Julian Assange har fått asyl i Ecuador. Om han lyckas ta sig från ambassaden i London utan att bli tagen av engelsk polis och sedan överlämnad till Sverige är fortfarande en öppen fråga.

En av orsakerna till att Assange blivit beviljad asyl sägs vara att Ecuador inte litar på det svenska rättsväsendet och att han därmed inte skulle få en korrekt rättegång.

Ett annat skäl är fruktan för att han skulle överlämnas till USA. Det skälet kan man med Carl Bildt (M) som utrikesminister ha viss förståelse för. Vi kommer ihåg hur Carl Bildt åkte över till USA och berättade allt han visste om militärens ubåtsjakt för Pentagon. De måste ha skattat på sig när Bildt åkte hem igen.

Att han inte skulle få en korrekt rättegång tror jag inte en sekund på. Men jag kan förstå att man utomlands kan ha den åsikten.

Även utomlands kan man sätta sig in i fallet med Tomas Quick och den som gjort det har naturligtvis mycket goda skäl att tvivla på det svenska rättsväsendet.

Vi ska alltså inte inbilla oss att Sverige representerar någon slags rässväsendenas fyrbåk inom det internationella samfundet.

Skulle Julian Assange bli tagen och ställd inför svenska domstol är min gissning att fallet helt sonika läggs ner, om man får tro vad som hänt utifrån vad som skrivits i pressen. Möjligtvis får han ett synnerligen lindrigt straff, kanske villkorligt dom.

För om det är som det spekuleras om, nämligen att han gått i en av USA gillrad fälla, ja då är det svenska folket illa ute i alla möjliga avseenden.

Så illa kan det väl inte vara?

./.

DN, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, SvD, 1, 2, 3, 4, 5, AB, 1, 2, 3, 4, 5, 6, SVT, SMP, GP, 1, 2, 3, 4, BT, 1, 2, 3, 4, 5

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

18 Svar på “Fyrbåken har slocknat”
 1. Ken skriver:

  Det här har så sanslöst orimliga proportioner att det inte är rimlig att det är de sexuella händelserna som ligger bakom, som är bagateller i sammanhanget.

  Det är helt klart USA som ligger bakom det här. USA vill spärra in Julian Assange för all framtid, eller ta död på honom på grund av alla avslöjanden om USA som Wikileaks har publicerat.

 2. Slick skriver:

  Det är välkänt över hela världen att Sverige är en feministisk diktaturstat.
  Det är inte ovanligt att män förlorar mål mot kvinnor. Se exempelvis hur det går till vid skiljsmässor. Kvinnan får behålla bostad och köpa bohaget för en spottstyver medan mannen får skaffa en ny bostad och köpa ett nytt hem. Nu anklagas Assange för våldtäkt för att två kondomer sprack. Ur konsumentvägledningsynpunkt vore det kanske bättre att tala om för allmänheten vilket fabrikat av kondomer som spruckit.
  Sedan osar det katt. Kvinnorna hade kvar de använda kondomerna. En hade använts mer än en vecka före anmälan. Finns det någon normal människa som sparar använda kondomer veckovis? Om man läser förundersökningsprotokollet verkar det som om det finns helt andra undertoner än sexualbrott. Kvinnlig svartsjuka och kvinnligt hämndbegär verkar mera troligt än sexualbrott.
  För mig verkar det som om Grekland har mera korrekt hantering av våldtäktsanmälningar än Sverige. I Grekland är det korrekt att ifrågasätta en våldtäktsanmälan, medan poliser i Sverige söker efter möjlig våldtäkt så snart en kvinna är missnöjd med ett förhållande. Sedan har ju våldtäktsbegreppet tunnats ut så att ingen egentligen lyfter på ögonen när de hör talas om en våldtäkt. De inser bara indignerat att nu skall rättssystemet än en gång våldföra sig på en man. Men hur går det då för traditionella våldtäktsoffer? Omgivningen kommer inte att tro att de blivit våldtagna utan det kommer att tasslas om att ännu en kondom har spruckit.
  När det gäller Tomas Quick så hade han samma advokat som de nu aktuella kvinnorna har som biträde. Skillnaden är dock att de är kvinnor. TQ var ett hen, men en av TQs terapeuter var kvinna. Den feministiska diktaturstatens rättssystem valde då att lita på kvinnan. Nu vet vi sanningen och då är det kanske på tiden att göra upp med hela det svenska rättsväsendet och alla feministiska inslag som införts i vår lagstiftning.
  Sedan kommer frågan om eventuell utlämning till USA. Det är faktiskt inte så många år sedan en socialdemokratisk utrikesminister beslutade att skicka två misstänkta terrorister med CIA-plan till Egypten för ”förhör”.

 3. Kurt skriver:

  Det finns nog ingen som helst risk att han skulle utlämnas till USA. USA är inte intresserade av någon officiell rättegång i USA. Däremot kan ju en person mycket enkel avlivas på ett Svenskt häkte eller i ett Svenskt fängelse.

 4. ivar skriver:

  Det finns 1000-tals med kommentarer angående A:s förehavanden och de två damernas märkliga anklagelser. Dessutom uttalar sig Borgström som vanligt kaxigt i ärendet. Läs i FLASHBACK finns lite drygt 42000 kommentarer.

 5. Kenny skriver:

  Du skriver, ”Att han inte skulle få en korrekt rättegång tror jag inte en sekund på”.
  Låt mig då berätta om The Pirate Bay, en Svensk webbsida som en gång drogs in för domstol för att de länkade till olagliga saker, den gången blev de dock friade, men några år senare kom det en politisk order från USA som löd ”Stäng TPB” och svenska politiker beordrade då olagligen Svensk polis att göra en razia hos den ISP som huserade TPB servrar, detta trots att de inte hade begått nått brott och hade lagan på sin sida.

  Medan folk och servrar hölls i förvar spenderade man nära på ett år att fabricera ett brott som TPB skulle dömas för och man såg till att domaren som skulle döma var med i samma upphovsrättsföreningar som åklagarsidan och polisen som utredde fallet var partner med en av parterna för åklagar sidan.

  Redan 4 månader innan och på Piratbyråns temporära forum (polisen beslagtog även debattforum som hade start inflytande) så sade två så kallade jurister vad TPB skulle dömas för, de kände då redan till dommen (och straffet), de sade att TPB skulle dömas för medhjälp till upphovsrättsbrott och att detta var gjort i vinstsyfte tack vare reklamen.

  Mycket riktigt straffades grundarna för TPB extremt hårt för brott andra hade begått och det faktum att servrana var i beslag medan lagen ändrades ändrades tystades ner, för detta gav de dömda ingen chans att kunna efterleva den nya lagen eller att ta bort reklamen från sidan.

  Sedan har du mage att skriva, ”Att han inte skulle få en korrekt rättegång tror jag inte en sekund på”, lite som att du inte riktigt har funderat på hur rättvis TPB-dommen var eller hur det kom sig att USA fick Sverige att terrorist stämpla en Svenskmedborgare för att ha använt ”fel bank” eller varför ett CIA plan landade på Svensk mark för att föra bort två Egyptier som inte var dömda för nått i varken USA eller Sverige.

  Givetvis kommer han dömas för de brott han anklagas för, detta kommer Sverige se som anledning till en utvisning, under utvisningen överförs han till ett ICA plan som tar honom till USA, och det har hänt förut.

 6. Truth or Lie skriver:

  Hej,
  Ett intressant fenomen att studera är i alla fall att Svd, systematiskt undviker att tilåta kommentarer till artiklar i ämnet. Dagens artikel där Borgström får uttala sig är följdriktigt utan möjlighet till kommentarer.

  Borgström tillåts alltså oemotsagd häva ur sig följande betr. sina klienter:

  ”– De har väntat och väntat och själva fått löpa gatlopp utan att ha gjort något annat än att vara brottsoffer.”

  Brottsoffer kan man endast vara om någon man utsatts för _brott_. Det är vare sig visat eller bevisat. Varför Borgström i vanlig ordning helt och hållet
  tallar på den lag som han själv svurit att följa.

  Att han fortfarand kan kallas advokat är ytterligare ett bevis för att svenskt rättsväsende är undermåligt.

 7. Lasse skriver:

  Ken:

  Jo, att Assange knappast är populär hos de styrande i USA torde vara en oemotsäglig sanning. Men det betyder faktiskt inte att han också kan vara skyldig till vad han anklagas för. De sexuella handlingarna har han ju också erkänt.

 8. Lasse skriver:

  Slick:

  ”Feministisk diktaturstat”? Du har en hel del att lära.

 9. Lasse skriver:

  Kurt:

  Nej, jag tror inte heller att han kan utvisas till USA – åtminstone inte på laglig grund. Men statsmord i svenska fängelser…?

 10. Lasse skriver:

  ivar:

  Att det finns tusentals kommentarer i frågan säger mer om kommenttatorerna än om vad som har hänt.

 11. Lasse skriver:

  Kenny:

  Du har otvivelaktigt en poäng.

 12. Lasse skriver:

  Truth or Lie:

  Men det är ju hans uppgift.

 13. Ken skriver:

  Helt klart är att USA är extremt intresserade av Julian Assange. Se här http://www.svt.se/nyheter/varlden/23-landers-ministrar-i-assange-mote
  All denna uppståndelse bland mängder med länder och deras höga politiker och att jaga honom jorden runt enbart för några samlag är inte rimlig orsak. USA är helt enkelt ute för att ta död på Julian Assange.

 14. Lasse skriver:

  Ken:

  Du kan säkert ha rätt, men jag tror inte USA skulle göra det i Sverige eller något annat vänligt sinnat land.

 15. Ken skriver:

  Nu har det kommit en reaktion på Dagens Nyheters debattsida som kanske förklarar en del av det här ofattbara ärendet. http://www.dn.se/debatt/fallet-assange-ett-hot-mot-den-svenska-rattsstaten

 16. Lasse skriver:

  Ken:

  Ja, det finns onekligen ett och annat att fundera över i den här affären. Assange borde ju förhörts omgående, då hade han troligen blivit frikänd.

 17. ivar skriver:

  42000 kommentare på Flashback varav merparten är som du antyder av mindre intresse. Några tusen är högintressanta och beskriver vad som försiggått. Vi får också insyn i den felaktiga hanteringen av ”ärendet”, som inte borde ha blivit ett ärende. Det finns ingen anledning att förringa Flashbacks allvarliga intresse trots en hel del galningar som yttrar sig i detta fora. Att två pilska unga damer råkat lite på sniskan är tre personers ansvar; poliskvinnan som tog upp den första anmälan och skrev två protokoll; Marianne Ny som öppnade ett avslutat ärende; och slutligen ”hjälten” ”advokaten” Claes Borgström som räknar med pluspoäng för att han försvarar två ”brottsoffer”. Galningen.

 18.  
Lämna ett svar

Please copy the string WMD7RK to the field below: