Det var många år sedan Centerpartiet övergav landsbygden. Det har tagit lång tid för inbitna centerväljare att inse detta faktum. Nu kanske de fått upp ögonen, för nu börjar ryktet gå om framtiden för partiledaren Maud Olofsson.

Expressen slår idag på nyheten om ett rykte som säger att Maud Olofsson (C) kommer att avgå på partiets stämma om ett år. Vem är förvånad? Ingen, allra mist de som förväntat sig att Centern under sin partiledare skulle fört en centerpolitisk politik.

Tji vad de bedrog sig som röstade på Centerpartiet och trodde de skulle få centerpolitik. I stället har centern övergett kärnkraftsmotståndet för att göra Moderaterna till lags. Landsbygden har övergetts till förmån för gatstenarna runt Stureplan.

Partiets kärnväljare känner nog inte igen sig i Stureplanscenterns retorik eller ens politik. När Stureplanscenterns Fredrick Federley i tv klär ut sig till Ursula och åker i Prideparaden vet åtminstone jag många centerpartister på landet som får kämpa mot sin impuls att slå en yxa genom tv:n.

Maud Olofssons idé om att överge partiets politik har heller inte hjälpt. I valet gick det uruselt för partiet på dess hemmaplan, nämligen landsbygden.

Partiet räddades i det här valet av väljarna i Stockholm. I resten av landet gick partiet tillbaka, med några undantag. Vill Centern även i fortsättningen vara ett parti att räkna med måste man nog återgå till sina rötter.

Maud Olofsson borde kanske tänka på att:

Man kan lura halva folket hela tiden,
man kan lura hela folket en tid,
men man kan inte lura hela folket hela tiden!

Möjligtvis har denna sanning gått upp för partiledaren som mest skriker och kör med intetsägande floskler om företagande. Men så har vi också rekordarbetslöshet och en utarmad landsbygd


Typisk centerpartist vars magkänsla gjort att han tillfälligt övergett ölglasen på Stureplan i Stockholm för att uppsöka partiets rötter ute i grönskan i valrörelsen.

när allt centraliseras till storstäder.

Maud Olofsson har gjort centerpartister till ett utrotningshotat släkte.

Exp, 1, 2, 3, DN, 1, 2, 3, SvD, 1, 2, AB, 1, 2, 3, SVT

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 Svar på “Första fallet?”
 1. en annan lasse skriver:

  Maudisterna var en av de stora förlorarna i detta val, nästan 11% färre röstade på dem, om man förväntats ha växt med valmanskårens tillväxt blir det en större siffra. Största förloraren var ”Övriga” som fick 44% färre röster.

  Valdeltagandet ökade till nästan 85%, antalet blanka röster minskade med 32%. Hos de som inte röstade blankt är nu 98,6% representerade i riksdagen, 2006 var det 94,3%.

  Kan man inte då säga att detta val och riksdag har större demokratisk legitimitet än i förra valet?

 2. KalleB skriver:

  Såvittjagförstår förlorade Måddan på landsbygden men tog igen en del hos Stureplans kärnkraftskramare och liknande.

  Jordbruksministern och Miljöministern är parodier på sig själva,det förklarar en del,förutom Måddans urbota babbel i alla lägen.

  Att ”Övriga” fick mindre röster beror ju på att SD kom in…

  Ja,ja..

 3. Lasse skriver:

  KalleB:

  Jo, Centern har övergivit sina kärnväljare på landsbygden, och därmed går det som det gick.

 4. Lasse skriver:

  En annan:

  Ju högre valdeltagande ju bättre legitimitet för riksdagen.

 5. en annan lasse skriver:

  kaleB
  Att ”Övriga” fick mindre röster beror ju på att SD kom in…

  Det avser naturligtvis ”Övriga” med Sd borträknade.

 6. Tharand skriver:

  Bra skrivet!

  Eskil tycker jag för övrigt är en sympatisk politiker som följer sin övertygelse till skillnad från sin populistiska partiledare som saknar all form av självinsikt.

 7.  
Lämna ett svar

Please copy the string ggyeE9 to the field below: