Vad är det egentligen för likhet mellan skivbolagsdirektörer och diktatorer? Vad anser både diktatorer och skivbolagsdirektörer vara det största hotet mot deras ekonomiska välfärd?

En sak är klar; internet är under attack. Både diktatorer och skivbolag ser med fasa på hur folk kan utnyttja internet för kommunikation utanför deras kontroll. Tänk vad livet var enklare förr, både för skivbolag och diktatorer, när de bestämde utan en massa idioter som la sig i och hade synpunkter.

I Egypten, och kanske i fler länder, lär man ha stängt ner själva internet. Från diktatorernas synpunkt är det givetvis en helt rätt åtgärd. De måste ju på något sätt hindra människor från att komma överens om att det är dags att slänga ut de som bestämmer över deras liv.

Skivbolagen vill också stänga ner möjligheten för folket att utbyta viss musikalisk information mellan sig via internet. Nu kräver man av internetoperatörerna att de stoppar möjligheten till fildelning. Det ska ske genom någon slags automatisk avlyssning av alla internetanvändare.

Svårigheten borde vara att alla fildelning inte är olaglig, hur löser man det?. Det finns faktiskt musik som det är helt lagligt att hämta hem eller lyssna på via internet.
Ett exempel finns här och här.

Alla makthavare har alltid varit besatta av att kontrollera folket. Det må gälla politiska makthavare eller företagsledare. Själv är jag så gammal att jag kommer ihåg arbetsgivare som krävde att deras anställda skulle vara klädda på visst sätt.

En rolig historia i sammanhanget kan vara det som hände på Svenska Dagbladet på sjuttiotalet när företaget lät alla anställda förstå att det var förbjudet att ha träskor på jobbet. Dagen efter stod en stor artikel i tidningen att det var nyttigt att ha träskor i stället vanliga skor. Det blev ett liv och ett kiv. Förbudet togs tillbaka.

Kan man kontrollera folket har man makten! Att ha makten är alltid lönsamt rent ekonomiskt. Det må gälla politiker eller företagsledare. Att få människor att sluta tänka kritiskt är ytterst lönsamt. Att Ingvar Kamprad genom sitt maktbolag slipper betala 100 miljoner i skatt är ett exempel. Någon annan betalar i stället, men vem?

Diktatorer i arabländerna må darra när folket plötsligt, till stor del tack vare de sociala medierna på internet, fått klart för sig att det finns andra alternativ. Samma gäller skivbolagsdirektörer. Det kan också komma att drabba andra företagsledare när folket får klart för sig vilka som kommer undan att medverka till gemensamma utgifter som JAS, politikerlöner, pensioner, vägar och socialhjälp.

Kontroll är makt!

SvD, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, DN, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, AB, 1, 2, 3, 4, 5, Exp, 1, 2, 3, SVT, 1, 2, 3, 4, Dagen, 1, 2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 Svar på “Gemensamma problem”
 1. Ol Gregg skriver:

  ”Diktatorer i arabländerna må”

  Tror de tyvär är ett nödvändigt ont.

  Det enda som kan hända i egypten är en anna sorts diktatur, vald av folket, som under Irans muslimska revolution.

 2. magnus skriver:

  Ol Gregg,
  Det var väl ändå inte folket som ”valde” den islamistiska diktaturen i Iran.

  Men som du säger, chansen att de bara byter en diktatur mot en annan är ganska stor.
  Demokrati är nog inget som kan komma över en natt.
  Ryssland har ju knappast blivit en fullvärdig demokrati, trots att det har gått 20 år sedan Sovjetunionen försvann.

 3. Lasse skriver:

  Ol & magnus:

  Demokrati är numer att tycka som USA och göra som man blir tillsagd. I alla andra fall är det inte demokrati, oavsett om folket röstat.

 4. KalleB skriver:

  Ack ja… när man väl släppt loss ”marknaden” så är ”demokrati” bara ett ord bland andra.

  Frågan är bara hur snabbt en avdemokratisering skall ske.

  Att byta en diktatur mot en skendemokrati är väl en lustig konstruktion?

  Men visst,lycka till Tunisien mm. Må dom hitta sin egen väg utan USA-Glocken i nacken!

 5.  
Lämna ett svar

Please copy the string Bm8Uj5 to the field below: