Det har uppstått en diskussion om skolor ska tillåtas fira högtider och skolavslutningar i kyrkor trots att det aldrig har varit förbjudet.

Jag har hört de som trott att det varit förbjudet för skolor att fira skolavslutningen i kyrkan. Hur denna felaktiga uppfattning kunnat få fäste hos många är nog ett bra exempel på hur även felaktiga rykten kan uppfattas som sanning.

Den svenska skolan har varit icke-konfessionell längre än vad många säkert tror. Skolbarn ska undervisas om religion, inte indoktrineras i någon. Barnen ska undervisas i fakta, inte inbillas att någon sagofigur vid namn Gud har med någon slags verklighet att göra.

Det enda raka vore givetvis att skolan inte tog barnen till någon kyrka, moské, synagoga eller annan lokal där religion utövas. Religiösa förkunnare, som präster och motsvarande lögnare för andra religioner, borde givetvis inte tillåtas sätta sin fot där det pågår undervisning av barn.

Skolbarn ska givetvis lära sig om hur krig, folkmord och kvinnoförtryck kunnat motiveras med hänvisning till någon religion och dess fantasifigur Gud eftersom de som inte omfamnar samma religion inte är värda någonting, ja knappast ens ska betraktas som människor.

Skolbarn ska kunna lära sig hur ojämlikhet och fattigdom kunnat motiveras med hänvisning till religion och Gud eftersom belöningen skulle komma att bli så mycket bättre efter döden i stället för i livet.

När den moderata riksdagskvinnan och tidigare ledarskribenten på Svenska Dagbladet, Maria Abrahamsson på twittrar att hon inte kan knipa käft längre därför att hon anser att Skolverkets generaldirektör förbrukat sitt förtroende därför att det anses som okej för skolbarnen att sjunga Stilla natt men inte Bered en väg för herran är det bara att gratulera Skolverket.


Sånt här ska givetvis vara förbjudet! Skolbarn ska undervisas om fakta och sanning, inte om lögner och sagor av ljugande präster.

Det må väl vara en sak att skolor genomför skolavslutningar i kyrkor om inga andra stora lokaler finns på orten, vilket nog är rätt vanligt på landsbygden, men då ska prästen hålla klaffen och läraren ska berätta om att religion utgår från en lögn om en sagofigur vid namn Gud.

Skydda skolbarn från religiöst hyckleri.

./.

SMP, AB, 1, DN, 1, 2, 3, 4, 5, 6, SvD, Dagen, 1, 2, 3, SMP, 1, 2, GP, 1, KT, 1

Andra bloggar om:

16 Svar på “Hejda hyckleriet”
 1. Jan Wiklund skriver:

  Religion är en teoretisk konstruktion, inte en lögn. Lögn förutsätter illasinnat uppsåt från den som berättar, och det finns inte i det här fallet.

  Teoretiska konstruktioner har egenskapen att de inte kan bevisas. De är antaganden och kan som sådana bara motbevisas.

  Försöker man förklara för mycket med religion råkar man visserligen snabbt in på det motbevisbaras terräng. Men å andra sidan finns det enorma områden som fortfarande inte låter sig förklaras fullt ut. Varför inträffade The Big Bang? Varför finns liv? Varför går det inte att driva igenom ett rättvist samhälle med terrormetoder? Det finns bättre och sämre teoretiska konstruktioner som ger mer eller mindre rimliga svar på såna frågor, och det är delvis en fråga om smak vilken man väljer. Men lögn kan man bara kalla det om man avsiktligt försöker förklara något med redan motbevisade teorier.

  Sen är det en annan sak att man inte bör indoktrinera barn med en teoretisk konstruktion om det finns många att välja på.

 2. Martin skriver:

  Grabben skulle kunna skapelseberättelsen i skolan här för leden. Den hade nog inte presenterats helt korrekt märkte jag, för jag frågade vilken skapelseberättelse, den riktiga skapelseberättelsen svarade grabben då. Jaha sa jag och hans mor, då skall vi lära dig den, sedan började vi: Asarna Oden, Vile och Ve dräpte jätten Ymer. Hans kött blev till jord, hans blod bildade haven, hans benknotor bildade bergkedjorna och träden kom från hans hår. Av ett par trästockar skapades Ask och Embla.

  Grabben blev lite förvånad att det fanns fler än en, för han hade fått för sig att det bara fanns en, antar att de mest gick igenom sagorna från de tre religionerna judendom, kristendom och islam.

  Sen gick vi in på alla som kallats gud och Kali blev snabbt grabbens favorit, för hon visade brösten vilket tydligen var omåttligt underhållande. Jag trodde nog att hon var mammas favorit då hon alltid avbildades dansandes på sin man. :)

  Religion är kul, för det är ju det sagor är, kul och spännande. De blir bara hemskt trista när folk tror på dumheterna.

 3. Lasse skriver:

  Jan:

  Visst finns uppsåtet, nämligen att få makt.

  Visst finns sådant som inte kan förklaras med nuvarande kunskap, varför då förklara det med annat som inte heller kan förklaras, nämligen som Guds vilja? Man kan ju nöja sig med förklaringen att allt inte går att att förklara.

 4. Lasse skriver:

  Martin:

  Ja, man kan ha Gud som favorit av flera orsaker, den ena är väl inte bättre än den andra.

 5. Martin skriver:

  Jan,
  jag tror inte att religion uppstod på det viset att man gjorde en förklaringsmodell, en teoretisk konstruktion. Jag tror den uppstod ur berättartradition. Man kunde få ett mål mat för en fängslande berättelse och man kunde gå från by till by med en god berättelse. Organiserad religion var nog mest en produkt som uppstod för att man ville få ut de där sakerna man kunde få för en historia från flera lägereldar samtidigt. Kopplat givetvis med att en fängslande historieberättare då hamnade så mycket i centrum man kunde komma på den tiden, och det förvred huvudet på folk då som nu. Eller att ens historia var så fängslande att folk kom till en för att lyssna och man berättade, emot betalning givetvis.

  Rädd att hävda att det var sant, att det var en teoretisk modell, var något som uppstod senare, eller som en del av konkurrens och prismekanismer.

  Lasse,
  min egen favorit är Azathoth:
  Azathoth is the Greatest God, who rules all infinity from his throne at the center of chaos. His body is composed of all the bright stars of the visible universe, but his face is veiled in darkness.

  Människan är en entropimaskin satta på jorden att platta till varje hög av potentiell energi de finner, människan tjänar entropin i universum, människan är Azathoth redskap på jorden. Azathoth härskaren av kaos, entropins mästare.

  Men det är förvisso mycket modernare sagor som frambringat denna gud. Tycker du det låter hemskt? Judendom, dödskult, Kristendom, dödskult, Islam, dödskult, mot den bakgrunden är HP Lovecrafts monster är inte långt borta.

 6. Ulla Johansson skriver:

  Tack för ”Hejda hyckleriet”. Du har där skrivit en skarp och bra text. Jag vill vara med och underteckna vartenda ord! Och visst handlar alla religioner om makt. Inget annat. Det började med den första schamanen vid den första lägerelden där på savannen. När han skrämde våra förfäder för mörkret och de hopfantiserade andarna. För att få makt över gruppen. ”Schamanerna” har sedan dess utvecklat makten och greppet över samhället. Ett tag hejdade vi dem. Nu är de tillbaka. Göran Hägglund och Jan Björklund uttalar sig i Svenska Dagbladet idag. Både Björklund och Hägglund anser att Skollagen bör ändras så att psalmer får sjungas under skolavslutningen, prästen läsa julevangeliet och referera till Bibeln. Två herrar som breder ut sig och tvingar på oss sin bisarra ideologi. Och Sverige röstar in mörkmannen Toni Borg som EU-kommissionär. Den verkligt reaktionära reaktionären. (Björklund och Hägglund ligger inte långt efter.) Det känns som vi nu är hjälplösa och blir övermanglade av högerkrafterna och deras religiositeter. Ingen tycks ha kraft att kämpa för förnuft och upplysning. Ger här länken till artikeln i SvD där Björklund och Hägglund uttalar sig: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/adventsdebatten-rullar-vidare_7702426.svd
  Ulla Johansson

 7. moteld skriver:

  Låt gud vara privat och låt barnen lära sig att miljoner brott har begåtts och begås i religioners namn. Jag har all respekt för folks privata tro, men försök inte pracka den på andra och tala om hur de ska leva sina liv.

 8. Lasse skriver:

  Martin:

  Azathoth? Jag läste först asatro, men vem tusan är han/hon/hen, har aldrig ens hört namnet.

 9. Lasse skriver:

  Ulla:

  Vi är hjälplösa mot fördumningen. Snart återuppstår väl någon slags hädelseparagraf, och så kan man tysta kritiker.

 10. H2 skriver:

  Eftersom kyrkan numera är separerad från den svenska staten är det rimligt att ingen religion får företräde framför en annan vid skolhögtider. Det finns gott om vackra profana sånger som kan framföras.
  Midvinter och Lucia räcker bra för mig att fira.

  I konsekvensens namn så bör också alla religiösa helgdgara tas bort. De hör inte ihop med ett sekulärt land. Ta bort dom och ersätt med lika många semesterdagar så kan folk fira vad dom, när dom vill

 11. Lasse skriver:

  H2:

  Dina förslag tål att diskuteras, och så kan vi samtidigt diskutera det faktum att även de som inte är med i kyrkan är med och betalar begravningsavgiften, procentuellt grundad på kyrkoskatten som kan skilja kraftigt mellan församlingarna.

  Invånare i Stockholms kommun och Tranås kommun blir dessutom dubbelbeskattade eftersom begravningsväsendet i dessa kommuner är kommunaliserat. Konstigt nog är det alldeles tyst från borgerligt håll om denna dubbelbeskattning.

  Icke medelemmar i svenska kyrkan är också med och bekostar statens indrivning av kyrkoskatten av kyrkans medlemar. Varför?

 12. AnnikaR skriver:

  Eftersom DN inte verkar vilja acceptera en kommentar som jag skrivit till slutrepliken skriver jag den här för så hemsk tycker jag inte att den är.

  Slutrepliken uppfyller knappast kraven för godkänt i svenska på högstadiet. Den är full av glidningar, den ger intryck av att författarna stått barfota på en het plåt och måst att byta fot hela tiden för att inte bränna sig. Skolan ska vara icke konfessionell dvs noll religionsutövning i skolans regi. För dem som önskar fira advent finns ett stort utbud i kyrkor i hela landet och man kan fira advent hemma. Att fira kyrkliga högtider i skolans regi exkluderar många elever, dvs motsatsen till att vara för alla.

 13. Johannes Westlund skriver:

  Jag vill inte vara den som är den, men hur många folkmord har inte begåtts i politiska syften? Hur många terrordåd har inte haft främst politiska förtecken? De absolut största folkmorden begicks i kommunismens namn. ”Det stora språnget” i Maos Kina, och Sovjets enorma dödande. De flesta terrordåd i modern tid begås av vänsterextrema. Så en sak som är befogad att fråga sig är varför skolan pratar väldigt tyst om just folkmord och dödande under röd socialistisk flagg? Det om något är ju ett politiskt indoktrinerande ställningstagande. Som undervisas i klassrummen, hamras in i de stackars skyddslösa barnen.

  Krig och dödande handlar sällan eller aldrig om religion. Det handlar om makt och politik. Så frågan är vad som är farligast. Just sayin’

 14. Jens R skriver:

  Frågan är väl på vilka områden vi inte blir indoktrinerade? Är det inte så samhällen byggs upp? Genom indoktrinering.
  Så varför skall just religionen fråntas detta inflytande? Och vad är en religion?

  Den mest dominanta religiösa föreställningen den senaste 150 åren är inte de traditionella religionerna utan nationalismen. Denna religion där man uppbådar imaginära föreställningar om ”vi som ett folk med en gemensam destination bara för oss”. Ja, faktum är att nationalismen uppstod i samband med upplysningstiden då religionen fick träda tillbaka (Imagined Communities, Benedict Anderson).
  Under dessa år ersattes en mångfald av trosinriktningar av nationalistiska föreställningar och skolan blev ett effektivt instrument att förmedla denna tro.
  Och under nationalismens fana och avarter av denna har hundratals miljoner människor fått sätta livet till (till exempel var en stor del av Röda Khmerernas illdåd, framförallt nationalistiskt motiverade). Hur gör vi med denna religion och dess symboler?

  Jag är inte religiös och som ni förstår antinationalist. Jag arbetar med troende från många olika religioner. Att som många förespråkar, inklusive bloggförfattaren, kasta ut religionen ur skolan leder till fördumning. Religionen, behovet att tro, och religionen är en bärare av detta behov, är en del av människans natur.
  Jag är också naturvetare och vet att allting inte kan förklaras logiskt. Det har till och med bevisats matematiskt av Gödel och illustreras av kvantfysikens principer. Det är till och med så att rationell argumentering kan höja konfliktnivåerna och göra det svårare att nå goda lösningar (Scientific American November 2012).

  Vi kommer ingen vart med fördummande ”allt eller inget” argument. Jag tycker Skolverket ger alldeles utmärkt vägledning till rektorerna och skolorna, utifrån lagtext och den situation vi har idag. Men skall vi reducera något i skolan, som har relevans idag för vår demokrati och skapande av ett bättre samhälle för alla, så är det nationalistiska symboler och tänkande.

 15. Lasse skriver:

  Johannes:

  Just nu, medan du läser detta dör folk i kapitalismens namn.

  Det dör ett barn var femte sekund just nu. Kommunismen är död, så i vilket namn dör dessa barn?

  Du har fel om folkmorden! Läs på.

 16. Lasse skriver:

  Annika:

  Just det, religion är en helt privat verksamhet som skolan inte ska blanda sig i.

 17.  
Lämna ett svar

Please copy the string hEd0Dg to the field below: