Vad är detta? Jo, Gaza sett via Google Earth.

När det ser ut så här, så tättbefolkat, är det omöjligt att inte bryta
mot folkrätten och krigets lagar när man fäller bomber.

De eventuella militärinstallationer som kan tänkas finnas bland detta myller av hus
och människor får enligt folkrätten inte anfallas. Orsaken till folk-
rättens förbud är att risken finns att civila i så fall riskerar att
dödas eller skadas. Det inser alla utom en och annan folkpartist.

Finns risken att anfallet skadar eller dödar civila måste, enligt
folkrätten, anfallet genast avbrytas.

Själv undrar jag hur de israeliska piloter som fäller bomber känner
sig när de förstår att de bomber de fäller över detta husgytter
kommer att döda de som inte är målet.
För det inser de!

Det kan komma en dag när vi i trygga Sverige vill att folkrätten ska
följas för vår egen säkerhet.
Om den dagen kommer, vad säger då de som nu försvarar Israels folk-
rättsbrott då?

AB, AB1, DN, DN1, DN2, DN3, SvD, SvD1, SvD2, SdS, SdS1, HD, SMP

Se också: Björn har fått en bild publicerad, Ali om konsten att avskräcka, Tomas om en statskupp, Jinge om slakt, Pierre om propaganda, Helena om pengar till ambulanser, Röda raketer om en ekonom.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

22 Svar på “Gaza uppifrån”
 1. Ted skriver:

  Judarna lärde sig uppenbarligen hur man styr ett land från Nazisterna. De annekterar ”lebensraum” med hänvisning till historisk och etnisk rätt, de ser sig själva som ”det utvalda folket” och bättre än alla andra, de sätter ”oänskade” i ”ghetton” och muromgärdade läger där de systematiskt tar kål på dem med militär personal. Det enda som saknas är gaskammare och ugnar!
  Zionism = Nazism! Israel är en Naziststat!

 2. Ersa skriver:

  Med ditt resonemang kan en terrororganisation aldrig bekämpas vilka grova brott den än gör sig skyldig till. Det enda den behöver göra är att gräva ner sig i tättbefolkade områden, sedan är den skyddad mot varje försök att slå ut den.
  Om du nu har så klara begrepp om vad ett folkrättsbrott är så kanske du också kan tala om för den israeliska krigsmakten hur den ska komma till rätta med en organisation som dagligen beskjuter Israels civila med raketer. Kanske ett brev där man förklarar sin belägenhet och vänligt men bestämt ber Hamas att sluta med dumheterna.

 3. Peter skriver:

  Lasse, hur många krig har INTE brutit mot folkrätten? haru nån list?

 4. Agilitydream skriver:

  Visst, enligt folkrätten ställer man vissa krav men dessa följs aldrig. I alla krig gömmer sig motståndarsidan bland de civila – så har det alltid varit och så kommer det alltid att bli. Detta krig känns dock jävligt meningslöst och det våld Israel använder sig av är inte propertionerligt!

 5. Robert skriver:

  Justering, om man inte vill fara med missvisande information.
  Så här ser kartan över Gaza ut…
  Vi vill ju ha en korrekt debatt?
  http://www.mideastweb.org/mgaza.htm

 6. Thomas skriver:

  Nja, folkrätten säger att militära installationer INTE får förläggas i anslutning till civila verksamheter (iaf. klart avskilt).
  Dvs. att som Hamas skapa martyrer genom att lägga kommandopost under ett sjukhus är ett klart brott mot ”krigets lagar”.

  Vi inom vänstern bör hålla rent hus i våra åsikter så att vi inte så enkelt kan bemötas.
  Jag tycker det är självklart att ALLA ska avbryta sina våldshandlingar, det borde vara vår paroll. Att stötta Hamas var inte det jag såg framför mig som vänsteranhängare.

 7. Britta skriver:

  Lasse, du kanske ej har förståt att Hamas har valt att ockupera sig vid Gaza. Detta är en konsekvens när de väljer detta själv. Israel har varnat så många gånger att de är rent ut sagt har fått nog NU.

  Det tragiska är att Hamas SKITER i sitt eget folk och konsekvenserna. Detta är dubbelmoral i allt de gör för de skyddar ej och lyssnar ej på alla varningar som de fått.

  Det går inte att förhandla med Hamas. De vill utplåna staten Israel med alla dessa judar, de accepterar inte Israels stat.

  Hamas är ingen stat och enda sättet att de förstår är kanske att jämna marken Gaza.

 8. patrick skriver:

  folkrätten gäller men det skall dessutom infogas att enligt krigslagarna så åsidosätts folkrätten om motparten bryter mot den och gömmer sig bland civila mål /döljer sin trupp under civil flagg osv så länge man inte nyttjar oproportionerligt våld . och när man pratar om oproportionerligt är det i samanhangen storleksordningar av brandbombningarna av dresden odyl incidenter under 2VK som man åsyftar.
  Och så vitt jag sett så har IDF gjort allt de kunnat för att minimera skador på civil befolkning och mål, annars skulle döds/skadesiffrorna i nuläget legat på en 100-200tusen döda och en halv miljon skadade cirkus pirkus.
  och hur många döda/skadade är det till dags datum ? 1000döda kanske 5000 skadade.

 9. Lasse skriver:

  Ersa:

  Visst går det att bekämpa terrorism även i tättbefolkade områden. Men man får göra det på ett sätt som inte skadar civila. Det vill säga, man får använda vapen som är mer exakta än bomber.

 10. Lasse skriver:

  Robert:

  Den bild jag visar är det område i Gaza där Israel fäller bomber. Det senaste exemplet är att ett FN-center blvit bombat…

 11. Lasse skriver:

  Thomas:

  Kommandocentraler under sjukhus? Var har du fått det ifrån? Hade Hamas en kommandocentral i det idag bombade FN_centret? Vad får du din information ifrån? Har Hamas överhuvudtaget några kommandocentraler?

 12. Lasse skriver:

  Britta:

  ”Ockuperat sig vid Gaza”? Hamas har av folket i Gaza blivit valda i ett av alla erkänt juste demokratiskt val att styra området. De ockuperar ingenting. Läs på litet innan du försöker framstå att du vet vad du talar om.

 13. Thomas skriver:

  Mittåt. Jag inser att jag borde angett källa.

  Men kommentarerna om vänsterns engagemang i Hamas står jag för. Hamas organisationen är inte den demokratiska vänsterns vän bara för att den är västerlandets fiende.

 14. Amalia skriver:

  Lasse: jag önskar verkligen att folk vaknade upp en dag o lärde sig åtminstone hälften av de du kan. Du är den ende här som förstår vad som händer i Gaza, de andra tror sig fatta något men tydligen inte. Själv så är jag palestinsk och har aldrig varit i palestina, men det glädjer mig att du vet vad du talar om…att dessa palestinier inte är boven i detta kriget. Det är fortfarande den israeliska militären som har all uttrustning att ta död på allt och alla i Gaza.
  Vill bara göra er andra uppmärksamma om att palestinier inte glädjer sig åt andras död här i världens och önskar att judar försvann, tvärt om. Men det som händer idag i Gaza får dessa palestiner hata judar, eller israeler mer och mer. För att israel krigar inte mot en militär utan en civilbefolkning, som har mist många nära och kära.
  Det som Hitler gjorde en gång i tiden mot judarna, var väldigt grymt och hemskt. Men man skall då inte upprepa det mot några oskyldiga människor, när man själv vet hur det känns. Eller har jag fel?

 15. Nadia skriver:

  Låt oss säga att Ryssland fick för sig att man ska göra sig av med moderaterna eftersom man anser att de med Carl Bildts uttalanden för några månader sedan är ett hot mot Rysslands säkerhet och rätt att existera. Hur ska då Ryssland göra sig av med moderaterna i Sverige? Om jag använder samma argument som de som tycker Israel har rätt i allt de gör i Israel så borde väl Ryssarna få bomba sönder alla våra ministerier för där finns ju moderater. Man borde även få bomba sjukus för även där finns ju moderater. Skolor borde få bombas för där finns väl en och annan moderat sympatisör. Sedan borde man väl få bomba polisstationer för de är ju på något sätt som Ryssarna tycker i tjänst för bla moderaterna. Sedan ska de väl få bomba alla hyreshus och bostäder där moderater bor. Att de råkar bo några andra där som dör i attacken är moderaternas fel. Sedan kommer ryssarna att säga att allt är moderaternas fel, skulle de ha bott i baracker utanför städerna så skulle inte dessa attacker dödat oskyldig offer. Men moderaterna väljer att bo bland vanliga människor och ha sitt arbete bland städer, allt är deras fel. Så hör man någon säga men men men moderaterna är ju en del av oss Svenskar, de är ju ett politisk parti som bor i städer de bott i ……. ingen lyssnar…. lika lite som vissa lyssnar på att dessa personer som tillhör Hamas faktiskt är vanliga Gaza bor och Palestinier som bor i städer de kommer ifrån eller tvyingats flytta till, de jobbar i städer de bor i precis som moderaterna – men Ryssarna vill inte lyssna på sådana argument – för då ……..

 16. Lasse skriver:

  Amalia:

  Nej då, du har inte fel. Du har rätt.

 17. Nadia skriver:

  Britta du föreslår att Gaza ska jämnas med marken.

  Människor med dina åsikter är orsaken varför vi har konflikter i världen i dag.

 18. Lasse skriver:

  Nadia:

  Kul jämförelse. Men du har ju rätt i princip. Jag ger mig dock tusan på att då skulle de som nu anser att Israel inte behöver följa folkrätten då skulle kräva att ryssarna gjorde det…

 19. Nadia skriver:

  Jag ger mig tusan på det med Lasse. De skulle nog även kräva att vi försvara Sverige i samma anda som du skrev om i förra inlägget.

 20. Petter skriver:

  Nadia, för att fortsätta, man får inte bomba tjänstemän, mörda folk, attackera civila institutioner och andra icke kombattanter uttryckligen enligt Genevekonventionerna och krigets lagar så det är rätt svårt att motivera så länge man anser sig bunden enligt krigets lagar.

  I princip måste du öppet bära vapen för att anses vara paramilitär eller kombattant.

  Man får inte förstöra myndighetsbyggnader om det inte är absolut nödvändigt i militärt syfte. All form av kollektiv bestraffning är också olagligt numera.

  Alltså får man inte bomba försvarsdepartementet vid Rosenbad, där försvarsministern sitter i Stockholm om det inte är absolut nödvändigt.

  Man får inte heller straffa tjänstemän och domare som av samvetsskäl inte kan fullfölja sina plikter, som en ockupationsmakt. Under administration av en ockupationsmakt då. Hur blir det med alla fatahkritiska tjänstemän när Israel installerar en icke demokratisk fatahadministration i Gaza?

  Nu är det ju inte heller Israel själva som ska bedöma Internationell rätt.

 21. livelev skriver:

  Jag har om och om igen försökt få ett svar från Israelvännerna om de anser att Stalin hade rätt att ockupera de baltiska staterna 1940. Hittills har ingen svarat…

 22. Britta skriver:

  Sanningen kommer alltid fram förr eller senare. Handlar ej om att vara påläst utan att framföra sanningen och vara ärlig.

  Se artikeln i aftonbladet. När skall svenska folkat vakna??

 23.  
Lämna ett svar

Please copy the string YZyRuU to the field below: