Folkpartisten Birgit Friggebo är känd för två saker från sin tid som minister i den borgerliga regeringen hon medverkade i. Dels att ha gett namn åt ett uthus, en så kallad friggebod och dels som misslyckad sångkörsledare i Rinkeby.

När Birgit Friggebo på sin tid uppmanade invandrare att delta i en sång de knappast kände till var det så pinsamt att man rös av obehag över att behöva visa upp en så totalt inkompetent minister. Hon och Carl Bildt var ute i Rinkeby för att försöka lugna ner känslorna hos dem som var uppenbara mål för den så kallade Lasermannens skjutvapen.

Nu är åter igen Folkpartiet på gång ut till Rinkeby, något de bara gör när det krisar till sig, i annat fall är det nog mycket sällsynt med folkpartister i de segregerade områden där flyktingar från de krig Folkpartiet stöder och uppmuntrar tvingas bo.

Vi kommer ihåg den Folkpartistiske kommunalpolitikern på Lidingö som när han trodde Janne Josefssons kamera var avstängd sa att ”det begriper du väl att vi inte kan ha några

flyktingar boende på här, det skulle ju sänka priset på våra villor”.

När han visste att kameran gick var dock invandrarna och flyktingarna välkomna att bo på Lidingö. Folkpartister är som amöbor, de kan dela sig efter omständigheterna.

Orsaken till sångkörens förnyade besök i Rinkeby är att invånarna där är missnöjda med sin arbetslöshet och segregation, och då går det som det går.

Det känns litet pinsamt att nu, då det är försent, tar sig de bägge Folkpartisterna Nyamko Sabuni och Jan Björklund ut till stadsdelen. Vi får hoppas att de åtminstone har lärt sig att inte börja sjunga.

Vi vet vad oroligheterna i förorten beror på, nämligen ökad segregation, ökad arbetslöshet, speciellt den kraftigt ökande ungdomsarbetslösheten och inte minst de ökande ekonomiska klyftorna.
Vi kan alltså förvänta oss fler upplopp.

AB, 1, 2, 3, DN, 1, 2, 3, SvD, 1, 2, 3, Exp, 1, 2, 3, Jinge

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 Svar på “Fler upplopp att vänta”
 1. Johannes skriver:

  Fast det kommer det nog inte talas om, ifall jag känner Sabuni & Björklund rätt. All skuld på människorna som bor där! Bara en ren gissning, alltså. Jag hoppas att jag har fel, förstås!

 2. Martin skriver:

  Det är smygrasisterna som gör mest skada för invandrarna, det är de som tvingar civilingenjören Muhammed att söka hundra jobb när hans kursare kan välja och vraka.

  Att sonderkomando Sabuni är i förorten är ju löjeväckande.

 3. Arne skriver:

  Skämt att Nyamko Sabuni som hackar på invandrare varannan sekund ska åka till området och lugna ner.
  Vet ni att när det begås akut brott i Rinkeby ( t ex rån i hem) och någon ringer till polisen direkt så kommer polisen till plats efter 30-40 minuter. Folket i Rinkeby ogillar därför polisen som inte tar områdets människor på allvar. Är det så i Danderyd, Lidingö också?

 4. Förundrad skriver:

  Visst dom är utanför, och visst är det stor segreation MEN varför skall beteendet ursäktas med det? De har attakerat räddningstjänst och polis? det är inte okay, inte okay alls..

  Det finns problem på båda sidor, problem som så många i kulturens namn vägrar att räkna med bara för att då måste vi ju tänkte och lämna vår enkla PK väg men saken är faktiskt den att det är ganska svårt att direkt jämnföra en svensk ingenjör med en arabisk, sadam älskade att ha ett högubildat folk vilket medförde att kvaliteten på dessa ingenjörer sjönk, en dataingenjör från Irak är tex på samma nivå som en svensk PC-tekniker, därför är det inte alltid så lätt alla gånger att sålla fram de som faktiskt har en gedigen utbildning särskilt inte när vi har det svenska problemet AMS vilket medför att varje jobb får 200+ ansökningar..

  Sen har vi problemet med att vi gärna sätter invandrare i samma områden, vilket medför segreation, men samtidigt så söker sig invandrare till dessa områden med , nästan som en form av frivillig segreation? Vissa vill inget hellre än lära sig språket och gör så väl och vissa vill inte ens förstå kulturen i detta landet, man måste inte ta den till sig men att förstå oss och vår kultur är nog bland det viktigaste för att bli en välintegrerad medborgare.

  Och vad man är har gjort så finns det INGEN ursäkt i världen för att kasta sten på polis och räddningstjänst eller att tända eld på de satsningar som har gjorts för dessa grupper, även om de tycker att det är fel satsning.

 5. Illamående skriver:

  När vänstern ”varnar” för spontana upplopp kan man vara säker på att det kommer mera.

 6. Johan skriver:

  Är det förresten solklart att bränderna var anlagda av ungdomar från Rinkeby? Har någon gripits. Det kan inte röra sig om folk från vit makt rörelsen? De har ju störst intresse i att förstöra för invandrare, särskilt av att förstöra infrastruktur för ökad integrering av invandrare i det svenska samhället.
  Det vore ju förbannat korkat av ungdomarna i Rinkeby där de flesta är invandrare och de andra rimligen har invandrarkompisar att gå vitmakt-rörelsens ärenden.

 7. Inte-en-till skriver:

  ”Vi vet vad oroligheterna i förorten beror på, nämligen ökad segregation, ökad arbetslöshet, speciellt den kraftigt ökande ungdomsarbetslösheten och inte minst de ökande ekonomiska klyftorna.”

  Jag delar inte din analys, men om vi antar att den är riktig kommer den att leda till en situation då majoriteten röstar på SD. För inte kommer väl något av de andra partierna att vakna dessförinnan?

 8. Anders Åberg skriver:

  Problemet finns ju i massor av större städer i hela västvärlden.
  Ändå tar ingen lärdom.
  In med dom i förortsghettona och sätt snuten på dom om dom bråkar, så ser i stort integrationspolitiken ut överallt, även om det bedrivs olika former av begränsad slumsysterverksamhet här och var.
  Hetsen och kraven i arbetslivet ökar också hela tiden så även massor av inhemska människor lever i ökande utanförskap.
  Vart är vi på väg?
  Den frågan är alltid intressantare än den om var vi är just nu.

  Jag ser ett samhälle som permanentar utanförskapet, några som har jobb och har det riktigt bra, men kanske lika många som står utanför, beroende av ständigt krympande bidrag.
  Ghettona växer, hopplösheten ökar, rasismen växer, polarisreringen hårdnar, misären och våldet ökar.
  Oj… jag har visst min positiva dag idag…jösses.

  Nåja, marknadsekonomin verkar inte kunna lösa det och att bara titta på när det händer funkar inte.
  Världen formligen skriker efter en ekonomi styrd av människors behov, en planerad ekonomi, men spåren förskräcker.
  Vad fan gör man?

  Det känns som om 2000 talets stora utmaning är att göra upp ordentligt med gammelkommunismen och äntligen formulera en hållbar teori om hur man förenar planekonomi med demokrati och yttrandefrihet.
  Jag önskar jag var smart nog att göra det, för det är nog den enda tänkbara lösningen, men jag tvingas inse min begränsning.
  Hoppet om en modern upplaga av Karl Marx lever dock än.

 9. Linn skriver:

  Kom ihåg också att skolnedbränningen bara var riktad mot, och drabbade, Rinkeby Akademi som är en separat del av Rinkeby skola, en elitavdelning för de ”bästa” eleverna. Privat ägd förstås till skillnad från resten av skolan. Det är inget vansinnesdåd utan någon tanke bakom.

 10.  
Lämna ett svar

Please copy the string 6Xs8dm to the field below: