Hur kommer det sig att svenska folket gått från solidaritet till egoismens tänk på dig själv och skit i andra? Det borde socialdemokraterna med sina sjunkande opinionssiffror börja fundera på. Eller ännu hellre få svaret direkt genom att läsa en bok.

Den finske författaren Väinö Linna föddes i en torparstuga utanför Tammerfors 1920, två år efter slaget om Tammerfors i inbördeskriget mellan de röda och vita i mars/april 1918, vilket är det största militära slaget i nordens historia.

En av hans största framgångar var trilogin ”Här under polstjärnan” som bestod av böckerna ´Högt bland Saarijärvis moar`, ´Upp trälar´ och ´Söner av ett folk´. Den första döpt efter första raden i den kända dikten om Bonden Paavo av Runeberg, den andra döpt efter första raden i Internationalen, och den sista döpt efter första raden i Björneborgarnas marsch.

I ”Högt bland Saarijärvis moar” hade socialdemokraterna hittat svaret om hur det kommer sig att de numera är ett parti på stark tillbakagång utan någon som helst framtid att se fram emot för sitt parti. Det kan ju vara kul att få svar på frågan om varför svenska folket övergett solidariteten till förmån för egoismen. Det är bara att läsa sidan 316, om än litet svårläst på grund av talspråket:

”– Jasså…Nå, om du får torpet till eget å blir hemmansägare, fortsätter du då å rösta på socialisterna efter också?
– Jaa… Naturligtvis… Annors tar de väl jolin tibakas.
– Int tar di den tibaka mera sedan, Ja, ja… Där har vi en nöt att knäcka. Den dag du får torpet till eget röstar du int längre på mej, pojk.
– Där hörde du. De ä bara dit di strävar. Att bli fria. Di ä tillfälliga bundsförvanter, inge annat. När de kommer till kritan så motarbetar vi socialismen när vi håller på torpfrigörelsen.”


I dialogen på sidan kan man mycket lätt utläsa varför svenskarna gått från solidaritet till att bara tänka på sig själva och strunta i hur deras medmänniskor har det.
——————————————————————-

(Läs hela sidan på bilden ovan, den säger en hel del om hur dagens samhälle blivit som det blev trots att boken skrevs för över 60 år sedan.)

Några som uppenbarligen förstått det som den gamle socialisten i Linnas bok förstod är Moderaterna, som sålde ut allmännyttan och därmed lockade fram egoismen hos det svenska folket på samma sätt som Linna beskrev skulle hända med torparna i Finland.

Väinö Linnas mest kända bok torde vara ”Okänd soldat” som beskriver krigets helvete hos ett skyttekompani under det så kallade fortsättningskriget. Linnas erfarenhet av kriget grundades när han var underofficer i samma krig.

Okänd soldat är nog den mest kända krigsskildringen efter ”På västfronten inget nytt” av Erich Maria Remarques. Linnas realistiska skildring av krigets fasor togs inte emot välvilligt av landets krigsmakt, som ansåg att blivande soldater inte skulle veta vad krig innebär i verkligheten.

Även det något att tänka på när dagens journalister inte tillåts att självständigt skildra dagens krig utan i stället måste ingå i krigspropagandan, något vi sett flera exempel på när det gäller Sveriges krigande i Afghanistan.

Att de svenska socialdemokraterna inte kunde inse att de skulle gräva sitt partis grav när de gav vika för ”marknadens” krav visar hur viktigt det är att läsa de stora författarna och deras böcker.

Gör det, det kan löna sig mer än du tror!

DN, 1, 2, SvD, Exp, AB, SVT

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

14 Svar på “Han förutsade vad som skulle hända”
 1. Per Rollemark skriver:

  Intressanta slustatser angående socialdemokratin. Jag håller helt och hållet med dig när du säger att dem måste dra lärdom från historien och dem böckerna du nämner…om man inte förstår sin historia hur kan man då leva och uppskatta nuet?

 2. Björn Nilsson skriver:

  Jag tycker jämförelsen verkar halta betydligt. Vad äger en bostadsrättsinnehavare? Inte bostaden i alla fall.

 3. Lasse skriver:

  Per:

  Just det, historien är viktig inte bara för förstå sin egen historia, den är viktig även för att förstå den tid man själv lever i.

 4. Lasse skriver:

  Björn:

  Jodå, rent juridiskt är de ägare av en del av bostadshuset. Men det viktiga är ändå förutsägelsen om att hur man skapar ett ”tänk-bara-på-dig själv-tänkande”. Det lyckades ju rätt bra i Stockholm åtminstone. Troligen också i stora delar av övriga riket.

 5. KalleB skriver:

  Du poängterar min bestämda åsikt om att man åtminstone borde ha en liten aning om historia..iaf 50 år bakåt.
  Herr Linna är en nationalidol. Vissa finnar tror att hans böcker är en absolut sanning.

  Så är det ju inte.

  Men kriget skildras ju ganska rakt,även efter censurklippen.

  Men den kanske fyllde en funktion som en enande kraft efter 1945?

 6. en annan L skriver:

  Bland de allra största som sett till att svenska folket till relativt stor del bor i sk eget hem är väl folkrörelser som HSB och byggfackens Riksbyggen, det byggde mycket bostadsrätter under 70-talet, den stora villaboomen tog fart i början av 60-talet med topp i mitten av 70-talet för att sen falla till mitten av 80-talet.

  Att priserna skenat beror nog mest på en obefintlig bostadspolitik och magert byggande. Och förstås låga nominella räntor som driver upp priserna, låga räntor som ”betalats” av NAIRU politikens offer då förstås blir offer på bostadsmarknaden.

  Folk blev inte ”höger” när vänstern i form av SAP förde en politik som genererade jämnt stigande välstånd åt i stort sett hela folkhushållet, folk fick bättre bostäder och inte minst i form av egna hem och bostadsrätter, det var när man vände iden om att jämnt stigande välstånd åt folket som tillväxtens motor och började gynna de få på de mångas bekostnad som folket vände dem ryggen. Om det nu ska vara höger politik som gäller kan de ju lika gärna välja originalet och inte fadd kopia.

  Det finns inget absolut ägande, allt ägande är begränsat på något sätt. Att man inte har lagfart på lägenheten i en Brf är mest en teknikalitet besittningsrätten/ägandet till bostaden är väl så bra som andra former av gemensamt ägande av flerfamiljshus. Den stora skillnaden är att medlemmen inte är ekonomiskt ansvarig för föreningen, medlemmen kan ”bara” förlora insatsen medlemmen är inte ansvarig för föreningens skulder om den går omkull.

 7. Lasse skriver:

  KalleB:

  Det handlar om romaner, inte faktaböcker. Trots det väl värda att läsas, inte minst av dem som glömt sin politiska uppgift.

 8. Lasse skriver:

  L:

  Det lustiga är att när sossarna för länge sedan tog initiativet till bostadsrätter så gick högern i taket. Bland annat fanns det en valaffisch från högern med budskapet att ”Bostadsrätter är det största steg mot socialism det här landet kan ta” som en varning för vad som skulle hända om vanligt folk fick äga sina bostäder. Genom det skulle ju brukspatronen förlora sin makt över folket…

 9. KalleB skriver:

  @Lasse:

  Självklart!

  Men som sagt,en del tror att det är fakta…visserligen är miljöer etc ok osv. Men romaner.

 10. moteld skriver:

  Varför hör man inte låtar om kriget som den jag hörde i radioprogrammet Klingan idag, en gammal 60-talsgoding med Country Joe & Fish, ”I know we´re fixing to die-rag” med den satiriska refrängen ”What are we fighting for? Don´t ask me I don´t give a damn, next stop is Vietnam” osv. Med krigspropaganda á la ”be the first one on your block to have your boy come home in a box”.
  Nu är vi där själva (vem kunde någonsin tro det), men jag hör inga satirer längre, varken amerikanska eller svenska. Är vi för upptagna med alla prylar vi omger oss med eller vad är det för fel på oss?

 11. Linda skriver:

  Jag undrar om krigsmånglarna i riksdagshuset läst okänd Soldat eller På Västfronten intet nytt. Att förespråka anfallskrig efter sådan läsupplevelse måste ju kännas i hjärtroten även om man har mindre empati än gemene man.

 12. Lasse skriver:

  moteld:

  Satiren gick i graven med Hasse&Tage. Fast hoppet finns med Claes Eriksson.

  Du ställer frågan varför och svaret måste väl vara att den som vill göra karriär eller bli populär får inte gå emot de etablerade sanningarna, även om dessa är falska.

 13. Lasse skriver:

  Linda:

  Oförmågan till empati är väl en förutsättning för att kunna skicka ut folk i krig?

 14. Linda skriver:

  moteld: Det finns en bra låt som handlar om Irakkriget; ”Hero of War” med Rage against the Machine. Den är faktiskt riktigt bra.

 15.  
Lämna ett svar

Please copy the string A1nR6X to the field below: