Vad är mod? Är det att ge sin antagonist en rak höger även om denne är större än en själv? Är mod att våga ifrågasätta en allmän sanning? Eller är mod att våga följa hastighetsgränserna på våra vägar trots att alla andra överskrider dem?

En gång har jag varit med i ett knivslagsmål. Det var mitt i natten på ´50 Drachmer Street´ i den då ökända hamnstaden Pireus utanför Athen i Grekland. Jag uppfattade situationen som ytterst farlig och tog det, vad mig anbelangar, enda rätta beslutet, nämligen att fort som ögat lämna området.

Därmed kom jag undan oskadd, vilket nog inte farit fallet om jag lytt Kristdemokraternas representant i justitieutskottet, Caroline Szyber (KD) som i stället vill lagstifta fram civilkurage och tvinga människor att ingripa ”i slagsmål, knivattacker och våldtäkter”.

Det brukar heta att en finsk sjöman som gått på Viken och som därmed inte varit i närheten av kjoltyg på åratal och, som när chansen inträffar, blir avbruten mitt i akten upphäver ett vrål som skulle få ett lejon att skämmas. Försök få en kristdemokrat att ingripa mot den knivattacken.

Nu försöker Kristdemokraterna skjuta över ansvaret på senaste tidens vårdskandaler på personalen i stället för på de som har ansvaret, nämligen vårdföretagen. Plötsligt är det de anställdas fel att Carema vanvårdar offren för företagens girighet om man får tro Kristdemokraternas äldreminister Maria Larsson (KD).

Är det att visa civilkurage den Kristdemokratiske ministern visar när hon inte berättar sanningen om vad girighet ställer till med i vårdföretagens verksamhet utan i stället skyller på de


50 Drachmer Street dagtid utan knivblänk.

anställda? Frågan är om inte Kristdemokraterna är Riksdagens fegaste parti. De kan ju alltid skylla på Gud, som inte finns.

Det blir rent av patetiskt att höra Maria Larsson (KD) skylla vanvården av Caremas offer på att det beror på att företagets anställda saknar civilkurage och mod. Hur vore det om Maria Larsson (KD) visade lite mod genom att medverka till att det meddelarskydd som tillkommer anställda i offentlig sektor också gällde anställda i privata företag?

Det modet hos Kristdemokraterna och andra borgerliga partier kan vi nog dessvärre inte räkna med, för det skulle kunna innebära att allmänheten fick reda på för borgerligheten obehagliga sanningar om vad privatiseringar av offentlig verksamhet inneburit av mänskligt lidande.

Borgare vill inte sprida sanningar.

./.

AB, 1, 2, 3, DN, 1, 2, SvD, 1, 2, 3, Exp, 1, 2, Dagen, SVT, 1, 2, 3

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

15 Svar på “Fega kristdemokrater”
 1. Martin skriver:

  Det finns ett inslag av förakt för den svage i kristendomen. Särskilt den fanatiska varianten i den kristna högern. Ditt lidande hur det kommit dig till del är guds straff och därmed ditt eget fel på ett eller annat sätt.

 2. Bedrich skriver:

  Att den förljugna frikyrkohögen KD med sin omskrutna kristna etik duckar här är föga förvånande. Det fanns väl inga bögar att skylla på….

 3. T Lindholm skriver:

  Maria Larsson KD säger att:
  ””Efter DN:s avslöjande om Carema uppmanar hon nu kommunerna att skärpa sig. ”De måste ta ett mycket större ansvar för uppföljning, jag tror att de tar för lättvindigt på detta i dag”. (vilket ansvar hon menar är en annan fråga).

  Detta Har t.e.x Järfällas Opposition i Kommunen gjort när det gäller Talbohov- Skandalen, alltså tagit sitt ansvar och ville ge Carema Sparken med omedelbar verkan! Men nu är det Moderaterna som sitter i Kommunstyrelsen och vill att Carema stannar tills ”kontraktet” går ut ,märkligt!

 4. Caroline Szyber skriver:

  Om du ska citera mig ska du nog göra det rätt inte från en ledare i Aftonbladet som inte har någon koll. Jag har själv inte tagit upp exempel som ”i slagsmål, knivattacker och våldtäkter”.
  Dessa har jag inte sagt. jag har sagt att man efter egen förmåga. Är det så svårt att skicka ”vad gör du” när man se rnågot, ringa till polisen. Det verkar så, alla förväntar sig: här har du ett citat: någon annan ska göra det.

  Dessutom är jag minst lika upprörd som dig över vanvården av våra äldre och det är ägarna som har ansvar och de bör de ta annars bör vi tvångsförvalta företagen för att ge sina anställda en arbetsbeskrivning med att blöjorna ska väga si och så mycket är sjuk. Omänskligt och ovärdigt.

  Så visst inspireras av en dåligt skriven AB ledare en har jag möjlighet så säger jag ta inte saker ur sitt sammanhang och lägg inte ord i min mun jag inte sagt.
  civilkurage är ett berett begrepp.

 5. Lasse skriver:

  Caroline:

  Jag är fullkomligt övertygad om att Aftonbladets ledarskribenter har bättre koll än vilken Kristdemokrat som helst. Borgerliga politiker som blir avslöjade med byxorna nere är bara pinsamma.
  Att nu fösöka komma och verka upprörd över de privata vårdföretagens misslyckanden är bara pinsamt.
  Förslaget är att du och alla andra lågpannade borgare i Riksdagen börjar lyssna på de som kan räkna ut vad som händer vid konkurrensutsättning och privatisering.
  Det är nämligen så att det finns människor som har förmåga att förstå vad som blir följden av politiska beslut. Du hör uppenbarligen inte till dem.
  Att ringa polisen när något händer är meningslöst. De har fullt upp med annat nu när samhället glider isär på grund av den borgerliga politiken.

  Jag har ett förslag: läs den forskningsrapporten ”Jämlikhetsanden” som visar vad borgerlig politik leder till. Du kan också lyssna på professor Svallfors vid Umeå universitet, som forskat om sanningshalten i de borgerliga påståendena om socialförsäkringarna.

  Jag förväntar mig en rättelse på AB:s ledarsida, vilket du får, om de citerat dig fel.

 6. 21niry skriver:

  Ja, hon är fantastisk. Hon lyckas vända även denna för dom flesta uppenbara sanning. Den kristna högern tillhör dom jag misstror mest av allt här i världen. Sverige har satt sig i bilen, svängt ut på motorvägen till helvetet och trampat gasen i botten. Med en sån här äldreminister vill jag inte bli gammal i Sverige

 7. Bedrich skriver:

  Caroline Szyber må ha cred för att hon var med på priden men hon blev då också en ”fis på tvären” som tillfälligt (tack och lov) åtminstone täppte till där bak på homohatiska frikyrkoKD. Det tilltaget lär hon nog ha fått faan för av genitalt ”rättrogna” och av guds utvalda ”naturliga” män i det egna partiet.

  Jag noterar här att den kristna underlivshögern KD tillsammans med SD är de enda som fortfarande högljutt försöker göra rikspolitik om vilka väljarkåren lever/ligger och bor med och -framför allt- i vilket hål män här ska stoppa apparaten i.

  En vulgär heteronormativ manlig påflugenhet som politiker i V,S,MP,FP,C och M numera – klädsamt nog- aktar sig för.

  Vet ni vad skillnaden mellan den kristna underlivshögern KD och vakum är? KD suger hårdare.. läste jag på nätet :)

  Efter nästa val så slipper vi förhoppningsvis dessa hemska politiska bedjare.

  I övrigt så håller jag med 21nri.

 8. HumanLabRat skriver:

  Caroline Szyber, om du på allvar är upprörd över hur de äldre blir behandlade så begriper jag inte vad du gör i KD. Ni har väl inte gjort någonting för att stödja de svaga i samhället de senaste 5 åren? Ni är väl med på utförsäkringarna som utfördes för att sänka skatterna för rika? Det är väl ert förslag att höjd högkostnadsskyddet som drabbar de fattigaste och sjukaste? Och när ni nu ser hur de gamla ligger i sin egen skit till följd av Alliansens politik så skyller Maria Larsson på personalen. Jag tar mig för pannan.

  För övrigt så är det märkligt att KD ska sitta i regering med tanke på att de inte har 4 % stöd bland väljarna, ni bara återuppstår som Jesus självt var fjärde år när ni får stödröster från M.

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2528036/k-g-bergstrom-det-finns-inte-4-procent-akta-kristdemokrater

 9. Marcus skriver:

  Jag hade faktiskt förväntat mig något mer av äldreminister Maria ”Stålblöjan” Larsson (KD), nu verkar det bara rinna ut i sanden men kanske har hennes egen släkt och familj så pass bra ställt att de slipper baxa in sina gamla hos carema ?

 10. Kerstin skriver:

  KD-politiker är inte riktigt kloka!

 11. Lasse skriver:

  Martin:

  Javisst, men frågan är om svagheten inte är just hos kristendomen.

 12. Björn Nilsson skriver:

  Bibelcitat ur minnet: ”Allt vad I gören mot den minste av mina bröder gören I ock mot mig.” Vi kan lägga till ‘systrar’ också så blir det heltäckande. Jesus exemplifierade med att när hungriga, törstiga och fängslade människor INTE fick hjälp var det som att han själv inte fick det. Vi kan väl modernisera och säga att han idag kanske skulle ha sagt att ”jag var gammal och svag och låg på vårdhem, men ni brydde er inte om mina behov och önskningar”. Jag skulle tro att en del KD-are som kan sin bibel bättre än jag har olustkänslor över vad som händer nu, men partiet har sålt sin själ till Djävulen (alias Alliansen).

 13. Anders Åberg skriver:

  Fast är vi inte rätt mesiga allihop, redan sossarna började började det fullständigt idiotiska projektet att privatisera offentliga sektorn och svenska folket svarade på det med att rösta på moderaterna.
  Att moderaterna tillsammans med sina knähundar skulle accelera idiotin ytterligare visste väl alla.
  Nu står vi där med näsan mitt i ansiktet och väntar på tågen som inte kommer och på ålderdomen som ser ut att bli snudd på tortyr för många av oss.
  Sedan att politikerna skyller ifrån sig är ju bara fullt normalt.
  Dom vet ju att dom kan håna oss hur mycket dom vill utan att vi reagerar.
  Det normala hade varit att en folkmassa brutit sig in i rksdagshuset och kastat ut Maria Larsson med huvudet först.
  Så länge vi sitter passiva och tittar på kommer eländet att fortsätta och dessutom bli ännu värre och alldeles uppenbart tycker jag är, att avsaknaden av en arbetarrörelse värd namnet är det som gör detta möjligt och orsaken till det är att i sin tur att sossarna har förstört den och gjort den till en ofarlig del företagens administration.

 14. Martin skriver:

  Björn,
  det att vara kristen och höger har att gjöra med hur stor tyngd man lägger på det gamla testamentet, desto mer höger desto mer gammaltestamentlig. Hade ju en liberal präst vid konfirmationen och han bemötte inga gammeltestamentliga utsagor utan hänvisade till det nya testamentet som han ansåg vara grunden för hans religion.

 15. KalleB skriver:

  Alla kanske inte minns att privatiseringar var något som även (S) var med på. Men att som KD efter ett antal år vid makten skylla missförhållandena på (S) är lite väl magstarkt och jag antar frk Szyber håller med.

  Sedan kan man ju tro på vilken gud man vill, det verkar dock som Mammon är den största även bland KD. (Se Odell tex).

  Minns att äldrevården bara är en liten del av misshushållningen…se vårdcentraler,sjukhus,apotek,tåg,tågunderhåll etc som ”drivs” av riskkapitalisters lokala holdingbolag.

  Det är så man kan spy!

 16.  
Lämna ett svar

Please copy the string vWdkDc to the field below: