Då har det hänt igen, att Somaliska pirater har kapat ett fartyg, trots den internationella insatsen av militär, bland annat från Sverige.

Att svensk militär inte skulle kunna göra mycket nytta när det gäller att hitta och hindra somaliska pirater från att kapa fartyg är inget att förvånas över. De kunde inte ens hitta Sovjetiska ubåtar när de svärmade omkring i grunda vatten i Stockholms skärgård.

Nu har piraterna tydligen gjort ett kap som heter duga. Den senaste, men antagligen inte den sista, kapningen handlar om en supertanker från Sydkorea lastad med råolja värderad till ca en miljard kronor. Sedan återstår frågan om vad en supertanker kan vara värderad till?

Vår egen berömda svenska pirat, Lars Gathenhielm, också kallad ”Lasse i Gatan” skulle nog vara grön av avund om han kunnat göra lika värdefulla kap när han härjade i vattnen utanför Göteborg en gång i tiden.

Sjöröveri är inget nytt. Halva Göteborg är ju byggd med hjälp av kaparpengar och våra kapares kanske okända bas var Onsalahalvön söder om Göteborg.

Lars Gathenhielm började sin bana som kungens man och kapade fartyg på löpande band åt kungen, men hans kollegor,

inte minst i Östersjön insåg så småningom att det var mer lönsamt att behålla bytena själv i stället för att låta svenska kungen sno åt sig hela förtjänsten. Skatt var inte poppis ens på den tiden!

Lustigt är dock att vi aldrig får läsa något om orsaken till att sjöröveriet blivit så inne i vissa delar av världen. För det är ju faktiskt inte bara utanför Somalia det pågår. Även i sunden söder om Sydkinesiska sjön pågår sjöröveri också i dessa dagar, och har så gjort i hundratals år.

Runt sekelskiftet för ca 100 år sedan var det många segelskeppare som föredrog den längre vägen runt Australien i stället för att gå genom sunden vid Borneo där risken för att bli överfallen ansågs rätt stor.

Frågan är varför vi aldrig får läsa om varför sjöröveriet åter kommit på modet igen på nya platser runt jorden? En av orsakerna beror ju på det rovfiske som de så kallade civiliserade staterna, bland annat Sverige och inte minst Sydkorea ägnar sig åt.

När de dammsuger vattnen utanför Öst- och Västafrika och därmed tar ifrån folken deras försörjningsmöjligheter, ja då uppstår kriminalitet, i det här fallet sjöröveri.

Allting går igen!

AB, DN, 1, 2, SvD

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 Svar på “Grattis till kapet”
 1. Kerstin skriver:

  Så du menar att om man tar ifrån människor deras möjligheter att försörja sig då blir de otrevliga och kriminella? Så kan det väl inte vara? Det finns ingenting i den liberala manualen eller ideologin som säger att det blir på det sättet – så det måste vara fel. Kartan har alltid rätt, verkligheten har oftast fel!

 2. Björn Nilsson skriver:

  Det var ju väldigt mycket sjöröveri utanför Nigeria efter att Biafrakriget till slut och soldaterna blev kriminella i stället. På de sovjetiska handelsfartygen fanns dock även marinsoldater som sköt skarpt, så de fick vara ifred.

  Eftersom de somaliska piraterna tydligen kan operera över jättelika områden, långt bort från kusten, är de nog väldigt svåra att komma åt med enbart militära insatser. Havet är stort och piratbåtarna små. Det måste till politiska åtgärder, stopp på rovfiske och dumpning av farliga varor utanför somaliska kusten bland annat. Men här har ju västerlandet strävat åt andra hållet: man klagar över piraterna men ignorerar det kaos som amerikaner och andra orsakat i Somalia.

  Har för mig att Karl XII försökte upprätta samarbete med pirater som var baserade på Madagaskar förresten, det bör ha varit ungefär samtidigt med Lasse i Gatans bravader.

 3. Lasse skriver:

  Björn:

  Kul med Madagaskar, jag har inte sett något om att Karl XII i sammanhanget, men jag vet att Sydkorea, som inte kan försörja sin egen befolkning, har, eller vill, köpa upp en fjärdedel av öns jordbruksmark för matproduktion åt Sydkoreas befolkning. Om det kommer att innebära att Madagaskars befolkning kommer att svälta, eller rent av gå under, får väl framtiden utvisa.

 4. Lasse skriver:

  Kerstin:

  I det militära hette det att om kartan och terrängen inte stämmer överens så gäller kartan, och militärer är ju liberala så det räcker och blir över.

 5. Knickedick skriver:

  Madagaskar ja.
  Sydkorea kan ännu så länge försörja sin befolkning,Madagaskar handlar om pengar.
  http://www.grain.org/videos/?id=194

  Daewoo är förresten ett av Koreas större konglomerat med statlig styrning i bakgrunden. Andra är Huyndai, Lotte,Goldstar och några till..en del har nog bytt namn sedan jag var där.

  ”Monsanto” kanske väcker en del funderingar?

  Man blir gärna lite impad av Somalipiraternas bravader..med tanke vad som händer och hänt utanför kusten och i Somalia så är det inte konstigt.

 6. Lasse skriver:

  Knickedick:

  Så här skriver NE om jordbruket i Sydkorea:

  ”Subsidier ger lågt pris på konstgödsel och bekämpningsmedel; i det sydkoreanska jordbruket används mycket kemikalier. Jordbruket har inte moderniserats och effektiviserats lika snabbt som andra delar av näringslivet, och Sydkorea är nu en stor importör av livsmedel.”

 7. Knickedick skriver:

  Lasse:

  Jag har inte kollat men Sverige är en stor importör av livsmedel.. ;)
  Ibland grejer med stort bekämpningsmedelsinnehåll.
  etc

 8. Lasse skriver:

  Knickedick:

  Jodå, vi både importerar och exporterar livsmedel. Men vår import sker inte därför att vi saknar förmåga att föda vår egen befolkning, vilket Sydkorea inte klarar.

  När Stenbecksfären köper upp jordbruk i Ryssland, Baltikum och i Ukraina så gör företaget det inte för att Sverige måste importera mat utan därför att man ser chansen att tjäna pengar i länder som tvingas importera mat.

  Jorden blir mer och mer överbefolkad. Snart räcker inte klotets samlade matproduktion till för att föda jorden befolkning. Hittills har ju ingen svältkatastrof berott på matbrist – utan bara på brist på fördelningen av den mat som finns och kan produceras.

 9.  
Lämna ett svar

Please copy the string Ue8B2P to the field below: