia” fick vi i Sovjetunionen. Under trettiotalet framstod det för många som om valet stod mellan fascism eller kommunism, och redan då hade kommunismen mördat många miljoner i Sovjetryssland. Alltså framstod fascismen som det bättre alternativet för alla utom de som gillade GULAG, massmord och tvångskollektivisering. Följderna blev tragiska, men att diskutera nazismen utan att först diskutera kommunismen är oärligt.

  Hur som helst: i dagsläget finns inte något som ens liknar situationen i början av trettiotalet (inga miljoner unga män med krigserfarenhet, inget allmänt engagemang i stora politiska grupper annat än enfrågetrams). Risken för vare sig nazistisk eller kommunistisk totalitarism är noll, och de enda som låtsas annat är folk som har tråkigt och försöker känna sig engagerade. Demonstrationer ”mot svenskfientlighet” kommer inte att skapa någon naziststat, motdemonstranterna är inga hjältar, och det hela känns mest tråkigt och förfalskat.

  Vill man oroa sig för framtida förtryck ska man nog kika mer på den framväxande övervakningsstaten, och risken för en sorts ”mittenkompromiss” där säkerhetstjänster och lagstiftning använder nazister, islamister (och, kanske, ”vänsterextremister”) som ursäkt för att inskränka yttrandefriheten och bygga ut övervakningen av och kontrollen över medborgarna i allmänhet. Efter den senaste tidens utveckling i USA, och även i Sverige med utvidgandet av ”FRA-rättigheterna”, känns det som ett betydligt rimligare scenario än att några hundra killar som är sura för att invandrare lever rövare skulle ta över landet.

 7. Lasse skriver:

  SolGuru:

  Du är ett offer för propaganda från högern. Tipset till dig blir att läsa litet historia.

 8.  
Lämna ett svar

Please copy the string GmosaZ to the field below: