USA kunde inte förhindra attacken mot World Trade center i september 2001 trots sin omfattande signalspaning. Sverige kunde inte heller förhindra bombsmällarna i Stockholms city trots den nya FRA-lagen. Varför?

Nu har Socialdemokraterna fått kalla fötter på grund av en galenpannas misslyckade försök till terrordåd mitt under julhandeln och anser att de ska upphäva vallöftet från i höstas om att riva upp FRA-lagen.

I stället vill sossarna nu att SÄPO ska få information från FRA:s signalspaning. Och varför inte? Polisen får ju numera telefonavlyssna och bugga vem som helst utan minsta bevis för brottslig verksamhet så varför inte FRA.

Kommer ett upphävande av FRA-lagen att kunna hindra terroristbrott? Svaret måste vara att det är mycket tveksamt. Om inte annat därför att även de presumtiva terroristerna också vet att de kan bli avlyssnade och därför givetvis vidtar åtgärder för att inte bli det.

Dessutom torde mängden data man behöver gå igenom troligen innebära att man får en oöverskådlig mängd

avlyssningsresultat att genomsöka. Vilket kan ta sån tid att när man väl hittat det man ville kan dådet redan vara utfört.

Ett bra exempel är ju det som hände på Bryggargatan. När det väl hade hänt upptäckte man att terroristen skrivit på Facebook på ett sådant sätt att det framgick att han mycket väl kunde vara predestinerad för att komma att utföra ett terrordåd.

Å andra sidan finns det många unga män som man kan tänka sig skriver på ett sätt som visar att de kan vara framtida terrorister. Frågan är bara hur man sorterar bort dem som verkligen kommer att utföra ett terrordåd?

Problemet är att slår man till för hårt mot alltför många skapar man fler terrorister än man oskadliggör. Vilket var precis det många varnade för inför det så kallade kriget mot terrorismen, i praktiken kriget mot Irak och Afghanistan.

Ska vi bli tvungna att skylla oss själva därför att vi, utan att förstå det, har skapat de terrorister som kanske slår till mot oss i en framtid?

Hur ska FRA och SÄPO hindra det?

./.

AB, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, DN, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, SvD, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, Exp, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, Dagen, 1, 2, 3, 4, 5, SVT, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, SMP

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 Svar på “Fler terrorister?”
 1. magnus skriver:

  Håller med dig om att inget går att stoppa har dom beslutat sig för att genom föra det så gör dom det med FRA

 2. Oscar skriver:

  Finns saker som tyder på att FRA visste, bl.a. att en anställd kontaktade en ”vän” och varnade denne om det kommande attentatet. Nästa gång kan det rädda liv om SÄPO får information.

 3. Kerstin skriver:

  Svaret på den sista frågan är enkel; De kan inte förhindra det hur mycket de än spanar på varenda en av oss. Det vet dem så spanandet har helt andra syften.

 4. Kerstin skriver:

  Jösses Lasse,
  det står ”dem” helt oavsiktligt. Ska förstås stå ”de” – hua!

 5. Kurt skriver:

  Orsaken till att SÄPO inte kunde förhindra bombsmällarna i Stockholms city var ju tydligen att varningen och utförandet skedde efter kontorstid, och då har ju SÄPO religiös vila och får inte störas.

 6. Linda skriver:

  har säpo någonsin lyckats med något?

 7. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Jo, de spanar givetvis efter kommunister och andra vänsterelement som kan ha till syfte att öka jämlikheten i samhället.

 8. Lasse skriver:

  Kurt:

  Ja, där ser man vad religionen kan ställa till med. :-)

 9. Lasse skriver:

  Linda:

  Jo då, de lyckas gripa en och annan spion efter tips från USA:s och Israels och Polens underrättelsetjänster. Wennerström, Bergling och Ströberg.

 10.  
Lämna ett svar

Please copy the string IDScCK to the field below: