När Venezuelas president Hugo Chavez av högern både här hemma och i andra EU-länder och i USA blir beskylld för att vara diktator säger det betydligt mer om högern i de västerländska demokratierna än om Hugo Chavez i Venezuela.

Sanningen är att Hugo Chavez är mer demokrat än högern kan föreställa sig. Han är nämligen vald i allmänna val ett flertal gånger, och han har alltid följt resultaten av folkomröstningar. Vilket är mer än man kan säga om folkomröstningar i EU.

Idag skriver Kajsa Ekis Ekman en krönika i DN om vad som pågår i Venezuela. Jag frågar mig om det är ett misstag att hon fått den ynnesten? För hennes text går tvärt emot vad DN:s ledar- och allmänna tyckarskribenter normalt skriver om landet.

Får man tro Ekmans krönika håller man på att införa sextimmars arbetsdagar. Något vi talat om länge här i Sverige, fast inget händer i sann konservativ anda.

Likaså tas många företag över av de som jobbar i dem, vilket betyder att makten flyttas närmare de som jobbar.

Kan det kallas ökad demokrati även inom den ekonomiska sfären? Så kallad direktdemokrati.

Inte blev våra styrande borgerliga politiker i Stockholms stadshus hånade i svenska media bara för att de skickade ut broschyrer där Stockholmarna uppmanades att lägga locket på kastrullerna när de lagade mat? Vi skulle ju bara spara elektricitet.

När Venezuelas president däremot uppmanade sitt folk att för klimatets skull spara på varmvattnet genom att ”sluta sjunga i duschen”, ja då hoppade högerkrafterna fram i våra svenska medier och hånade Chavéz på sedvanligt sätt.

Vi svenskar har också fått lära oss att Hugo Chavéz infört censur i landet. Vad vi däremot inte fått höra är att nio av tio dagstidningar bekämpar presidenten. Tills nu när DN tydligen fått fnatt och släppt fram en annorlunda röst på sina sidor.

Det är inte ofta vi får läsa annorlunda tankar eller får läsa sanningar som inte stämmer överens med högerns bild i svenska medier. Passa på att läsa den här, länk nedan.

DN, Frasse

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

16 Svar på “Finns det hopp om Dagens Nyheter?”
 1. Lars Hultman skriver:

  Och när Chavez och de andra i latinamerika inför en gemensam valuta efter europeisk modell så föregås det naturligtvis av folkomröstning…

 2. Lasse skriver:

  Hultman:

  Vilken valuta talar du om? US dollar?

 3. Daniel Scythe skriver:

  Det där är faktiskt inte så unikt för DNs kulturdel. Det står en hel del intressant i den, jag vet inte om allt hamnar på nätet dock men de längre texterna som utgör den spalten gör det. Kolla igenom rubrikerna till höger om den texten. De skiljer sig ganska kraftigt från ledarsidorna.

 4. Kerstin skriver:

  Inte konstigt att ungdomar har så konstiga föreställningar om världen :-(.

 5. Lasse skriver:

  Daniel Scythe:

  Jo, jag vet. Men jag måste säga att jag blev faktiskt rätt överraskad att de publicerade Kajsa Ekis Ekman artikel. Det hade jag inte trott om jag sett hennes text före publiceringen.

 6. Dimitra skriver:

  Jahaaaa jag skulle vilja se hur Sveriges regering skulle reagera om tidningar el privata kanaler började uppmana att
  störta och eliminera Reinfeldt..
  För det är exakt det som sker i Venezuela ang Chavez..
  Som Chomsky sa.. hade denna sorts propaganda hänt i USA så skulle de ansvariga redaktörerna t o m kunna få elektriska stolen

 7. Lasse skriver:

  Dimitra:

  Du ställer intressanta frågor väl värda att begrunda. Det är nog som Åsa Linderborg poängterat: Håll med eller håll käft.

 8. Francisco skriver:

  DN Kultur är oberoende socialistisk.

 9. Lasse skriver:

  Francisco:

  Tror du det har du inte läst DN Kultur.

 10. Magnus Berg skriver:

  Jag bryr mig inte mycket om vad DN skriver. Det är en privatägd tidning. Däremot blir jag dagligen förbannad över att våra s.k. public service-medier har exakt samma propagandistiska agenda.
  DN:s förre chefredaktör Joakim Berner var väldigt tydlig med att DN skulle bli Sveriges ledande opinionsbildare. Opinionsbildning är inte detsamma som journalistik… Men det är synd att så många tror att DN är en neutral journalistisk produkt. En del kallar DN för ett public service-media.

  Angående Chavez och dubbelmoralen så läste jag om New York:s nyligen omvalde borgmästare Michael Bloomberg i en liten notis i Fria Tidningen härom veckan. Jag citerar det intressantaste:
  ”Bloomberg vann valet och blir därmed den förste borgmästaren som sitter en tredje mandatperiod i staden (tack vare en lagändring som Bloomberg genomförde under sin andra period).”‘
  När vissa gör det möjligt för sig att bli omvalda ännu en period så är det helt OK. Men när andra gör det så utpekas personen ifråga som diktatorisk.

 11. Francisco skriver:

  Jo det har jag, har du? Du hänvisade ju själv till ledarsidor och debattartiklar, men DN Kultur är en fristående redaktion, de har ingenting med ledarna att göra.

 12. Lasse skriver:

  Francisko:

  Du har rätt i att ledarredaktionen är en enhet och kultur en annan, men fristående? Ägarna har visst inflytande…

 13. Second Opinion skriver:

  Tips: du kan skapa en profil på Second Opinion och publicera mediekritiska inlägg där, detta och andra inlägg. Välkommen med i den mediekritiska debatten!

 14. Francisco skriver:

  Visst, men om du inte har begripit att kultursidorna ägnar sig åt att vurma för socialismen så har du verkligen missat nånting. De innehåller dagligen hetska angrepp på allt vad kapitalism och fria marknader heter. Sök på Nina Björk, Andreas Malm, Göran Greider, för att bara nämna några. De är inga liberaler, det lovar jag dig.

 15. Mikael skriver:

  Chavez får vara hur demokratisk som helst, men det betyder ju inte att han ær en idiot! Han hyllar och støder slødder som Mugabe, IdiAmin mfl mfl mfl. Det ræcker før mig, men i en svart o vit vænsterværld betyder det inget.

  Mvh
  Mikael

 16. Lasse skriver:

  Mikael:

  Du har helt rätt i att han inte är en idiot. Stöder han Idi Amin får han vissa svårigheter med tanke på att den mannen avled för många år sedan. På vad sätt stöder han Mugabe? Skickar han gratis olja till honom?

 17.  
Lämna ett svar

Please copy the string oOqUaF to the field below: