Regeringsbildningen efter valet tycks ta sån tid att knappast någon hade kunnat förutse att det skulle vara så besvärligt att få fram en ny regering.

Man hör uttalanden, framförallt från Sverigedemokraterna att de andra partierna ägnar sig åt sandlådekrig i sina försök att bilda regering utan beroende av SD. För om de borgerliga partierna tog Sverigedemokraterna till sig och var beredda att samarbeta med SD så skulle ju en regering i princip vara klar bara timmar efter att vallokalerna hade stängt i september.
Medan vi väntar på att få en ny regering kan vi ställa oss två frågor.
Är demokratin död?
Eller är demokratin högst levande?

Jag skulle utan tvekan svara att demokratin lever och har hälsan, det är just det som besväret med att bilda en ny regering är kvittot på. Demokrati ska inte vara självklar, då är det ingen demokrati.

Visserligen är de majoritetens beslut som gäller i en demokrati, men i en modern demokrati lyssnar majoriteten i bästa fall också på minoriteten. Om det kan man tycka vad man vill, men så är det – i bästa fall.

Det är precis därför som det är så svårt att få ihop en regering i Sverige efter valet 2018.
Det tycks som man uttömt de sista försöken nu när Annie Lööf (C) kastat in handduken till talmannen.
Så – vad återstår?
Tja, att uppmana ytterligare en partiledare att sondera torde vara meningslöst.
Jag föreslår nyval, eller som det heter på byråkratiska extraval.
Man kan nog utgå från att en och annan väljare ångrat sitt val med tanke på resultatet och därför borde få en chans att åter igen få att säga sin mening om hur Sveriges framtid ska stakas ut, om nu det är någon mening med tanke på att när det väl gäller så är det EU som bestämmer.

Ett svar på “Ge oss en ny chans”
  1. moteld skriver:

    Efter Annie Lööfs senaste utspel tror jag på nyval, men det kommer dessvärre bara att gynna SD. Vilket dilemma!

  2.  
Lämna ett svar

Please copy the string 0l1iGO to the field below: