FRA är på tapeten igen, den här gången med ord som inte säger någonting, vad är exempelvis ”trafikstråk” och vad innebär det i praktiken?

Själv ställer jag mig frågan vad FRA egentligen bidragit med för svensk säkerhet? Enligt uppgift från FRA har man hittills förhindrat ett mord. Hur detta gått till upplyses inget om. Inte heller vem den presumtive mördaren är eller vad han eller hon skulle kommit från eller vad orsaken till mordet som FRA förhindrade skulle varit.

En sak vet vi alla fall, att morden på Olof Palme och Anna Lind inte förhindras med hjälp av FRA. Inte ens om FRA vid tiden för morden haft tillstånd att avlyssna telefontrafik eller Internet är det troligt att morden kunnat förhindras.

Vad vi däremot vet är att FRA orsakat minst åtta svenskars död. Det skedde när FRA avlyssnade ryska radarstationers signaltrafk genom att med en DC3:a flyga utefter den ryska gränsen och med hjälp av amerikansk radioutrustning kartlägga ryska militära radio- och radarstationer.

En av dem som medverkade vid dessa flygningar har i TV vittnat om att flygningarna ibland förgick inom ryskt luftrum, bland annat flög man över Rigabukten, som då tillhörde Ryssland.

Till slut tröttnade ryssarna på spioneriet och sköt helt sonika ner FRA:s DC3:a den 13 juni 1952. Vilket kostade åtta svenskar livet.

Att flygplanet var ute på spionuppdrag förnekades med kraft av den socialdemokratiska regeringen, som i stället ljög och påstod att planet var ute på navigationsövning.


Dödade när de jobbade åt Försvarets radioanstalt.

Regeringen och militären berättade inte ens för de omkomnas familjer om vad deras uppdrag innebar. Inte heller fick de anhöriga någon ursäkt. Deras ekonomiska kompensation blev ytterst liten om ens någon.

De anhöriga blev också uppmanade att ljuga om de omkomnas arbete, de fick inte ens berätta var de jobbade utan uppmanades att säga att de arbetade i flygvapnet.

Vid efterspaningar av planet kom minst en svensk Catalinaflygplan in i ryskt luftrum och blev till slut beskjuten av ryssarna, vilket ledde till att planet nödlandade på vattnet invid en tysk ångare vid namn Münsterland som plockade upp besättningen och tog dem med till sin destinationshamn i Finland.

Där togs svenskarna emot, inte av svenska representanter, utan av amerikanska militärrepresentanter. Vilket kanske säger en del om FRA:s verkliga uppdragsgivare?

Det enda vi säkert vet om FRA är alltså att de åtminstone orsakat åtta svenska mäns död!

Se också: AB1, 2, 3, SvD1 2 3 4, SdS1 2 3

Lästips: Bulten om Cuba, Helena Duroj om skolan, Jinge om regeringen och FRA, Kaj Raving skriver klokt om lurade jobbare, Bert Bodin litar inte på experter, Hanna Löfqvist om frihet.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “FRA har orsakat svenskars död”
  1. Jinge skriver:

    Trafikstråk används för att minimera en total spaning. Internet fungerar inte så. Ska de tappa information från någon som använder comhem (tex) så måste de gå direkt till den personens närmaste knutpunkt, annars tar de hela comhems trafik. Därför talar de om trafikstråk så att man ska tro att det bara är en liten del man tar hem.

  2.  
Lämna ett svar

Please copy the string RhtQrE to the field below: