Jag har vid några tillfällen här på bloggen skrivit om Sveriges förhållande till Tyskland under tiden vid andra världskriget och strax före.

När jag skrivit om saken har det alltid kommit diverse kommentarer om att ”du vet inte vad du talar om” eller andra som sagt att högern och borgerligheten visst inte var pronazistisk.

Alla som vill veta känner till att de enda som bekämpade nazisterna, både här hemma och Tyskland, var vänstern.

De som protesterade tillräckligt högt ansågs farliga eftersom de kunde irritera nazisterna i Tyskland och sattes därför i svenska ”koncentrationsläger” till dess till och med den svenska regeringen insåg vilka som skulle förlora kriget.

I dagarna läggs en avhandling kallad ”Sjöfart på stormigt hav. Sjömannen och Svensk Sjöfarts Tidning inför den nazistiska utmaningen 1932 – 1945” fram vid Växjö universitet.

Undersökningen utgår från inställningen till nazismen utifrån två representanter för arbete och kapital. Nämligen de två sjöfartstidningarna Sjömannen, som representerade de arbetande sjömännen och Svensk Sjöfarts Tidning, som representerade arbetsgivarsidan, alltså redarna.

Avhandlingen visar med all önskvärd tydlighet på de enorma skillnader som fanns mellan de bägge yrkesgrupperna inför den nazistiska utmaningen.

Sjömannens tidning ”Sjömannen” uppmanade till motaktioner, demonstrationer, strejker, bojkotter och sanktioner mot den nazistiska regimen.

Arbetsgivarsidans tidning Svensk Sjöfarts Tidning vare sig beskriver vad som händer i Tyskland eller tar ställning till utvecklingen nazityskland.

Avhandlingen konstaterar helt krasst att ställningstagandet till nazismen beror på klasstillhörighet. Arbetarna tog ställning mot nazismen, vilket arbetsgivarna, redarna, inte gjorde.


Utefter vägen mellan Vetlanda och Nybro i Småland, vid Vägershult, fanns ett ”koncentrationsläger” för antinazister. De intagna gjorde som minne över sin fångenskap detta minnesmärke där en arbetare krossar nazisymbolen. Minnesmärket har på senare tid blivit angripet flera gånger.

Samtidigt konstateras att sjömännens antinazistiska skriverier inte visade sig få något genomslag i den svenska samlingsregeringens politik. Däremot visar det sig att redarnas tidnings ryggradslösa hållning om tystnad och fortsatt handel med nazistregimen accepterades i den praktiska politiken.

Avhandlingen visar att de som var motståndare till nazismen och hur de propagerade för bekämpande av nazismen förlorade maktstriden och att de närmast har försvunnit ur vårt historiska medvetande.

Ja, det behöver man inte läsa några historiska avhandlingar för att förstå, det räcker med att läsa de minst sagt skrämmande okunniga kommentarer som brukar flyta in till den här bloggen när ämnet kommer på tapeten.

Det är beklämmande!

Kaj om omänsklig politik, Björn om avancerade folk, Helena om kultur och Gud, Kerstin om Darwin, Pierre om propaganda.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 Svar på “Forskning bekräftar det alla redan borde känna till!”
 1. DanielB skriver:

  Man bör ta en kvällskurs i nittonhundratalshistoria om man påstår att arbetare och socialister var de enda som motsatte sig nazismen, och sedan dessutom framhäva att nazismen var någon sorts ultrakonservativ rörelse med monokelprydda grevar och baroner! Hitler var son till en tullinspektör och en piga, och Goebbels var son till en fabriksnotarie och en bondkvinna. Himmler hade medelklassbakgrund och Göring kom från överklassen. Lika bred var den nazistiska rörelsen, men har man en politisk agenda med allt man skriver, ja då kan man ju alltid lasta över all skit på meningsmotståndarna och plocka godbitarna åt sig själv. Hur är det med de vidriga övergreppen som skett i de kommunisitiska diktaturerna? Rinner de av dig som vatten på en tryckimpregnerad gås? Du nedlät dig inte att med ett ord kommentera de miljontals offren från den Ukrainska förintelsen eller det Kinesiska ”Stora Steget”, trots att både Stalin och Mao har hyllats – och fortfarande i många fall hyllas – av delar av vänsterrörelsen. Eller Pol Pot, som ansåg att glasögon var ett tecken på borgerlighet och tillräcklig skäl för att avrättas. På sjuttiotalet var han och Mao högsta mode i vänsterrörelserna i väst. För att summera: tvätta gärna den egna buken först!

 2. Lasse skriver:

  DanielB:

  Du har uppenbarligen tagit din kvällskurs hos Tmbro.
  Tag reda på fakta om vad du talar om. Det är ett gott råd. Kommentera sedan i fortsättningen det boggposterna handlar om. Inget annat!

 3. Kerstin skriver:

  Daniel B
  Bara en fråga: När hörde du senaste en vänsterinriktad människa hylla Stalin, Pol Pot eller Mao?
  Jag har inte hört någon de senaste 30 åren.

  Enligt min uppfattning har de flesta på vänsterkanten nyktrat till avsevärt och lärt sig en hel del under dessa decennier även om de inte slutat anse att världens resurser ska fördelas jämlikt mellan människorna, medan nyliberaler fortfarande tycks sväva i det blå och ännu inte inse att deras utopi just drabbats av den totala kollapsen.

 4. Sussi skriver:

  Jädrit intressant inlägg; fingret på pricken!

 5. DanielB skriver:

  Lasse,
  så du menar att de vidriga övergrepp som begicks av kommunistregimer i Sovjet, Kina, Kambodja et c egentligen är propaganda, hopkokat av den illvilliga extremhögersekten Timbro? Wow.

 6. Lasse skriver:

  BanielB:

  Är du läskunnig? Jag får ställa en motfråga: försvarar du monarkier trots att de dödade 10 miljoner i Kongo, utrotade Amerikas indianer eller aborginerna i Australien. Försvarar du kristendomen trots att de låg bakom folkmordet i Rawanda?
  Försvarar du USA:s dödande av ca 1,5 miljoner människor i Laos samtidigt som ca 1 miljon dog i Kambodja?

  Sluta med dösnacket. Ingen, utom möjligvis du, försvarar folkmord eller några som helst mord.

 7. DanielB skriver:

  Lasse,
  du skrev väl det här blogginlägget i syfte att bevisa att högern i Sverige är någon sorts arvtagare till brunskjortorna i nazityskland, och när jag då pekar på socialismens blodiga historia så drar du ett cirkelresonemang om Kristendomen och monarkier! Ja, det finns folkmord, diktaturer och andra ohyggligheter som socialismen inte orsakat, men den står i särställning när det gäller att ställa till det gång på gång. Blir intressant att se utvecklingen i Venezuela. Kan de undvika samma potthål som socialismen kört ner i varje gång sedan 1917?

  Försök nu att inte komma med trista svar angående läskunnighet och kvällskurser på Timbro. Den typen av retorik kommer du inte långt med, det är ett tips som du kan ta med dig för framtiden. Annars kan du stänga av kommentarfunktionen på bloggen så slipper du läsa andras åsikter. Då kan du sitta och tycka vad du vill, helt oemotsagd.

 8. leo skriver:

  Daniel B : Det var väl för höge farao DU som började med cirkelresonemang kring kommunistiska illdåd. Du häller ju dig inte till ämnet.
  Tala om att kacka i eget bo !

 9. Helena skriver:

  Det vet väl alla att flertalet av den svenska militären höll på nazisterna. ( Min hädangångne svärfar var en av dem, hans son gick till extremvänstern) Att Sverige gick fritt från kriget var därför att vi tillät trupptransporter som gick genom Sverige. Det var inte arbetarklassen som var nazistvänlig i Sverige på den tiden det var mer borgarna. Göring var gift med Karin von Rosen under tiden han behandlades på Långbro sjukhus för det heroinmissbruk som han led av efter en skottskada i låret.

 10. Lasse skriver:

  Helena:

  Det var inte bara militärer som hade nazistanknytna uppfattningar, även polisen var i princip 100-procentig nazistisk.

  Vad menar du med extremvänstern?

 11. stefan skriver:

  Vi har kvar mycket av rasbiologin efter våran tid med rasbiologi. Socialtjänsten är en myndighet som jobbar med att kunna ta bort föräldrar. Många har råkat ut för det genom att på grund av biologi inte räknas som förälder.

  Många barn förlorar två föräldrar. Skulle man granska exempelvis gotlands LVU placeringar. Så skulle man snart se att mycket gaktiskt ser ut att handla om ras. Allts blandras. Då det skiljer sig markant just genom lvu där två olika kulturer har barn. Socialtjänsten dömer på antaganden. Från början var det tänkt att ta bort sinnes slöa mammor. Sedan kom 70 talet och droger, pssade så bra in. Sedan kom extrem feminismen. Passade perfekt. Uder hela tiden är dey personliga antagningar om föräldrar som gäller. LVU som används är det som liknar nazismens verktyg. Helt klart finns det konsentrations läger för barn. Tortyr finns i Sverige. Men många blundar. För viktigaste är ju att skydda personal.

 12.  
Lämna ett svar

Please copy the string T4ddEN to the field below: