Det har uppstått en diskussion om varför det amerikanska folket valde Donald Trump till president i stället för den förväntade Hillary Clinton. Det borde inte behövas eftersom svaret är självklart.

När politiker lovar ökad välfärd och minskad arbetslöshet och det i stället blir tvärt om så borde naturligtvis ingen människa bli förvånad över att dessa politiker inte blir valda.
När en politik leder till att ett land slits isär genom ökade ekonomiska klyftor är det självklart att väljarna söker en ny politik som ökar de mångas välfärd.

Problemet är att vad folket söker är mer vänsterpolitik samtidigt som de är så i grunden skrämda för allt vad vänster heter så att de av ren okunskap och faktiskt också rädsla inte vågar rösta för mer vänsterpolitik.
I stället vänder man sig högerut.

I Tyskland, när det begav sig, var folket så uppskrämda för kommunismen att de i stället av rent oförstånd röstade mot sitt eget intresse när det röstade fram nazisterna till makten.

Det kostade dem många miljoner döda och ett land förött av krig. Landet hade inte kunnat resa sig om det inte fått hjälp.

Nu kanske man inte behöver befara att den kommande administrationen under Trump i USA kommer att leda till samma domedagskatastrof som blev följden av tyskarnas val 1933.


DN har fel, han har inge nya kläder alls.
Han är naken!

Amerikanska generaler har ju redan under valrörelsen antytt att för första gången i USA:s historia kanske militären inte kommer att lyda överbefälhavarens order.

Detta kan ju vara räddningen för världen likväl som dess undergång, det beror ju på vad militären har för planer för framtiden.

Vi får väl hoppas på det bästa trots att Trump har sagt sig vilja förstärka sitt lands militära förmåga, som om den inte redan skulle räcka till.

Folket som röstade fram honom får väl trösta sig med att de ekonomiska klyftorna troligen kommer att fortsätta öka, vilket de också skulle ha gjort om den andra kandidaten vunnit valet.

Men hur får man människor att inte vara rädda för politik som vill ha bättre fördelningspolitik.

Sänkta skatter är inte lösningen!

./.

15 Svar på “Fel val oavsett val”
 1. Tredje världskriget blev avvärjt - eliten är ledsen för det! skriver:

  Den globala eliten är förfärad för att folket inte valde deras kandidat. Gilla läget. Ni har vemöjligheter, t ex packa och fara till månen eller helfet där er skapare väntar.

 2. Benny skriver:

  Att öka skatter är heller ingen lösning men väl använda skattepengar är det! De ekonomiska problemen i världen beror till största delen på att den reella ekonomin inte klarar av att föda alla freeloaders dvs folk som inte tillför samhället något produktivt arbete som den s.k finanssektorn, banker m.m som bara består av spekulation och pyramidspel. Ett annat ok för skattebetalarna är alla dessa politiker och deras följe av byråkrater som kostar oerhörda mängder pengar och resurser som kunde användas inom skola, vård, omsorg och samhällsbyggande. Hur det ens är möjligt att det kunde spåra ur så här är frågan men en gissning är att partierna och politikerna inte längre behöver sina partimedlemmar eller deras stöd för att få inkomster utan det kan man klå skattebetalarna på i stället via partistöd och annan korruption. Därför har de flesta länder numera ett enormt politikerfrälse som skor sig på samhället och man har även i de flesta länder infört lurendrejeriet med kontrollerad opposition, som i Sverige med SD, för att kunna kanalisera folkets ilska utan att huvuden ryker på eliten som ändå styr i kulisserna.

 3. Lasse skriver:

  Benny:

  Visst väl använda skattepengar kan vara en lösning, men det förutsätter att det finns skattepengar att använda väl. Finns de inte så är lösningen ökade skatter. Dock inte indirekta skatter eller avgifter.

 4. Martin skriver:

  Nåja, de militärerna lär lustreras, men vinnarna i val är alltid samma, här visar det sig ayy Trump kommer göra samma militärsatsningar som Obama. I denna artikel i Forbes spekulerar man om vissa andra satsningar, men de avgörande är samma som Obamas.

  http://www.forbes.com/sites/lorenthompson/2016/11/09/for-the-defense-industry-trumps-win-means-happy-days-are-here-again/#ac8af452f020

  Jag skrev följande om artikelserien ”Hur man pratar med sina barn om Trump”:
  ”Lilla vän, det finns institutioner i vår värld som har så mycket pengar att de kan göra vem som helst till President och de vinner varje val. De presenterar varje alternativ för dig och de vinner varje gång du väljer, när folk väljer president vinner de, när du väljer vårdinrättning vinner de, när du väljer lördagsgodis vinner de och när du VÄLJER vad du vill göra med ditt liv, så vinner de.”

  Vilket är ett samtal många skulle mått bra av, inte minst de som nu sitter med uppvända ansikten och tror på Trump som en frälsare.

 5. Miikka skriver:

  Jag tror nog att löfterna om mindre skatter hade väldigt lite med hans vinst att göra. Orsaken varför han blev vald är väldigt enkel enligt alla mina republikanska och demokratiska vänner som klev över partigränserna. Han reflekterade något nytt! Han är ingen politiker som lobbyister eller stora företag ”äger”. Han är ingen ” smooth talking slick lying politician”.

  Folk är trötta på tomma löften och öronmärkta pengar, på allt PK daltande.
  Dom var redo att chansa på en icke politiker i fyra år.

  Personligen så hoppas jag att han införlivar sitt löfte om att tidsbegränsa hur länge en politiker kan sitta i regeringen angiven i senaten eller huset. (Politiker är som blöjor, bör bytas ut ofta och på grund av samma orsaker. )

 6. Lasse skriver:

  Miikka:

  Vad exakt är ”PK daltande”?

 7. Miikka skriver:

  Tex. Att numer så heter det inte illegal immigrant utan odokumenterade immigranter. Om det nu är straffbelagt att ta sig över gränsen utan korrekta tillstånd eller dokument så är det illegalt. Men nu så kan vissa bli ledsna eller tom. Skrämda så ska det kallas odokumenterade immigranter.

  Och så har vi hela sancturay city idiotin.

  Varenda unge får medalj och ingen vinner inom ungdoms sporten. Bara man deltar räcker. Inte undra på dagens ungdom som inte har lärt sig att ibland så förlorar man och iom. det så lär man sig att prestera bättre. Och skolorna tar bort klassiska äventyrs böcker som Huckleberry Finn på grund av rasistiska inslag, istället för att förklara för barnen varför dom var skrivna på det sättet och berätta varför sånt tänkande inte är önskat. Bara för att nämna ett par stycken.

 8. Lasse skriver:

  Miikka:

  De där exemplen var inte mycket att komma med, om det ens kan sägas vara PK-daltande.

 9. Miikka skriver:

  Det var ett par exempel. Det är inte enormiteten på dessa mesiga beslut utan mängden på dom. Det är många bäckar små scenariot.
  Vissa av dessa är aktuellt här nu. Här i USA så firar man thanksgiving, men numer så gör man inte det officiellt i skolorna, det firas ”Fall-fest” så att ingen blir stött. Och jul har inte firats på ett tag nu utan bara vinter fest.
  Som sagt, många bäckar små.

  Sen får man tycka hur man vill ang dessa beslut och dra sina slutsatser. Jag är övertygad att allt detta och hundratals små bagateller var tillräckligt för många att byta sida.
  Åsikter är ju som bekant likställda med en del bakre anatomin; alla har en egen och den är full med …. ja.

 10. Martin skriver:

  Miikka,
  du har inte många saker att bekymra dig över alls, vad det verkar. Måste vara gött.

 11. Miikka skriver:

  Men Lasse lille du vet väl som nästa gemene man att den enes daltande är den andras normalitet.
  I detta stora land så skulle dom svenska moderaterna likställas med kommunister. Så på samma sätt kan man inte mäta om valet var rätt eller fel för USA från en utomståendes inblick. Här har man inte samma värderingar som i Europa och Norden i synnerhet. Att använda samma ”moraliska eller politiska” måttstock gentemot USA som kan användas i Europa kommer alltid att ge resultat som kan förbrylla vem som helst. Det samma är omvänt när jag producerar fakta om de Svenska och Finska förhållanden (vid den tidpunkten då jag flyttade) så förstår inte Amerikanare varför svenskarna inte gjort revolt och införlivat riktig marknadsekonomi.

  Martin: Jag bekymrar mig som alla andra hur jag ska få arbete och betala räkningarna och få sjukvård ifall jag behöver det. Jag bekymrar mig liksom ett antal svenskar om det kommer att finnas något socialt stöd dvs. Social security kvar när jag är redo att pensionera mig. Bekymrar mig hur vi betalar för frugans for-protes. Så jo jag tackar gött är det minsann. ;) Men vad jag inte bekymrar mig för är ifall vänstern inte gillar USA’ nya president eller inte.

 12. Lasse skriver:

  Miikka:

  Man kan lära en hel del av historien.
  ”enes daltande är den andras normalitet” Tja, så sam man i Tyskland på 30-talet också. Man skulle inte dalta med judar, socialister och andra avvikande från normen. Vad det ledde till vet vi.
  Att amerikanarna inte förstår varför svenskarna inte gjorde revolt beror nog mer på din beskrivning än på de faktiska omständigheterna. Du kanske har gett en falsk beskrivning, förmodligen utan att förstå det själv.
  Finns det f ö ”riktig marknadsekonomi” och på vad sätt skiljer den sig i så fall från vanlig marknadsekonomi, som det varit i Sverige det senaste seklet.

 13. Martin skriver:

  Marknadsekonomi i amerikan, jag tror jag skrattar ihjäl mig. Jag bodde där i två år och arbetade med cancerforskning i ett ”privat” institut, min arbete betalades av Department of Defence och resultaten gick raka vägen till industrin. Det finns inget annat än planekonomi och om våran budget för arbetsmarknadspolitiska projekt var ens i närhetens USAs så hade vi inte haft någon arbetslöshet alls.

  Vi kör givetvis samma arbetsmarknadspolitik iaf vapendelen, men har inte hittat lika finurliga sätt att använda militärbudgeten för att stimulera andra delar av ekonomin.

  För lite socialism således.

  Fast problemet med socialliberalerna och sossarna är att de inte vill göra sig ovän med de rika svinen utan omfördelar bara lön och lever därmed på ”diminishing returns”, man låter arbetarna bära både de rika och de fattiga. Trump är poppis för att han planerar peta de fattiga av arbetarens rygg. Men vi vet väl alla vilka som är de fetaste lättingarna på arbetarnas ryggar, vilka som måste kastas av arbetarnas ryggar. För en arbetare kan bli fattig, men aldrig rik.

 14. Miikka skriver:

  Att dom sa så i Tyskland på 30 talet kanske är sant… jag var inte där, men du må ha hittat källor som kan bekräfta det och inte bara att ”det var det som menades”. Och att i princip kalla dom som inte tycker och tänker som vänstern som rasister, homofober och nazister funkar inte. Det är tanke-polisfasoner.

  Att dra paralleller med Hitlers Nazi Tyskland och USA är som att dra paralleller med PolPot och Sjöstedt.

  Det är möjligt att min beskrivning var enkelsidig men den var korrekt, och att sen säga att jag inte förstog situationen jag växte upp och arbetade I är lite väl starkt med tanke på att du inte har levt i USA men kan med övertygelse poängtera hur Amerikanare är rädda för Trumps politik eller inte.

  När det kommer till maknadsekonomi så är USA avsevärt närmare en marknadsekonomi jämfört med Sveriges blandekonomi. (Planhushållning/marknadsekonomi). Här så kan i många men inte alla instanser marknaden styra kostnaden och tillgången på varor och tjänster som bekant. I många fall är en fullständig/riktig marknadsekonomi en ouppnåeligt mål.

  Rätt uppenbart att åsikterna står väldigt långt från varandra här. Och smaken är som bekant som baken… delad. I detta fall av Atlanten.

 15. Martin skriver:

  Det har i princip visats ganska väl vid det här laget att de egenskaper som gör en till en loser i en pseudo-socialistisk stat är samma egenskaper som gör dig till loser i en pseudo-kapitalistisk stat. Så kanske det har mindre med individen att göra än vad de försöker få oss att tro.

 16.  
Lämna ett svar

Please copy the string 3GKGBz to the field below: