Idag möts man av rubriker som säger att ”Sverige rasar i trygghetsligan” eller en annan rubrik som säger att ”Sverige rasar snabbt i trygghetsligan”. Artiklarna under rubrikerna talar om att Sverige inte längre ligger i topp vad gäller socialförsäkringar.

Maktens, bankernas och högerns män, det är oftast män, har så länge jag kommer ihåg alltid beskyllt svensken för att vara trygghetsnarkoman. I stället för ekonomisk trygghet har de menat att vanligt folk skulle må bättre av litet mer otrygghet.

Sedan hänvisar de till det fullkomligt korkade uttalandet att ”hungriga lejon jagar bäst”. Vilket är så långt ifrån sanningen man kan komma. Hungriga lejon är urusla på jakt. Vilket för övrigt gäller alla hungriga rovdjur. Ett rovdjur som är bra på jakt är definitivt inte hungrigt.

Detsamma gäller människor. Är man orolig för sin ekonomi gör man garanterat ett sämre jobb än om man känner sig trygg. Otrygghet är ingen patentmedicin för att få folk att jobba bättre.

Den bästa jobbaren är den som är fast anställd, med bra lön och med socialförsäkring det går att lita på.

Det lustiga är att höginkomsttagare måste alltid få högre lön, större bonusar, generösa pensionsavtal och gratis semesterresor och dito bilar för att göra ett bättre jobb. Arbetare däremot behöver varken högre lön, bonusar, bra socialförsäkringar eller generösa pensioner för att utföra ett bra jobb.

Denna skillnad, som ofta dras fram från den politiska högern, är ett mysterium som nog även Charles Darwin gått bet på att beskriva i sin bok ”Om arternas uppkomst”. Det torde vara och förbli ett mysterium att två så till utseendet och livsbetingelserna lika arter som fattiga och rika människors förutsättningar för att utföra ett bra jobb kan vara så diametralt olika.

Den forskare som kan vederlägga den av högern allmänt accepterade teorin om förutsättningarna för att kunna göra ett bra jobb torde ha Nobelpriset som i en liten ask.

Vi väntar på svaret.

SvD, 1, DN, 1

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 Svar på “Ett mysterium väntar på lösningen”
 1. Anders Åberg skriver:

  Det vet jag.
  Överklassen är av naturen lat och självgod och ser enbart till sitt eget bästa och sin egen karriär.
  Samhället eller företaget där dom verkar, skiter dom i om det inte betalar sig skamlöst bra.
  Vi vanliga människor däremot är alltid beredda att ta ansvar, både för oss själva, våra medmänniskor, miljön och samhället, därför gör vi vårat jobb även till taskig lön.

  SÅ, slit hit nobelpriset nu och det jävligt fort, jag har räkningar att betala.

 2. Lasse skriver:

  Anders:

  Jag skickar en nominering.

 3. Kerstin skriver:

  Jamen det är ju en gammal högersanning att vanligt arbetande folk är likställda med oxar.

 4. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Jo, och tusan vete om inte högern skulle vilja göra likadant med det arbetande folket som gjorts med tjurar för att de ska bli oxar. Det blir mindre tjafs då…

 5. Inge Gustafsson skriver:

  Fd VD skriver:
  Jag har noterat att högerklassen aldrig tackat nej till bidrag utan aktivt sökt upp dem, både för sig själva och för sina företag. Man ska leva som man lär och inte som man lever, sa prästen som stundom tog sig en Genever.

 6.  
Lämna ett svar

Please copy the string J68LpA to the field below: