Bidragstagare. Smaka på det ordet. Vem vill vara bidragstagare och bli hånad av den samlade borgerligheten. Det är fult att vara bidragstagare. Ändå har vi bidragstagare överallt där vi minst anar det.

I vilken centrumanläggning som helst kan man hitta apotek. Dessa är de senaste stora bidragstagarna. Hur har de blivit det?

När en lönsam marknad delas upp på fler aktörer som allihop vill tjäna pengar som en enda tjänade tidigare så räcker den förstes vinst inte för att alla de nya aktörerna också ska kunna få vinst.

Det är därför inte förvånande att den tidigare statligt lönsamma apoteksverksamheten numera måste subventioneras av skattebetalarna. De nya apotekens plåster räcker inte för att stoppa alla de nya apotekens ekonomiska blödning.

Redan 2009 höjdes subventionen till apoteken för att underlätta för alla nya apotek, men det räcker tydligen inte. Nu lobbar apoteksföretagen hårt för att få ännu högre bidrag från skattebetalarna.

Det kommer de säkert att få, för inte kommer alliansregeringen att tillåta att avregleringen av apoteksmarknaden visar för folket att regeringens avregleringspolitik är helt misslyckad.

Att flera av de nya aktörerna på apoteksmarknaden också är skattesmitare av rang torde inte det heller vara någon nyhet. I stället för att betala skatt i Sverige så utraderas eventuella vinster i de nya apoteken genom att moderbolagen finns i skatteparadis där apoteken lånar pengar till hög ränta och på så sätt slipper skatt både här och där.

Våra äldre tvingas in i en äldrevård där den senare delen av ordet snarare ska bytas ut mot misshandel. Huvudsaken för de företag som påstår sig vårda är att sno åt sig så mycket det bara går av skattebetalarna och att genom smarta placeringar i skatteparadis att också smita från att betala skatt.

Tyskarna har ett uttryck som väl visar vad svenska folket går för när de går på borgarnas politik:

Die dumme schwede.
Det har de rätt i!

./.

SR, Exp, De läsare som tror de inte tillhör dem som det tyska talesättet avser bör läsa denna artikel.

SvD, 1, 2, AB, 1, DN, 1, 2, 3, 4

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 Svar på “Dumma bidragstagare”
 1. H2 skriver:

  Det är sannerligen på tiden att lån till ockerränta förbjuds. Speciellt när det enbart handlar om att smita från skatt. vad jag förstår har skatteverket med framgång vunnit målet mot ArlandaExpress.

  Lite grammatisk korrigering – Die dummen Schweden

 2. Linda skriver:

  Jag har god lust att starta en konsumentupplysnings kampanj om apoteket hjärtat och medstop och informera om att de tar placerar subventioner och vinster från skattebetalarna i skatteparadis. Helst stora plakat på deras butiksdörrar.

 3. T Lindholm skriver:

  Det lovades mycket innan Avregleringen , lägre priser, bättre tillgänglighet m.m, men istället får man springa runt hela Stan för att få tag i sin medicin tack vare att Apoteken inte kan se var Medicinen finns närmast, p.g.a konkurrens skäl. Så var det med den tillgängligheten. Och billigare har det definitivt inte blivit heller!

  Det är alltså inte ett skit som har blivit bättre med dom Avreglerade Apoteken, istället har allting blivit tvärtom sämre !!

 4. Lasse skriver:

  H2:

  Ockerränta borde förbjudas. Men ockerränta är nog olika för olika personer med olika inkomst.

 5. Lasse skriver:

  Linda:

  Bra förslag, säg till när du börjar.

 6. Lasse skriver:

  Lindholm:

  Jag fortsätter att besöka de statliga apoteken enbart, och hitills har de alltid haft vad jag efterfrågat.

 7. T Lindholm skriver:

  Den senaste tidens Skandaler när det gäller Carema och Äldrevården, är också ett resultat av Alliansens iver av Privatiseringar:
  http://olssonbetalar.blogspot.com/2011/11/lunds-borgare-alskar-carema.html

 8. T Lindholm skriver:

  Lasse:

  Jag också, och vad som är bra med Apotek AB är att det går att ringa och fråga om medicinen finns i Lager och vilket Apotek i såfall, och om det är ont om just den Medicin som man skall ha t.e.x (ett par förpackningar kvar bara) så lägger dom undan den åt dig, så att det är säkert att du får din medicin. Annars kan det ju hända att den tar slut innan du hinner dit.
  Den här möjligheten finns inte på dom Avreglerade Apoteken!

 9. Lasse skriver:

  Lindholm:

  Allmänhetens service är numera utbytt mot privata företagsvinster.

 10. salvi skriver:

  HaHa har dom inte skitigt färdigt i det blå skåpet snart! Så jävla klockrent vad som händer när borgarna låter sin totalintelligensbefriande politik slå ut i full blom! Häpp mina damer och herrar, här har ni själva essansen av nyliberalismen, helt otroligt exempel på huvudlös politik, fattar man inte vad borgarna vill efter dom senaste skandalerna i vård politiken borde man få sitt huvud undersökt!
  En sak till ; varför krisar hela ekonomin? Jo för att kapitalet började outsoursa våra jobb till låglöneländer typ kina som producerar för minimilöner, prylar som vi sedan köper billigt i något megavaruhus långt utanför stan, i varsin bil, bara för att ekonomidårarna såg en vinstmöjlighet, kolla bara USA idag, dom var först med denna listiga vinstmaximering! Idag håller medlklassen på att gå under och vi kommer att följa exakt samma mönster om inte någon drar i nödbromsen! Kanske inte riktigt Nordeas grej men fattar ni vart vi är på väg?

 11. Ingrid Eckerman skriver:

  Låt oss alla bojkotta Apotek Hjärtat som ägs av riskkapitalbolag!

 12.  
Lämna ett svar

Please copy the string 4nQOIf to the field below: