I den Engelska tidningen ”The Telegraph” konstaterar den konservative publicisten Charles Moore att vänsterns åsikt om den fria marknaden agerade att ”internationella banker tar vinsterna, nationella skattebetalare får betala”.

Ibland kan det gå upp ett ljus även för de mest lågpannade borgare. Finns det någon som numera inte inser att konkurrens och avreglering inom offentliga verksamheter och av banker är av ondo?

Vid en valrörelse på 90-talet kom det hit ett antal amerikanska sjukvårdspolitiker och varnade Sverige för att privatisera och konkurrensutsätta sjukvården som man gjort i USA. De menade att det blev både sämre och framförallt dyrare vård. Nu sitter vi med facit i hand och kan konstatera att de hade rätt.

Hur ofta fick vi läsa om skandaler i vården och andra offentliga verksamheter innan dessa till stor del privatiserades och utsattes för konkurrens? Tja, kanske någon gång, men det var ändå ingenting mot vad vi upplever numera.

Nu handlar det, som vi ser i dagens tidningar, om miljardfiffel i miljardklassen i privata elbolag. Vi får läsa att det ekonomiska läget är att dystrare, att Europa går på ”recessionens knivsegg”. Alltså precis helt tvärt emot vad som utlovades från borgerligt håll bara de fick privatisera, konkurrensutsätta och få in Sverige i EU.

Inte nog med det. Bara vi kom med i EU skulle också brottsligheten minska. Då skulle samarbetet med att jaga bovar bli avsevärt bättre vilket skulle leda till lägre brottslighet. Idag pågår en ”gangsterrättegång” mot 17 åtalade i ett kriminellt nätverk. Vi har också sett att det är rekordmånga bostadsinbrott i landet.

Men huvudsaken är väl att man kan lura folket med falska påståenden så att rika kan bli ännu rikare genom att vanvårda gamla och sjuka och flytta pengar så de slipper betala skatt får vi anta?

Som lök på laxen måste man faktiskt ge Sverigedemokraternas partiledare rätt när han i en rubrik i moderata Svenska Dagbladet sägs påstå att ”Reinfeldt är feg och föraktfull”, något som varje människa som hört statsministern prata om arbetslösa och sjuka har lätt för att instämma i. Föraktet för svaga är signifikativt för högerfolk.

Fast även en och annan högerskribent, som den tidigare omtalade Charles Moore i The Telegraph kan upptäcka sanningen: ”Det har tagit mig mer än 30 år som journalist att ställa mig själv den här frågan men den här veckan känner jag att jag måste: har vänstern, trots allt, rätt?

Just det Charles.
Det har de.

./.

SvD, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, DN, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, E24, 1, 2, AB, 1, 2, 3, 4, Exp, 1, Dagen, SVT, 1, 2, 3, 4, 5, SR

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 Svar på “Frågan borde ställts för länge sedan”
 1. Jan Wiklund skriver:

  Länk?

 2. Lasse skriver:

  Jan:

  Nej. Sett det på papper.

 3. Anders Åberg skriver:

  Även vanligt folks vrede mot idiotin ökar stadigt och fast jag inte har något större förtroende för något parti idag så börjar jag få en lite ny vittring i näsan, kanske håller vinden på att vända.
  liberalextremisterna börjar på allvar visa vad deras avreglerade och privatiserade samhälle är innebär. nämligen haveri för välfärdssamhället och t.om. för avgörande samhällsfunktioner som kommunikationer, postgång och annat som ett civiliserat land måste ha.

 4. John Galt skriver:

  Det var faktiskt ett antal större vårdskandaler på olika boenden i början av 2000-talet, och om jag minns rätt skedde de framförallt inom den kommunala omsorgen (privata utgjorde mindre än 5% av totala omsorgen på den tiden). På den tiden fanns en stor oro bland investerare att gå in i vården och omsorg just på grund av den ryktesrisk som man såg på grund av dessa skandaler.

  Den bild som media för fram om omsorgen just nu är inte nyanserad. I slutändan är det vanliga människor som utför omsorgen och ibland blir det fel på grund av att folk av misstag fattar fel beslut eller inte borde arbeta inom sektorn. Det är heller inte så enkelt för en VD att ha kontroll på allt som bolagets 8000 anställda gör. Ingen duktig investerare negligerar heller ryktesrisken och försöker tjäna några extra kronor på att ge omsorg av dålig kvalitet. Jag har inga illussioner om att jag kommer övertyga dig, men jag arbetar i riskkapitalbranschen och är en av de som media framställer som ”de giriga” och jag kan lova dig att jag och de flesta i min bransch är skulle aldrig vilja göra extra stora vinster på att ge dålig kvalitet.

 5. Lasse skriver:

  John:

  NÅja, forskning visar att privata äldreboenden har ca 10 procent färre personal och personal kostar och är faktiskt det enda som gör att vården är bra.
  Många vårdare innebär med säkerhet bättre vård än få.
  Påstår man annat har man inte förstått mycket.

 6. Lasse skriver:

  Anders:

  Innebär det att vi håller på att lämna civilisationen?
  Ja, kanske det.

 7. richard skriver:

  Det är inte bara storleken på personal styrkan som är det viktiga utan även hur kvalificerad denna är
  det spelar också in vilka som sitter i ledningen för personalen och inte minst vad som finns i hjärtat både hos ledning
  och personal.

 8. John Galt skriver:

  Lasse:
  Skicka gärna källa eller länk till den forskning du hänvisar till, vore intressant att läsa.

  Du är lite naiv om du tror att enda sättet att nå bra omsorg är att ha fler anställda. Det är såklart ett sätt, och visst vore det enkelt att punktmarkera varje person i behov av äldreomsorg, dvs ge dem en egen vårdare som stöttar dem dygnet runt. Problemet är ju att kostnaden för oss skattebetalare skulle bli avsevärt mycket högre än vad vi klarar av. Om vi ska kunna hålla samma nivå på välfärden i framtiden när vi blir fler äldre så behöver välfärden utvecklas och vi behöver hitta sätt att ge bra omsorg utan att antalet anställda ökar för mycket. Verksamheter som drivs av drivna entreprenörer är långt bättre än trötta kommunala verksamheter på att nå effektivitet och det är anledningen till att vi måste ha privata aktörer inom välfärden. För att inte oseriösa aktörer ska kunna ta genvägar så behöver sen den kommunala sidan utveckla sin kravställarkompetens samtidigt som man har ett system där individen lätt kan byta utförare om man inte är nöjd med kvaliteten (vilket LOV är). Det är vägen framåt, inte att slopa privat utförd välfärd.

 9. Anders Åberg skriver:

  John Galt.
  Idag betalar vi massor av människor för att gå hemma och vara arbetslösa och må dåligt, samtidigt som personalbehovet inom vård,skola och omsorg är enormt.
  Sedan privatiserar vi rubbet och låter några få personer ta ut en del av dom resurser som behövs i vinst.
  Det är inte alls säkert att det blir totalt sett dyrare att anställa många av dom som nu går arbetslösa inom v.s.o.
  Att det självklart finns bra och dåliga sätt att organisera även offentlig verksamhet blir ju ganska ointressant i just resursdiskussionen.
  I frågan om hur jobbet utförs tror jag att vinstbehovet är en ofantligt mycket större bov än en eventuellt byråkratisk och mindre bra offentlig förvaltning.
  Den kan och måste vi ställa krav på och jag är iallafall övertygad om att om dom som utför markarbetet fick betydligt mer att säga till om i både administrationen och hur jobbet utförs, så fick vi snart världens bästa offentliga sektor, helt överlägsen den som drivs av kortsiktig vinst.

 10. Ante skriver:

  Nu har jag inte orkat läsa hela ditt inlägg men det privata elbolaget Kraft&Kultur:s VD är uttalad kommunist och att det är han som ligger bakom fifflet är ställt utom allt tvivel. Vad säger det om kommunister i största allmänhet?

 11. Lasse skriver:

  John:

  Du är mer än lovligt blåögd om du tror att det är ”lätt” för en dement 80-åring att ”byta utförare”.

 12. Lasse skriver:

  Ante:

  Vad det säger om kommunister i allmänhet vet jag inte, men vad det säger om dem som dömer utan rättslig prövning förstår jag efter att ha läst din kommentar.

 13.  
Lämna ett svar

Please copy the string KY8ZY5 to the field below: