Tidigare, före det borgerliga maktövertagandet, hörde vi till leda tjatet om att fastighetsskatten tvingade folk från sina hus och villor, inte minst i attraktiva områden. Det konstiga i sammanhanget var att det inte stod att finna några övergivna villor, vilket det ju borde finnas i princip överallt om den borgerliga retoriken haft så mycket som ett korn av sanning i sig.

Vi kommer ihåg hur Kristdemokraternas Göran Hägglund med darr på stämman förklarade att de stackars fattiga krakar som bodde i sina villor både i städer och på landsbygden tvingades lämna sina hus därför att fastighetsskatten var så hög att de inte hade råd att bo kvar.

Centerpartiets Maud Olofsson darrade inte mindre på rösten när hon med gäll stämma förklarade att flyttlassen gick från landsbygden till de tre storstäderna bara därför att landsbygdens fattiga satar inte hade råd att betala den höga fastighetsskatten.

Det lustiga var att någon, oklart vem, smög omkring bland husen och tände ljuset. Varje kväll lös det i landets obebodda villor både i storstäder och på landsbygden. Det lustiga var att den okände figur som for land och rike runt och tände ljuset i alla övergivna villor uppenbarligen hade råd att också betala elräkningen.

Ingen villa blev avstängd från elen på grund av obetalda räkningar, även om en och annan gatlykta upp i norr förblev

släckt därför att det privata elbolaget Ekfors kraft var sura på Vattenfall av någon för folket okänd anledning släckte gatubelysningen.

Nu däremot, när fastighetsskatten sänkts, ja för vissa har den nya avgiften betytt ökade kostnader i fastighetsskatt även om skatten numera är omdöpt till avgift, så är det mer tyst från de borgerliga politikerna.

Nu framträder det, till skillnad från tidigare, faktiskt människor som säger sig bli tvingade att flytta från sina villor. Inte på grund av fastighetsskatt, utan därför att elpriset tvingar dem. Elektriciteten har tack vara att den konkurrensen vilket gjort den så dyr att många villaägare inte har möjlighet att värma sina villor.

Har någon hört några borgerliga politiker säga att de ska se till att elpriset sänks?

Göran Hägglund har väl dragit täcket över huvudet i sin villa i Bankeryd. Smålänningar är ju kända för sin ekonomiska framsynthet. Med ett bra täcke kan han säkert spara en hel del på elkostnaden. Vissa andra smålänningar drar ju till Liechtenstein, där klimatet inte är så hårt.

Maud Olofsson har bara ett råd till de som inte har råd, nämligen att isolera mer. Gör det, för får hon bestämma är snart Vattenfall utsålt och då vill direktörerna ha både högre lön och större bonusar och det kan de bara få med högre elpris.

Som du betalar!

AB, 1, 2, 3, SvD, 1, DN, Exp, 1, 2, SVT

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

13 Svar på “Har du inte råd så lyssna på råd”
 1. Leila Anderman skriver:

  I stället för flera jobbskatteavdrag – sänk elskatten- rejält! Det är något regeringen kan göra. I praktiken är det monopol på elmarknaden , eller kartell kan man kalla det. Moms och skatt förvärrar det hela.

 2. Björn Nilsson skriver:

  Enligt min analys som alla skall lyssna till verkar Maud Olofsson inte vara riktigt klok. Hur vore det om man satsade på att rusta upp kraftnäten så att överföringsförlusterna mellan norr och söder i vårt land försvinner (det lär motsvara ett par kärnkraftverk som bara försvinner). Och så kan man gärna se till att produktion och överföring av el kontrolleras demokratiskt och drivs till självkostnadspris. Alltså ett pris som täcker produktion, underhåll, utveckling och nybyggen, men inte kostnader för bonus- och profitjagande direktörer. Alternativt ta till en lösning som tidigare förekom i USA under den så kallade progressiva eran, nämligen att vinsterna i stort sett skattades bort.

 3. Per Alemo skriver:

  Hej
  du missar lite fundamenta dock. Det var socialdemokraterna som drev igenom stängning av Barsebäck och avregleringen av el marknaden, dvs de har gjort att vi är den situation vi är i nu

 4. Sven Martin skriver:

  Hej, ett av skälen till att vi fått vansinniga elpriser är kablarna som kopplat ihop vårt nationella elnät med kontinentens och därmed kopplat in oss i dess elmarknad med högre priser än i Sverige. Mycket av vår nationella elproduktion säljs till kontinentens högre (dubbla) elpriser och driver därmed upp våra priser till samma nivå. T.ex hela Karlshamnsverkets produktion går som regel direkt till Polen via Polink. Kapa dessa kablar och vi får en mera normal elmarknad.

 5. Kerstin skriver:

  Det är också underligt med den här regeringen. När media och bloggar idag plockar fram fall efter fall där människor drabbats osannolikt hårt av utförsäkringar från sjukförsäkringen, då handlar det om enskilda fall som inte kan diskuteras och inte är typiska, hävdar regeringen, och som alltså ingen har anledning att bry sig om. Men när SN tidigare lyckades hitta en tant någonstans i Stockholms skärgård som ansåg sig inte ha råd att betala fastighetsskatten då var detta enskilda fall väldigt viktigt och kunde utan vidare antas gälla varenda villaägare.

 6. magnus skriver:

  Nu bor jag inte i hus och har ingen koll på vad det kostar att isolera.
  Men, är det så pass billigt att man kan göra det hux flux för att spara in på elen?

  Jämför man med hus i t.ex. USA så har vi ju grymt bra isolering redan nu.

 7. Lasse skriver:

  Leila:

  Bra förslag!
  Indirekta skatter slår alltid hårdast mot dem med lägst inkomster. Avskaffa alla indirekta skatter och ersätt dem med direkt skatt, det tjänar alla, utom de med högst inkomst, på.

 8. Lasse skriver:

  Björn:

  Är det verkligen möjligt att sänka förlusterna så mycket? Jag måste säga att jag tvivlar. Men visst borde elproduktionen ske inom statlig kontroll och visst borde elen säljas till självkostnadspris.

 9. Lasse skriver:

  Per:

  Vem har sagt något annat?

 10. Lasse skriver:

  Sven:

  Karlshamnsverket går väl bara när det är brist på el, som reserv.

 11. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Visst är det konstigt!

  Inte minst att folk går på det. Inser man inte att vi är utsatta för propaganda i avsikt att påverka oss.

 12. Lasse skriver:

  magnus:

  Nej, så djädra lätt som Maud Olofsson vill få oss att tro är det inte, dessutom är det rätt dyrt, för att inte säga väldigt dyrt. Vad kostar det att byta ut sina gamla fönster till nya treglasdito? Isolerar man dessutom fel, så kan huset skadas så svårt att det bara på några år blir ett rivninsobjekt.

 13. magnus skriver:

  Det var lite så jag resonerade också.

  Men det är väl ganska typiskt för allianspolitik?
  Folk klagar på dålig kvalitet i skolan, istället för att lösa problemet får man välja en annan skola.

  Folk klagar på långa kötider på vårdcentralerna.
  Istället för att lösa detta kan man byta vårdcentral.

  Att alltid välja kortsiktiga lösningar som enbart botar symptomen men inte sjukdomen kan få svåra konsekvenser om ett par år.

 14.  
Lämna ett svar

Please copy the string oTIpLY to the field below: