Hängde ni med på fysiklektionerna i skolan så känner ni till lagen om kommunicerande kärl. Det vill säga att ojämlikheter, ex v kärl med olika mycket vatten som står i förbindelse med varandra strävar efter att ha lika höga vattennivåer.

Den som kommer ihåg lagen om kommunicerande kärl blir inte förvånad över rubriken i Svenska Dagbladet från idag som säger ”Allt svårare att få råd med boendet. Swedbank: Hushållens köpkraft minskar.”

Det är direkt självklart att när skatterna sänks så drabbar det hushållen genom att deras köpkraft minskar. Skatter innebär omfördelning från få till många. Det är liksom det som är ett av syftena med skatter.

De flesta tror nog att de får ökad köpkraft när de får mindra skatt. Det blir ju mer pengar kvar i plånboken. Vilket inte är sant. Sänkta skatter innebär att mycket av det som samhället tidigare stod för måste man börja betala själv, och då kan det hända att skattesänkningens ”vinst” i själva verket gick minus.

Ett bra exempel på detta är att månadskortet i Stockholms kollektivtrafik höjs med 100 kronor i månaden. Och då bör man komma ihåg att det höjdes med 90 kronor i månaden förra mandatperioden. Så på fem år har det höjts med nästan 200 kronor i månaden.

Lägger man till det andra avgifter som införts eller höjts för att ersätta de sänkta skatterna så inser alla att lagen om


Borde inte SvD lyssnat på Anders Borg istället så de
kunde ha positiva nyheter i stället för deprimerande?

kommunicerande kärl också gäller inom den ekonomiska politiken.

Frågan är alltså om ekonomerna på Swedbank inte begriper vad de talar om? Eller sov de i skolan när läraren gick igenom det där om kommunicerande kärl? Nu talar Swedbanks ekonom i första hand om bostadsmarknaden där signalerna tydligt pekar på att allt fler får svårare att få råd med en bostad.

Det är nog så att det är inom bostadsmarknaden som sämre ekonomi i hushållen visar sig först. Bankens ekonom tror dock att signalerna om sämre ekonomi hos befolkningen kommer att sprida sig från bostadsmarknaden till både bil- och detaljhandelsmarknaden. Vad det kommer att innebära för arbetslösheten och FAS-3 återstår att se.

En och annan hästsvans kommer att sloka.

./.

SvD, 1, 2, 3, 4, 5, DN, 1, 2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 Svar på “Fysiken gäller också inom politiken”
 1. Per skriver:

  Om din tes nu stämmer så innebär det att köpkraften ökar om skatten höjs. Menar du på allvar att så är fallet?

 2. Lasse skriver:

  Per:

  Just det! I stort sett gör den det. För vissa höginkomsttagare kanske den inte gör det, men för befolkningen i stort innebär höjd skatt ökad köpkraft eftersom fördelningen av den disponibla penningmängden fördelas bättre.
  Kolla historien så ser du.

  Det finns länder där de ekonomiska klyftorna är avgrundsdjupa, en liten, liten elit snor åt sig större delen av landets pengar. Tror du att köpkraften i stort skulle öka eller minska om fördelningen i sådana länder skulle bli bättre? Hur ska i så fall fördelningen gå till om skattehöjningar inte användes?

 3. Björn Nilsson skriver:

  Lite dyrare i bostadsrättssvängen …? – Det är väl som ett litet varningspinglande innan den stora stormklockan kommer igång när nästa kris brakar in. Om det nu är eurozonens sammanbrott eller något annat som inträffar, nu eller om några år.

 4. H2 skriver:

  Lasse, det blir nog tydligare om söger att det gäller progressiv skatt, exempelvis den statliga skatten. Att höja momsen ger definitivt en lägre köpkraft och även höjd kommunal/landstingskatt drabbar alla lika (nästan)

 5. Lasse skriver:

  Björn:

  Själv tycker jag varningspinglandet är klart och tydligt.

 6. Lasse skriver:

  H2:

  Givetvis har du helt rätt att det gäller progressiv skatt.

  Moms och avgifter drabbar alltid låginkomsttagarna hårdast efter de får ta en större del av sin inkomst är höginkomsttagare när moms och avgifter ska betalas. Därför är moms och avgifter synnerligen populära bland höginkomsttagare.

 7. Linda skriver:

  Det är inte alls omöjligt att de sov. Kanske sov de även under den universitetsutbildning man får hoppas att de har. Alla som såg vetenskapens värld i måndags inser att chefsekonomerna på både SEB och Swedebank lever i en önskevärld (när de konfronterades med uppgiften om att ständigt ökad tillväxt, även grön tillväxt, inte är möjlig i ett längre perspektiv svarade de ungefär – jo det är det, som om ren och skär vilja skulle kunna ändra på naturlagar).

 8.  
Lämna ett svar

Please copy the string MsO5Jg to the field below: