Egentligen är det fel årstid. Jakt börjar man med på hösten, inte på våren. Ändå är det nu jakten på en ny partiledare för Socialdemokraterna måste börja. Man kan fråga sig om det inte redan förekommit tjuvjakt?

Nu spekulerar det vilt i tidningarna om vem som ska efterträda den nyligen fällda tiotaggaren. Tydligen ämnar man inte ens diskutera ett delat ledarskap så som gjordes i Vänsterpartiet. Men sossarna är ju rätt konservativa så det kanske inte är förvånande.

Vilka egenskaper är det Socialdemokraternas nye partiledare måste ha? En egenskap vore att som Jesus kunna återuppstiga på posten efter massmediala korsfästningar. För är det något vi kan vara säkra på så är det att den nye ledaren måste kunna klara att stå ut med pressdrev år ut och år in.

Partiledaren måste också kunna klara debatter med borgerliga partiledare. Inte minst måste han, eller hon, kunna tala utan att säga minsta lilla fel, för skulle det hända skulle en kobras hugg framstå som långsamt jämfört med våra dagstidningar.

Ett kanske otippat namn är Lena Sommestad som är ordförande för S-kvinnorna och professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet. Men är hon tillräckligt känd? Har hon tillräcklig erfarenhet?

Hon har erfarenhet från EU har forskat om sammanhangen mellan socialpolitik och miljö och klimat. Hon har alltså rätt bra erfarenheter av det som verkar vara vår tids ödesfrågor, ekonomi och klimat. Möjligtvis innebär det att hon har åsikter grundade på fakta och sådana är ofta så långt ifrån populism man kan komma.

Ett annat namn som borde ha en bra chans är Thomas Bodström. Han fick helt rätt utstå mycket kritik i samband med FRA-lagen och andra lagar som innebar övervakning av folket. Men han är advokat van att bemöta påståenden från folk med andra uppfattningar . Vilket nog behövs i debatter med borgare.


Skulle bli en bra partiledare för Socialdemokraterna.

Dessutom uppfattar jag honom i debatter som lugn och saklig och en person som inte tappar koncepterna i första taget. Den som läst hans bok ”Inifrån: Makten, myglet, politiken” får definitivt en annan bild av Thomas Bodström än den som målats upp av honom i pressen.

Ett bra alternativ vore kanske ett delat ledarskap med de två ovan nämnda. Då fick Socialdemokraterna både en fullfjädrad politiker som kan ta en debatt och en ledare med kunskap i vår tids ödesfrågor som ingen med förtroendet i behåll kan avfärda.

Det är bara att välja!

./.

AB. Dag, 1, 2, SvD, 1, 2, 3, 4, 5, Exp, DN, 1, 2, AB, 1, 2, SVT, SR, GP, 1, 2, BT, 1, 2, 3, SkD, 1, 2, SdS, 1

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

14 Svar på “Förslag på ny(a) ledare för sossarna”
 1. Staffan skriver:

  Tyvärr är Bodström sossehöger galore. Ja till privata vinster i vården, etc.

 2. Lasse skriver:

  Staffan:

  Finns det sossar som säger nej till samma saker? Det är väl just det som är den stora förändringen inom S. Vilka var det som började privatiserings- och utförsäljningsvågen?

 3. Kerstin skriver:

  Lasse:
  Om Bodström är det bästa förslaget du kan komma upp med, då visar det hur illa det är ställt inom S. Eller är förslaget kanske att betrakta som ett taktikförslag ägnat att dra över många väljare till V kanske.

 4. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Varför inte?

 5. Hannu skriver:

  Tomas Bodström, SÄPO:s och MUST:s lakej, partiledare för (s)????

 6. Svante skriver:

  Varför inte han som var ordförande för SSU för ca 10 år sedan, jag tror han är precis invald i Lo nu, jag kommer inte på namnet men han var en sådan som till och med jag skulle att överväga att stödja, idag är jag borgerlig och har nog alltid varit det, även om jag glidit i min uppfattning från att ha varit invald i kårfullmäktige för MSU ( moderat skolungdom) till folkpartist idag. Tyvärr har vår duktigaste folkpartist gått vidare inom Eu och har en position där som gör att hon inte kommer tillbaka till sverige på ett bra tag

 7. Kurt skriver:

  Det var media som avsatte Juholt och det blir media som också beslutar om ny partiledare.

 8. Lasse skriver:

  Hannu:

  Är inte hela partiet det?

 9. Lasse skriver:

  Kurt:

  Ja, troligtvis, men inte säkert.

 10. Bo skriver:

  En kvinna och invandrare:

  Nalin Pekgul

 11. Petter skriver:

  Björn von Sydow (främst tillförordnad fram till partikongressen) eller Kent Härstedt kanske? Media har bedrivit osaklig granskning av Juholt, men felet ligger också hos partiet som håller på med att hugga folk i ryggen, inte står bakom sin partiledare som de ändå valt. Öppna processen och låt flera kandidater berätta vad de vill med partiet och Sverige.

 12. Mr. Bonde skriver:

  Det är inte bara media som har sänkt Juholt. Han har hjälpt lite själv också.
  Beslutet att bojkotta Agendadebatten pga. att han skulle få stå på samma sida som Jimmie Åkesson och missen på Folk och Försvar kan inte skyllas på media.
  Ansvaret faller också tungt på valberedningen som förde fram honom.

 13. Nicklas Eriksson skriver:

  Jo Nalin Pekgil hade ju varit bra om det inte var för en liten detalj: hon är vansinnig. Dyrkar kungahuset bl a. Nej då finns det bättre kvinnor och invandrare. Maryam Yazdanfar till exempel. Nisha Besara som kommunikationsminister också.

 14. HumanLabRat skriver:

  Lena Sommestad tänker tyvärr inte kandidera denna gången. Synd. Tomas Bodström är jag inte vidare förtjust i. Däremot tror jag att Anders Lago är vad partiet behöver. Frågan är dock om han skulle skadeskjutas som Juholt, men antagligen kommer vem som än blir ledare jagas av de borgerliga mediernas drev. Demokratin är sedan 2006 till intet, Kim Jong Reinfeldt regerar!

 15.  
Lämna ett svar

Please copy the string EUoQ3V to the field below: