Det finns platser i Stockholm som är tämligen okända. Det här huset på bergkanten finns i hörnet Åsögatan-Sågargatan längst österut på Södermalm.


Från Sågargatan kan man vika in på Lotsgatan där det här låga trähuset duckar under de höga hyreshusen. Längre österut på Lotsgatan har man en strålande utsikt över hamninloppet till Stockholm.


Den här statarlängan finns på Stigbergsgatan på andra sidan den stora och trafikerade Folkungagatan. Numera, sedan statarna blvit utslängda, anses huset som kulturhus där det anses oerhört fint att bo.

Allra längst ut mot öster på Åsögatan, där gatan övergår i en gångväg som leder till Kvastmakartrapporna, hittar man dessa hus på gatans norra sida. Där börjar också Skeppargränd med många små stugor. Det är inte många Stockholmare som hittat hit. Gå dit om ni är i Stockholm, det är fina kvarter att ströva runt i.

Man inser vilka som en gång i tiden bebodde dessa kvarter av namnen på gatorna. Lotsar, skeppare och kvastmakare fick uppenbarligen samsas i samma kvarter.


Huset här ovan finns ovanför Reinstiernas gata på Stigbergsgatan, gatan som ”Vårat gäng” sjöng om en gång i tiden. Jag undrar om inte fler norrmän än Stockholmare känner till området med tanke på att huset ligger granne med Norska kyrkan? Och var ska inte Norska kyrkan ligga om inte på ett berg!

Andra bloggar om: , , , ,

7 Svar på “Ett litet okänt Stockholm”
 1. Gunilla Thelander skriver:

  Härliga bilder och väldigt trevlig text!
  En liten promenad på nätet.
  Gunilla

 2. Jinge skriver:

  Coola bilder! Stigbergsgatan, är det gatan ”ovanför” Ersta? Branta backen upp..?

 3. elliv skriver:

  Ja! Har en bekant som bor i det gula huset på första bilden. Blev grymt imponerad när jag såg detta kvarter för första gången och fattar inte varför det inte fått mer uppmärksamhet.

 4. Lasse skriver:

  Jinge:

  Ja, Stigbergsgatan är parallellgatan ovanför Fjällgatan. Den börjar vid Ersta sjukhus och går västerut till bergstupet ner mot Renstiernas gata.

 5. Lasse skriver:

  elliv:

  Ja, visst blir man imponerad av de fina kvarteren. Nu har man dock börjat tala om att även dessa kulturhus ska säljas ut. Vilket är en skandal om det sker!

 6. Annica Tiger skriver:

  Fina bilder.

  Förstår inte denna utförsäljningshysteri!

  Kulturarv är något som tillhör oss alla.

  Annica

 7. Lasse skriver:

  Annica:

  Ingen förstår varför det är så viktigt att sälja den gemensamma egendommen. Själv tror jag man skulle kunna kalla det för mutor eftersosm man inte säljer till marknadspris.

  ”Kulturarv är något som tillhör oss alla.”

  Förr ja! Snart bara dem som har gott om pengar och kan köpa dem eller har råd att betala entreavgifter för museiebesök.

 8.  
Lämna ett svar

Please copy the string 2nRIZc to the field below: