Det är litet lustigt att om man vill läsa om orsaken till Donald Trumps framgång i den amerikanska valrörelsen så ska man inte läsa de politiska kommentatorerna utan de ekonomiska.

Varför väljer folk att rösta på ett visst parti eller en viss politiker? Orsaken, skulle jag vilja säga, är alltid ekonomisk. Av den enkla orsaken att den egna välfärden alltid utgår från den egna ekonomin.

Rubriken till en artikel av Birgitta Forsberg i DN lyder:

”Tre miljoner amerikanska män tittar på tv i stället för att jobba. Osäkra jobb ökar, inte fasta. Löneökningarna har gått till de rikaste.
– Jag har förståelse för människor som röstar på Trump i ren desperation, säger professor emeritus Lars Jonung.”

Det är alltså precis som här hemma i gamla Sverige. Eller för den delen som i Tyskland på 20- 30-talet. Desperata människor söker enkla svar och de som levererar dessa kan alltid räkna med att de går hem hos stora väljargrupper. Det gick då och det går nu.

Om resultatet blir detsamma som då, ja då är vi illa ute.

Nåja, det finns lösningar som inte leder till katastrof, nämligen att rösta enligt klassperspektivet. Vilket simpelt nog innebär att rösta på ett parti som vill minska klassklyftorna. Alltså ökad fördelningspolitik.

Låt oss ta ännu ett citat från DN som handlar om USA från Forsbergs intervju med professor Jonung:

”Visserligen har medellönen stadigt klättrat uppåt sedan krisen 2008–2009, men nästan hela ökningen har gått till 1 procent av befolkningen – de som har det bäst. För övriga sjönk lönerna något de första fem åren efter krisen.


Pengar kan tvättas på många sätt. Här tvättas blivande enkronor med tvål och vatten innan de kommer ut på marknaden.

– Vad vi missar i Sverige är att den amerikanska inkomstfördelningen påminner om ett u-lands, säger Lars Jonung.”

När tillräckligt många blir tillräckligt desperata, de må gälla jobb, bostäder, sjukvård eller till och med kanske mat för dagen, då smäller det.

Den smällen brukar kallas revolution, men kan ersättas av krig där de fattiga som inte förstod att de borde ha röstat för ökad fördelningspolitik, alltså vänsterpolitik, i stället blir kanonmat.

Är framtiden ljus?

./.

4 Svar på “Förklaringen”
 1. Benny skriver:

  Problemet är inte bara att 1% lägger beslag på alla pengar utan att den verkliga arbetslösheten i USA är närmare 24% och inte den löjliga officiella på ca 5% som friserats av makthavarna. Ett annat är minimilönerna som tvingar folk i låglönesektorn att ha två jobb vilket ju knappast minskar den redan höga arbetslösheten. Ett tredje gigantiskt problem är ju att ca 50 miljoner saknar riktig bostad, man bor i husvagnar, mobile homes, skjul m.m samtidigt står mängder med hus och förfaller tomma i bankernas ägo. Allt detta och hushållens samlade skulder, ofinansierade pensionsåtaganden på oändliga belopp och statsskulden på 19 triljarder dollar gör ju läget i det närmaste katastrofal vilket om inte annat märks tydligt i valrörelsen där motsättningarna kommer i dagen. Samtidigt i Sverige låtsas politikerna som det inte fanns några problem och att vi visst kan alliera oss med denna vacklande stormakt som av allt att döma går mot sin undergång. Och för resten av världen och medborgarna i USA blir det en befrielse när man slipper skurkarna i Washington, de som förlorar på USA:s fall är politikeradeln, storfinansen och militärindustrin.

 2. Lasse skriver:

  Benny:

  Jo, jag vet. Det fåniga är att om en arbetslös jobbar en timme i veckan så räknas denne inte som arbetslös den veckan. Så visst har du rätt om arbetslösheten. USA är ett jättebra exempel på kapitalismens misslyckande. Kraschen närmar sig, och vad händer då? Vill vi höra svaret…?

 3. Martin skriver:

  Alla är helt till sig i trasorna om ett presidentval i nån främmande bantustan. Som om vi inte alla vet vad resultatet kommer bli.

  En fattig kommer få sitt hus bombat av samma materiella orsaker oavsett valutgången. Vad valet avgör är vilken ursäkt som kommer ges för bomben emot den fattige, kommer ursäkten vara ”Jämställdhet och frihet” eller ”Family values och frihet”?

  För amerikaner: Participation in a kayfabe is done out of love for the game, to keep the game going.

 4. Benny skriver:

  Det fullständigt löjliga av ”journalister” myntade begreppet den ”viktiga USA-marknaden” spelas upp som ett mantra för att folk ska förstå hur ”viktig” USA är för oss och givetvis valet där! Detta påstående, precis som många andra floskler när det gäller USA är ju helt gripet från luften. Nu är ju Norge och Tyskland långt större exportländer för Sverige och framförallt Tyskland varifrån vi importerar det mesta är ju långt viktigare för oss i det avseendet. USA är knappt större än Finland eller Danmark vad gäller svensk export. Så ur den aspekten borde ju valen i Tyskland och Norge skapa närmast masshysteri, men icke alls. USA är mest intressant för den politiska eliten i Sverige och givetvis journalistkåren som inte begriper bättre än att haka på…och naturligtvis alla krig som USA startar det gör ju landet tydligen extra viktigt i den svenska elitens ögon. Så i stället för att fördöma krigarnationen USA står Sverige vid sargen och hejar på, ja man vill ju gärna via Nato även vara med och spela, även om det bara är som grindvakt vid spelarbåset.

 5.  
Lämna ett svar

Please copy the string RizzzA to the field below: