Inget är nytt under solen med borgerlig politik.

Finns det någon likhet mellan vad som händer i många svenska förorter och vad som hände i Tyskland i november 1938? En likhet är givetvis allt krossat glas som gett namn åt natten mellan 9 och 10 november, nämligen kristallnatten.

En likhet är utan tvekan orsaken till kristallnätterna, nämligen ojämlikhet. I Tyskland handlade det om att 17 000 judar utvisades till Polen, som vägrade ta emot dem vilket gjorde Herschel Grynszpan i Paris blev så förtvivlad över in familjs situation i ingenmansland vid polska gränsen att han gick upp på tyska ambassaden och sköt ihjäl en tysk diplomat. De ungdomar som nu orsakar glaskrossning och bilbränder känner säkert samma förtvivlan över sin egen och sina familjers situation som Herschel Grynszpan på sin tid.

Nu försöker både den extrema och rumsrena högern i Sverige hitta orsaker som gör att de kan beskylla vänstersympatisörer för vad som händer i förorterna. Att man därför också måste bortse från seriös forskning och historiekunskaper torde knappast bekymra dem.

I Dagens Nyheter påstår ledarskribenten Hanne Kjöller att ”skribenter på vänsterkanten inget lärt från tidigare utan fortsätter att okritiskt plocka godbitar från detta sammelsurium

av ofta anonyma uppgifter och egna idéer och sedan förpacka dem som objektiva sanningar.”

Att forskare och historiker med en mun pekar på att utanförskap, segregering, bostadsbrist och arbetslöshet som de drabbade inte ser någon väg bort från alltid resulterar i social oro av det slag vi nu bevittnar i våra bortglömda förorter tycks inte bekymra DN:s ledarskribenter.

Hanne Kjöller borde i stället för att skylla på ”vänstern” skriva om vad ojämlika samhällen leder till och alltid har lett till, nämligen elände för alla, både rika och fattiga, som bor i dem. Människor som är fråntagna allt hopp tenderar nämligen att bli rätt desperata när de analyserar sin framtid. Det kan leda till kristallnätter, kriminalitet, krig eller folkmord.

Människor som själva inte anser sig se någon god framtid för sig själva eller sina familjer är förmodligen rätt lättledda av dem med ledaregenskaper. Det var man i Tyskland och vad det ledde till vet vi förhoppningsvis. Frågan är om tillräckligt många kommer att förstå varför i september nästa år?

Följ inte flöjtspelaren.
Välj ditt eget vägval.

./.

Dagens bild från Stockholm


Väntans tider kan vara oroliga tider.

./.

AB, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, DN, 1, 2, 3, 4, 5, SR, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, SvD, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, Dag, SMP, SkD

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

18 Svar på “Följ inte flöjtspelaren”
 1. Kerstin skriver:

  Är det inte underligt? När människor demonstrerar pga fattigdom och att de är utslagna, som de som demonstrerade i Tunisien ex., då talar media om att ”folket vill befria sig”. När samma sak händer här då är det huliganer som vandaliserar.

 2. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Makthavarna i tycker nog alltid att de som demonstrerar MOT dem är huliganer.

 3. Anders Åberg skriver:

  Inte för jag tycker att bränna grannens bil är en bra metod, men här lämnas ett tydligt budskap till politikerna ”Ni kan inte fortsätta behandla oss som skit, när ni själva vältrar er i lyx och överflöd”.
  Precis som Kerstin skriver så när det händer i ett land som USA och dess lydstater inte gillar då är det befrielsekamp, men tydligen inte här.
  Kanske är det största felet i detta att det är vanligt folks bilar som brinner och inte politikernas och överklassens.

 4. Ylva skriver:

  Stockholms kommun, där alla de här förorterna ligger, är de klart rikaste kommunen i hela Sverige. Där finns pengar och resurser som inte finns i någon annan kommun. Det satsas redan idag enorma pengar i de här områdena, mycket mer än vad som finns att satsa i andra kommuner. Barnen i Husby får en egen ipad i skolan. Organisationer i förorten får stora bidrag för att ordna läxläsning och aktiviteter till ungdomarna. Sånt existerar inte i de flesta andra kommuner. Det är patetiskt att se bortskämda stockholmsungdomar bränna bilar och kasta sten efter poliser. De är så äckligt bortskämda jämfört med ungdomar ute i landet att de inte inser det själva.

 5. Lasse skriver:

  Ylva:

  De där stora satsningarna är nog inte så stora om man betänker att invånarna i Lidingö, Danderyd och Täby får mer i RUT-bidrag än satsningen Stockholm gör där bilarna brinner.
  Vad hjälper en gratis Ipad när framtiden är arbetslöshet och bostadslös?
  Fundera på det innan du framstår som patetisk icketänkande.

 6. Pelle skriver:

  Samhället har vräkt pengar över problemförorterna men de bränner pengarna så fort de kommer in,
  t.ex. den fina TENSTA AKADEMI som brändes ner men nu byggts upp igen.
  T.o.m. organisationen MEGAFON som står bakom och försvarar huliganismen fick 600.000 kronor av staden i fjol !

 7. Anders Åberg skriver:

  Pelle och Ylva, vill ni med era inlägg då få oss att tro att förortsungdomarna, precis som politikerna, lever i lyx och överflöd och bara är bortskämda?
  Jag tror ni vet bättre än så.
  Här har under många år skapats en situation av hopplöshet, utanförskap och frustration.
  Den enskilt största orsaken till detta är nyliberalismens besparingar på offentlig verksamhet för att åstadkomma skattesänkningar.
  En fungerande offentlig sektor, där man gett folk jobb i stället för att betala dom för att gå arbetslösa hade buffrat upp många av dom problem man nu försöker lösa med diverse allmosor, både i storstäderna och på landsbygden.
  Men Sverige har ju valt att traska vägen högerut i EU;s ledband och nu kommer räkningen.

 8. Lasse skriver:

  Pelle:

  Visst har samhället vräkt pengar över förorter, men fel förorter.

 9. Fr skriver:

  Pelle och Ylva har helt rätt. Dessa ungar får mer pengar till skolutrustning och annat. Det är bara att kolla budgetarna. De som kastar stenar ÄR bortskämda huliganer inget annat. Men du i din blogg här står på deras sida genom ditt ständiga ursäktande. Varför skäller du inte på dem när de förstör sina grannars egendom? Är det dig likgiltigt att det finns flera personer i Husby som fått sin bil förstörd? Tydligen är det offer i ”befrielsekampen”, eller? Kan inte du TA DIN BIL och ställa där. Då får du ju personligen delta i kampen och dessutom får hulig…förlåt befrielsekämparna utlopp för sin frustration. Lägg gärna in dina dyraste saker i bilen så bidrar du ännu mer med kampen.
  Var det komiskt tycker du? Förmodligen tycker du att förslaget är helt galet, men för de som bor i Husby är det VERKLIGHET. Men du struntar kanske i riktiga männiksor så länge du får föra din kamp.

 10. Lasse skriver:

  Fr:

  Vilken löjlig kommentar. Den säger mer än du förstår.

 11. Fr skriver:

  Precis vad jag trodde. Du tar till härskarmetoder och försöker förlöjliga mig. Argumenten har tagit slut förstår jag. De som alltså fått egendom förstörd i Husby är alltså i dina ögon helt betydelselösa i den stora Kampen. Inte så kul när det gäller de egna sakerna förstår jag? Då är det plötsligt viktigt med äganderätt?

 12. Lasse skriver:

  Fr:

  Du tror dig förstå, det gör du inte.

 13. Anders Åberg skriver:

  Fr.
  Jag har inte varit i Stockholms invandrartäta förorter, men dom i Göteborg har jag besökt och där bor inga bortskämda barn.
  Ungdomsarbetslösheten är skyhög, skolorna fungerar dåligt och offentlig service har utsatts för besparingar i massor av år.
  Förtroendet för samhället och tron på arbete och en ljus framtid är mycket låg hos stora ungdomsgrupper.
  Det är nog ingen större skillnad i Stockholm.
  Sedan tycks det vara ett återkommande mönster i sådana här kravaller runt om i världen att oskyldiga människors egendom utsätts för förstörelse. Dom är nog utslag av desperation snarare än medvetna handlingar.
  Sedan undrar jag lite vad du egentligen menar med ”riktiga människor”?

 14. Fr skriver:

  Anders: jag menar de som drabbas av kravallerna. Jag menar att kravallerna är på riktigt och riktiga människor drabbas av riktiga förluster till egendom och kanske skada. Till skillnad från den teori som Lasse här producerar. Lasse har nu bara one-liners och härskartekniker att svara mig. Fölöjliganden och förminskanden.

  Jovisst har säkert dessa ungdomar problem. Men deras problem är inte materiella. Deras materialla välstånd är skyhög jämfört med det mesta på denna jordklot eller i historien. Deras problem är att ingen vågat sätta emot dem och ingen vågar det nu heller. De har omgivits av kärringar i skolan vars enda metod är att prata prata. För att utvecklas i en posotov riktning krävs något annat, främst en riktig utbildning (istället för svensk grundskola) och jobb.

 15. Anders Åberg skriver:

  Fr
  Men du kan inte jämföra deras situation med folk i uländer och svunna tiders armod, själva jämför dom sig naturligtvis med resten av medborgarna i Sverige, vilket också är den enda vettiga jämförelsen.
  Då är deras problem en framtid i arbetslöshet och utanförskap, som också innebär materiella problem och en negativ särbehandling jämfört med många ungdomar med svenskklingande namn från andra mer välbeställda områden.
  Kärringar i skolan säger du, märklig sätt att uttrycka sig på kan jag tycka, men min erfarenhet är att många av dom bästa och mest ambitiösa lärarna faktiskt jobbar i dom här områdena, men dom räcker inte till, klasserna och problemen är för stora och framtidsutsikterna för dåliga.
  Du försöker hitta enkla svar här, men som vanligt så resulterar sådant i bristande förståelse.
  Grunden är politisk, politisk förföljelse runt om i världen som tvingar folk på flykt och politisk högerorientering i Sverige som skrotar välfärden, gör folk arbetslösa och river ner förutsättningarna att skapa ett rimligt och solidariskt samhälle.

 16. Fr skriver:

  Det handlar om kriminella ungdomar. Det är inget fel med enkla lösningar. Singapore har visat att det går att minimera kriminalitet. Jo, jag kan visst jämföra med andra länder. Många av dem har rötter i andra länder. Passar det inte i Sverige så var god åk tillbaka.

 17. Anders Åberg skriver:

  Fr
  Vi har alla rötter i Afrika, skall vi ersätta yttrandefriheten med en resbyrå av den anledningen, eller skall du sätta en deadline någonstans?
  Har du frågat dig varför ungdomar blir mer kriminella i vissa områden än i andra?
  Kravaller lockar säkert fram många olika figurer ur gömmorna, men rent kriminella brukar ha syftet att berika sig personligen på det dom gör och det här fyller inte den funktionen, så din enkla förklaring blir bara nonsens.
  Sedan kan jag ge dig ett enkelt tips på hur man minskar kriminaliteten i dom här områdena.
  Bygg ut offentliga sektorn. Ge folk jobb i vård, omsorg, service, skolor, dagis och fritidsgårdar istället för att betala dom för att gå arbetslösa. Massor av människor skulle på det sättet få en meningsfull tillvaro och hela samhället skulle svetsas ihop.
  Detta har gjorts förut och fungerat, men sedan säckade kommunismen ihop och rikemännen hade inte längre något yttre hot som tvingade dom att dela med sig så mycket till samhället och arbetskraften som dom fick göra om alla hade jobb. Då poppade nyliberalismen upp som gubben i låddan.
  Plötsligt var alla politiker från sossarna och högerut för privatiseringar och skattesänkningar och nu ser vi resultatet.
  Det är högerkrafterna som splittrar och slår sönder vårt land, inte arbetslösa ungdomar.
  Egentligen är det hela skrattretande enkelt och du som gillar enkla lösningar borde väl se detta med lätthet.

 18. Lasse skriver:

  Anders:

  Kriminella vill inte har polisen inpå sig. Att som kriminell bete sig på ett sätt som lockar poliser som flugor till en sockerbit torde vara det sista kriminella ägnar sig åt. Men uppenbarligen är det rätt många som inte förstår det. Bra kommentar, mitt i prick!!

 19.  
Lämna ett svar

Please copy the string gED5Ul to the field below: