När den brittiske journalisten Robert Fisk ställde frågan om ”varför” i samband med nine/eleven resulterade det i att han blev så mordhotad i USA att han kände sig tvingad att lämna landet för att sedan inte våga besöka det.

Många som nu ställer sig frågan om varför det uppstått upplopp och bränder i Husby och andra förorter får svaret att allt är individernas ansvar och att vill man förändra något ska det ske som brukligt i demokratiska länder. Man eldar inte upp bilar, kastar sten mot polisen eller förstör, heter det. Det får man hålla med om.

Den rätta vägen är demokratin. Vi ska kräva att de så kallade huliganerna håller sig till demokratin, heter det också. Men om inte demokratin fungerar? Om politiker manipulerar med demokratin för att få makt? Ska man även då kräva att folket följer demokratin?

I demokratin ingår att politiker som vill bli demokratiskt valda håller sig till sanningen, det ingår nämligen i demokratin att inte ljuga för sina väljare. Politiker som blir demokratiskt valda är inte värda att bli demokratiskt behandlade om de själva inte följer demokratin.

När borgarna i de två senaste valrörelserna lovade att de skulle minska utanförskapet och arbetslösheten, förbättra skolan och minska segregeringen var det troligen det som tog dem till makten.

När verkligheten nu svikit dem som hoppades att politikernas vallöften ingick i det demokratiska avtalet mellan makten och folket anser de sig kanske lösta från det demokratiska avtalet.

Varför följa demokratins regler när de som blivit demokratiskt valda inte gör det? Det ingår inte i demokratin att komma till makten genom att ljuga för väljarna.
Utanförskapet har ökat liksom arbetslösheten, skolans resultat minskar och segregeringen ökar, trots löften om motsatsen.

Allt som dagens politiker vid makten skulle genomföra har i stället blivit precis tvärt om. Inte på grund av orsaker utanför politikernas kontroll utan på grund av den politik och de åtgärder de borgerliga politikerna har vidtagit efter att ha kommit till makten.

Det ingår inte i demokratin att ljuga för väljarna, eller att lova genomföra åtgärder utan att berätta för väljarna hur det ska gå till.

Väljare har rätt att få veta hur utanförskapet, segregeringen och arbetslösheten ska minska och hur kunskapen i skolundervisningen ska öka. Blir de lurade av fagra löften utan värde så är det svaret på frågan om varför det som händer i utsatta förorter händer.

Svaret på frågan ”varför” är farlig.
Därför vill politikerna inte ha svar.

./.

Dagens bild från Stockholm


Löftena om det välsignade EU-medlemsskapet anser många har kommit på skam.

./.

AB, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, DN, 1, 2, 3, 4, 5, 6, SR, 1, 2, 3, SvD, 1, 2, Motvall, BB

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

13 Svar på “Farlig fråga, farligt svar”
 1. Martin skriver:

  Den 8:de Maj i år skrev jag följande på min facebooksida:
  ”Blir mycket bilbränder i sommar tydligen.
  http://www.di.se/artiklar/2013/5/8/77000-unga-utan-jobb-eller-studier/

  Det jag skrev då är i sig en förenkling, men det talar till en del i problematiken. Det florerar en hel del andra förenklingar ute på nätet i dessa dagar och de missar hela poängen, för de utgår från något som helt enkelt inte finns, ras. Det kommer obfuskeras en hel del kring orsak och verkan fram igenom, rasism och individualistiskt nonsens kommer vara som uppkastningar överallt. Men den individualistiska monoismen, missar dialektiken och klara därför inte förklara skeenden som är dialektiska till sin natur.

 2. Kurt skriver:

  Efter att Reinfeldt vilat ut efter en tuff helg med lysningsfest, Ishockey-VM och melodifestival så fann han snabbt den skyldige: ”Husbyborna bär huvudansvaret”. Ja det är ju alltid de lokala invånarna som är ansvariga för att själva ha orsakat kravaller, vare sig det gäller Ådalen 1931, Båstad 1968 eller Göteborg 2001

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_kravaller_i_Sverige

 3. Lasse skriver:

  Martin:

  Förenkling behöver i sig vara fel, snarare tvärt om när man komplicerar i avsikt att dölja verkligheten.

 4. Lasse skriver:

  Kurt:

  Ja, det är alltid de som utför kravallerna som får skulden, aldrig de orsakar dem.

 5. Björn Nilsson skriver:

  Om någon viftar med ras-kortet kan man ju påminna om germanernas upplopp på Götgatan 1948, germanernas nordiska modskravaller på Hötorget 1965 etc etc! Det var väl först vid Kungsträdgårdskravallerna långt senare som svartmuskiga utländska figurer började blanda sig med våra fina svenska kravall-ungar och förstöra den fina traditionen!

 6. Martin skriver:

  Lasse,
  men de betraktar jag som monoistiska också, för när man inte låter sig förvirras av själva orden utan kokar ned det till den materiella innehållet så brukar en monoism avslöja sig ibland allt ordbajsande.

  Margaret Tatcher sa: There is no such thing as society.
  Det är den individuelistiska monoismen kärnfullt uttryckt, uttalandet är också profetiskt i sitt förutsägande av vart individualism i slutändan leder.

 7. Nyfiken skriver:

  Lite off topic, men om nämner att Robert Fisk känner sig tvingad att lämna USA p.g.a. dödshot så ge lite bakgrund, kanske en källa till detta, så man kan läsa vad folk blivit så upprörda över?

  Robert Fisk är säkert en intressant karaktär då han fått ge namn åt ett helt begrepp, ”Fisking”.
  Mr. Fisk själv bryr sig dock inte: ”As for Fisk himself, in a 2005 interview he stated that he was unaware of the term. ”I have to be honest: I don’t use the Internet. I’ve never seen a blog in my life. I don’t even use email, I don’t waste my time with this. I am not interested. I couldn’t care less. I think the Internet has become a hate machine for a lot of people and I want nothing to do with it.” ( http://en.wikipedia.org/wiki/Fisking ).

  Nåväl, angående vallöften så är det inte bara borgarna som sviker sina vallöften. Även Socialdemokraterna anser sig tvugna till att göra samma sak med jämna mellanrum ( http://www.vk.se/867478/nara-slutet-for-byskolorna ).
  Frågan är om fler politiska frågor skulle uppmärksammas i riksmedia om några fick för sig att sätta eld på grannarnas bilar och sedan kasta sten på anländande polis och brandkår? Men det kanske är skillnad på Stockholms förorter där folk faktiskt bor på pendlingsavstånd till storstadens dynamiska arbetsmarknad och glesbygd’n?
  Om inte annat så hinner inte polis och brandkår troligen inte ens fram innan brasan brunnit ner helt…

 8. Svar skriver:

  Till: Nicke nyfiken med bestämda åsikten.
  Fox News är vida känt för att förvränga och förleda, hitta på och tysta – i enlighet med dess ägares – Murdoch (och en dunkel typ om någon) – outtalade regelbok (t ex kritisera inte Bush eller Israel). Minns hur Outfoxed körde med islamofobisk journalistik i Sverige. Därav det välkända begreppet Outfoxed som ett synonym för medialurendrejeri.

  Robert Fisk däremot vida känt för att vara en journalist med hederskodex (till skillnad från majoriteten av jourhavande propagandister i Sverige och i Väst).

 9. Martin skriver:

  Nyfiken,
  ja, på landsbygden behövs det fan lite bilbränder om de ens skall märkas.

  Där jag har familjen uppe i medelpad på vischan, där är arbetsösheten enorm. Pendlingsavstånden till skolan för barnen är 1.5-2.5 timmar om dagen. Offentlig service är lika ovanligt som arbeten. Det bor ett sort landsortsproletariat runt om i Sverige som skulle behöva bränna några bilar om Stockholmarna skall märka ett enda skit.

  Våldet är det som används när andra sätt att uppnå förändring aldrig leder någonstans.

 10. salvi skriver:

  Jamen det var då själve fan…inför strafftullar på all import från Kina, vi kan inte ha det såhär längre, alla prylar tillverkas ju i Kina, t.o.m kineser börjar ifrågasätta inhemsk politik, dom gör vadsomhelst, till vem som helst, t.o.m med till sina egna fiender ( p1, ngn gång igår)
  Ser ni inte sambandet, all tillverkning, alla chanser att komma in i arbetslivet, bara puts väck!
  Själv började jag som praktikant, fick fanimej veta vad som gällde, hade dessa ungdomar haft samma chans, hade aldrig denna förortsmardröm utspelas, så nästa gång Svensson tycker han har gjort en bra affär i nått köpcentra, köp med dig en brandsläckare eller två, eller så många du kan få med dig, för detta är nog bara början…
  Ser ingen direkt lösning på problemet, jo ta bort alla politiker som hyllar privatismen, bostadsföreningsmaffian, samt dom som tror att banker är pålitliga, senast idag, haha,för många uc-upplysningar=INTE
  Cypern, you name it

 11. Lasse skriver:

  Martin:

  Just det, när alla andra möjligheter är provade och befunnits verkningslösa återstår bara det som nu händer i förorterna. Vi har sett det förr, både i Sverige och andra länder.

 12. Lasse skriver:

  salvi:

  Just det, det gäller att förstå hur lagen om kommunicerande kärl fungerar, inte minst inom ekonomin. Vinst innebär ofta förlust, men inte samtidigt.

 13.  
Lämna ett svar

Please copy the string IEHHjK to the field below: