Det här spetsiga taket sticker ut över en ingång till Stockholmarnas senaste galleria, nämligen den som idag invigdes i Liljeholmen.Mycket folk hade mött upp för den tvivelaktiga äran
att vara de första som besökte de nyöppnade affärerna
i den nya gallerian.


Det ska börjas i tid för att bli villiga konsumenter. Synd bara att deras valfrihet är
synnerligen begränsad. Den nya gallerian i Liljeholmen har nämligen exakt samma
affärer som i alla andra gallerier runt om i Stockholm och dess förorter.


Som tur är för företagarna är många arbetslösa och har därmed tid att stå i kö för att ta del av alla ”generösa”
öppningserbjudanden som bjöds konsumenterna i Liljeholmens nya galleria på öppningsdagen. För alla i
kön var definitivt inte skolkande skolungdomar.


Hennes&Mauritz gjorde vad de kunde för att förnedra sina kunder. I Liljeholmen tvingades de stå i
timslång kö för att få del av företagets lockbete som bestod av ett presentkort till butiken.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

15 Svar på “Förnedring i Liljeholmen”
 1. Björn Nilsson skriver:

  Akademibokhandeln försökte lura dit mig med ett ”erbjudande” men det gick jag inte på.

  Galleriorna har väl samma pålitliga standardiserade utseende vartän du än vänder dig i landet. En intressant illustration till sken och verklighet inom kapitalismen. Enligt liberala ideal skall kapitalism främja mångfald, i den riktiga griniga världen gäller det att maximera vinsterna och då är det ”one size fits all” som gäller! Inga dyra avvikelser, inga små familjeföretag med tveksam lönsamhet – särskilt inte om det är banditföretaget Boultbee som råkar äga lokalerna!

 2. Lasse skriver:

  Björn:

  Du har helt rätt i att mångfalden, det fira valet, har inte mycket att hämta i alla de standaradiserade gallerior som växer upp som svampar ur jorden runt om i stan. Samma koncept över allt, samma affärer. Dessutom tror jag det är rätt många småföretagare som ångrat sin röst på borgerligheten när de fick stänga igen på grund av Boultbees höjda hyror efter borgarnas försäljning av de olika centrumanläggningarna.
  Just gallerian i Liljeholmen ägs av något företag som heter Citycon, vilket inte säger mig ett enda dugg. Det kanske är ett dotterföretag till Boultbee, men jag vet inte.

 3. Björn Nilsson skriver:

  Citycon låter skumt.

  Förresten slog det mig att det ändå inte var så oerhört mycket folk på dina bilder. Man kunde ju faktiskt se golvet mellan människorna. När jag var med om invigningen av CoopForum i Västberga var det verkligen trångt. Jag tror det tog en timme att ta sig in i butiken, så ägnade jag 15-20 minuter åt att plocka åt mig några varor och prata med en bekant, varpå jag sedan ägnade mig åt att stå i kö en timme för att komma ut igen! Det finns en del bilder om det här (fast inte lika fina som dina, jag har bara en liten fickkamera) http://bjornholm.blogspot.com/2008/09/coop-invigning-i-gamla-san-remo.html

 4. Lasse skriver:

  Björn:

  Inte mycket folk? Tja, det beror på vad man förväntar sig. Själv blev jag mycket överraskad, jag trodde det skulle vara betydligt färre än det var. Folk var som tokiga. Det var i stort sett köer till alla butiker, men mest till H&M.
  Den kö du plåtat på Coops invigning skulle jag aldrig i livet ställa mig i.

 5. Thomas skriver:

  Jag håller inte med de som skrivit här.. Visst finns det liknande butiker och kedjor som i övriga gallerior. Men att någon ska råd att bedriva affärsverksamhet i de stora lokalerna så måste det finnas kapital bakom. Jag tycker mig kunna se många andra nya små butiker i LIljeholmens Galleria. Det finns dessutom lediga lokaler för er som saknar mångfald och har lust att öppna något. Är hyrorna för dyra så är det läge att pruta eller göra hyresavtal som passar. Det är hyrestagarens marknad just nu.
  Det som var synd tycker jag är att restaurangutbudet inte motsvarade mina förväntningar, de var tyvärr inte redo för anstormningen, foodcorten var inte ens öppen – det var synd!

  Appro på borgarnas politik att sälja ut som många pratat om. Jag vill bara påpeka att kika på vad en 2:a som hyresrätt kostar och vad det kostar att köpa en 2:a i detta område. Jämför gärna så lär ni bli förvånade om vilken boendeform som är dyrast. I gallerian är det bara hyresrätter, billigaste ligger runt 9000 kr.

 6. Kalleballe skriver:

  Citycon är ett finskt fastighetsbolag specialiserade på att projektera och driva gallerior. Stora i Finland men utvidgar i Baltikum och Sverige,

 7. Lasse skriver:

  Thomas:

  Liknande!? De är EXAKT lika som i andra gallerior. Samma varor, samma, som det heter, koncept!

  Vi hade mångfald – vi har fått enfald!

  Du har rätt om hyresrätter. De borde hyras ut till självkostnadspris utan vinstintressen.

 8. Lena skriver:

  En snabb promenad genom gallerian i torsdags kväll (efter arbetet) tog mig till Stadsmissionens nya butik som jag var nyfiken på. Den gamla butiken är bättre men det är väl ändå inte helt vanligt att en välgörenhetsbutik får ta plats i en galleria. Jag reagerade också på att det i stälet för Pressbyrå fanns en annan typ av tidningskiosk och att det i stället för Bankomat fanns någon röd skum motsvarighet. Mest av allt reagerade jag dock på det sluttande golvet in i butikslokalerna. Obehagligt. Har man gjort så avsiktligt??? Tyvärr fanns det varken Åhléns eller biograf i gallerian – synd. När det gäller små udda butiker söker jag mkt hellre upp dem i Aspudden, Gröndal och på Söder än ser dem sida vid sida i ett shoppingcenter.
  // Lena

 9. Nicklas Eriksson skriver:

  Får gratulera Lasse till ett intressant tidsdokument! Såna här företeelser är bra och viktiga att bevara för framtiden (kanske att vi kan lära av våra misstag, i alla fall någon gång?).

  I Göteborg öppnas köpcentrum på köpcentrum (nu senast 421 i Högsbo) trots att de äldre (Kållered) knappt bär sig. Som Jan Jörnmark skriver i sina böcker ”Övergivna Platser”: (inte ordagrant nu) ”Det finns inget som är en så bra kapitalförstörare som kapitalismen”.

  Ett talande exemple på det är väl Coops gamla övergivna centrallager nära Backaplan i Göteborg, med dockningsplatser för säkert 20 lastbilar, nu övergivet, igenspikat och förfallet.

 10. ivar skriver:

  Utomordentligt fånigt. Företeelsen att öppna köptempel på köptempel borde i rimlighetens namn straffa sig. Jag har tidigare gnölat över:
  http://surmulen.se/?p=361
  http://surmulen.se/?p=42
  Vi kan kanske starta en förening?

 11. Lasse skriver:

  Nicklas E:

  När det gäller att agera för att tjäna pengar kommer vi aldrig att lära oss något. Jag begriper inte hur alla dessa centrumanläggningar ska löna sig på sikt samtidigt som ”alla” är överens om att ska jorden räddas behver vi minska konsumtionen…

  Kommunerna får väl köpa upp alla centrum och göra om dem till gym…

 12. Lasse skriver:

  Ivar:

  Visst är det löjligt. Speciellt med tanke på att de är så lika. Har man sett ett har man sett alla!
  Men byggandet av alla dessa centrumanläggningar ingår väl i den allmänna fördummningen.

 13. Här i Vällingby Centrum eller ”Vällingby City” som är det nya namnet är det flera småbutiker som fått slå igen.
  Jag kan förstå varför, för det var himmlans dyrt att handla där.

  När man skall luncha i det nygammla centrumhuset så kostar det 75 kr, och det ingår inget kaffe, som brukligt är. Utan det får man köpa för ytterligare 25 kr i coffeshopen brevid. Anledningen till det är enligt krögarna att deras kaffe skulle konkurrera ut coffeshopens kaffe. Hmm, numera undviker jag att äta lunch där.

  Affärsledningen för centrumet har tidigare uttalat för de småföretagare, med lite udda produktsortiment, som tidigare fanns i det gamla centrumet, att de längre inte passade in i det nya.

  Här är några fotoalbum över ”Vällingby City” som jag fotat under åren;
  http://gagarins.pixbox.se

 14. Francisco skriver:

  Varför skulle mångfalden öka i en socialistisk ekonomi?

 15. Trist att alla butiker är likartade och charmlösa.

 16.  
Lämna ett svar

Please copy the string NWChoq to the field below: