Julen sägs vara en glädjens tid, samtidigt är det en tid av svårslaget hyckleri. Ett exempel på detta är julaftonens hyllningsartikel i DN om hur tacksamma vi ska vara över de som ägnar sig åt välgörenhet genom att skramla med insamlingsbössorna.

Man kan undra varför folk är mer generösa med att skänka pengar vid jul än övriga året. Beror det på att man vid jul blir påmind om att man röstat för ökade klyftor och fler fattiga genom att vilja ha sänkt skatt och att det dåliga samvetet just vid jul ger sig till känna?

När man tittar på hur mycket pengar folk skänker i välgörenhet inser man att välgörenhet borde förbjudas. Välgörenhet löser nämligen inga som helst problem, snarare förvärras de.

Bara några kronor mer i skatt per månad för de som jobbar skulle innebära avsevärt mer resurser att bekämpa det som välgörenheten är avsedd för. Om man nu inte räknar med att välgörenheten bara är till för att dämpa dåligt samvete hos de som skänker en och annan slant.

Motsvarar all välgörenhet i Sverige den summa som riskkapitalbolagen smiter undan i skatt genom att föra ut vinsterna till skatteparadis? Skänks det lika mycket i välgörenhet som IKEA och Ingvar Kamprad drar undan i skatt genom redovisa vinst i Liechtenstein? Jag tvivlar!

Den som vill göra en insats för sina mindre lottade medmänniskor borde i stället för att skänka pengar till


Hyckleri i juletid.

välgörenhet rösta på partier som vill göra något åt orättvisorna i samhället i stället för partier som sänker skatter och därmed ökar de ekonomiska klyftorna i samhället.

Tack vare välgörenhet kan ansvariga politiker inbilla sig att de inte behöver ta tag i de samhällsproblem som finns. Välgörenhet innebär att smita undan det samhällsansvar i alla har.

Julen är ingen glädjens tid, det är hyckleriets tid.

God Jul

./.

AB, 1, 2, 3, 4, Dagen, 1, 2, 3, 4, DN, 1, 2, 3, 4, 5, 6, SvD, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, Exp, 1, 2, SVT, 1, 2, GP, 1, 2, 3, SMP, 1, 2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “Gud och Jesus skulle skämmas för julens hyckleri”
 1. Klas2k skriver:

  Jag kan hålla med om att välgörenhet i form av skänkta slantar på sikt inte löser problem.
  Liksom förstås inte ökad skatt gör det – tvärtom har en ökad skatt, över vissa nivåer,
  en effekt av minskad produktion och därmed minskade skatteinkomster,
  sen kan man förstås drämma till med massor av skatt, för att få upp statens inkomster, men ganska snart följer på det fuskande med siffror osv.
  T.o.m nysocialisterna i Venezuela har svårt att få ekvationerna att gå ihop när de granskas – men är det några problem är det förstås den kvarvarande högerns fel . . .

  Men som sagt- istället för att skänka pengar till de som har det svårast, vilket har visat sig inte lösa problemen med klyftor på längre sikt, så är det bättre att lägga pengarna på insatser för att integrera de fattigaste och ge hjälp till självhjälp.

  Ett sånt exempel är förstås att använda pengar till att skapa ”tärande” jobb, dvs jobb som inte ger inkomster till samhället,
  men som ger ett uppehälle och samtidigt iaf ngn form av samhällsnytta, men framförallt en möjlighet för personer som annars skulle vara bidragstagare eller utstötta, att faktiskt leva ett normalt arbetarliv med arbete och inkomster.
  Detta kan ju bla göras genom att staten sponsrar olika former av arbetsintroduktion etc

  Här tror jag vi har ett relativt stort problem i dagens samhälle, som inte fanns på samma sätt för ca 30 år sen.
  Då fanns det storbolag och statliga/kommunala företag som hade en viss andel med rätt lågproduktiva personer.
  Dessa hade sällan höga löner eller en direkt karriär, men dom hade ett jobb och en meningsfylld tillvaro.
  När man sen optimerade organisationerna, både privat och offentligt, så lade man ned enheter omorganiserade och sade upp folk, och väldigt ofta var det dessa människor som drabbades.

  Så nu är det inte företaget som behöver betala ett överpris för dessa tjänster (man har optimerat dessa), men istället måste samhället ta kostnaderna.
  Framförallt har många nu inte ett jobb utan blivit undanskuffade till kategorin ”bidragstagare” och antingen kanske man är sjukskriven, går mellan olika småjobb, eller hoppar mellan anställningar och arbetsmarknadsåtgärder osv…

  När det gäller att kortsiktigt skänka pengar så har det säkert mer att göra med den skänkandes samvete än att skapa en bättre framtid för en annan medmänniska,
  men för stunden hjälper säkert de pengarna iaf ett par utsatta personer och familjer ?!

  /K

 2.  
Lämna ett svar

Please copy the string Tv3HkU to the field below: