Under hela min levnad har jag hört påståenden om först Sovjetunionen och sedan Ryssland som med tiden visat sig vara helt ogrundade. Det har varit allt från obefintliga ubåtar till dagens russofobiska uttalanden om hot om krig och ockupation av Gotland.

Redan som liten parvel hörde jag fantastiska berättelser om ryska spioner som under täckmantel av sågfilare och skärslipare som gick runt på den svenska landsbygden och spionerade inför ett snart förestående krig mot Sverige och kartlade allt av värde inför kriget.

Dagens russofobi kan utan vidare jämföras med hur Tyskland fick hela folket att ställa upp på förföljelserna av judarna och senare acceptera judeutrotningen utan att ifrågasätta sanningshalten av det som makthavarna i den nazistiska staten påstod.

Likaså lyckades man med falska påståenden få tyska folket tycka att krig mot Sovjet var något positivt, vilket tyskarna fick betala dyrt men Sovjet ännu dyrare.

Varför accepterar folk när makthavare ljuger för dem? Ett svar kan vara avsaknad av förmåga att tänka efter om det som sägs är sannolikt. Att makten framhåller det egna folket som bättre än andra folk går tyvärr hem i stugorna, åtminstone en tid.

En påstående behöver inte vara sant bara för att ”alla” säger det.

Hur ska man då försvara sig mot påståenden som är felaktiga? Ett bra alternativ är att ta in fakta från många källor med olika uppfattningar om påståenden.


Påstådd TIR-märkt spionlastbil utanför moderata Svenska Dagbladets hus på Rålambsvägen i Stockholm fick tidningens centralredaktion att bli hysterisk.

När det gäller Ryssland kan det vara bra att kunna litet historia för att kunna jämföra med tidigare påståenden.

Vi som var med kommer ihåg vad man påstod om Sovjetiska, Polska och Östtyska TIR-märkta långtradare som transiterade genom Sverige på 1970- och 1980-talen. De påstods ägna sig åt precis samma sak som de ryska sågfilarna i början av 1900-talet.

Allt som då sades vara sant har ju med tiden visat sig vara påståenden utan minsta sanningshalt. Ändå fortsätter svenska folket att svälja vilka påståenden som helst .

Dumheten är häpnadsväckande!!

./.

9 Svar på “Historielöshet är farlig”
 1. Martin skriver:

  Jag tycker att lättjan i propagandan är så påtaglig. Det är som om man inte kan hitta på något nytt.

  Det är miniubåtar som på 80-talet igen. Det är dopinganklagelser, som om det var 80-talet igen. Det sitter militärer och hittar på hypotetiska scenarion igen. Det dillas om tavelförsäljare igen. Det finns inget som de inte kommer att återanvända. Om hälften var sant skulle KGB-agent varit det vanligaste yrket i den nationen.

  Alla dessa anklagelser försvann som över en natt när de tjänat ut sitt syfte. För att genast dyka upp igen, i exakt samma form så snart svenska banker hamnat på kollisionskurs med Ryssland.

  Man anklagar till och med kommuner för att vara landsförrädare. Kommunpolitiker som uttalar sig på det viset använder sina egna kommuninvånare i ett spel som inte har något med kommuninvånarna att göra. Karlshamnsborna skall betala för foliehattarnas fantasier.

 2. Lasse skriver:

  Martin:

  Allting går igen. Att inte folk lär sig?

 3. Anders Åberg skriver:

  Men nu får vi se vad cirkus Trump kan hitta på. Även om Trump verkar vara närmast osannolikt korkad så kanske han väljer en annan hållning gentemot Putin och att höra knähunden bjäbba så det ringer i öronen samtidigt som husse skiter i honom eller kanske rent av ber honom hålla käften, kan säkert få ett visst underhållningsvärde. Jag kan riktigt se hur Peter Hultqvist sitter och slokar med öronen under bordet efter att ha blivit åthutad.

 4. Tarmo Lindholm skriver:

  Ryss skräcken är förankrad i Sverige, främst i den Svenska median, och det spelar tydligen ingen roll om det är Högerpolitiker eller Kommunister, Tsarer, eller Diktatorer som styr i Moskva. Inte ens Finland har samma typ av rädsla för Ryssland, varken militärer eller befolkningen, trotts att de har andra Världskriget fortfarande i färskt minne,,märkligt..:-)

 5. åke skriver:

  Det är mycket lätt att manipulera folkmassan, det visste redan nazisterna. Om man har ett hum om det så ser man det i stort sett dagligen på svenska nyhetssändningar. Bara dessa ”små” helt o-relevanta rapporterade ryska olycksaliga ”vardagshändelser” som smädar och samtidigt sätter omedvetna ärr i våra oreflekterade minnesbilder – det förändrar sinnet och uppfattningen genom att skapa en förvrängning på ett vis vi inte märker. Kollektivet, majoritetens uppfattning styr mer än vad vi anar, kan man övertyga närmare 50 % har man ”vunnit” även om verklighetsbeskrivning är fullständigt falsk. Man förskjuter vår verklighets-uppfattning i små steg varje dag via media, och det upphör inte om något är på gång – vi blir streamade med ”fake news”. Lektion-länk : http://silentcrownews.com/wordpress/?p=5230

  Frivilligt eller under hot.
  Man kan också fråga sig hur denna krigshets och aggression mot ryssland kunnat utvecklas som den gjort. Frågan är om EU är med i detta krigsspel helt frivilligt, eller är Nato en etablerad ockupationsmakt helt styrd av makt utanför EU ? Varför skulle EU utsätta sig för denna mycket våghalsiga och rent av galna provokation på helt frivillig grund, det rimmar väldigt illa mot bilden av EU som ett fredsprojekt – tycker ni inte det. EU är alldeles för sårbart för ett storkrig. Fundera en stund på det. Krigshetsen är skapad av dem som har sitt hem långt från EU´s hägn – beteendet är inte europeiskt överhuvudtaget – det kan en femåring räkna ut.

 6. åke skriver:

  Om senator John McCain på resande fot.

  Man kan fråga sig vem som har legitimerat och sanktionerat senatorns flackande i EU´s gränstrakter, han dyker upp på de mest oväntade platser. Är det inte i nynazistisk/ ultra-nationalistiska kretsar, så är det i sällskap med Al Qaeda / Nusra fronten, vad har budbäraren för budskap ?

  http://ronpaulinstitute.org/archives/featured-articles/2017/february/01/ukraine-coup-government-tries-to-sabotage-us-russia-rapprochement/

  http://www.voltairenet.org/article185085.html

  Natos iver vid Europas gränstrakter skapar självklart en oro för dumdristiga manövrar som kan leda till krigshandlingar. Där propagandan inte helt slagit ut det kritiska tänket kommer en naturlig reflektion till uttryck i en del EU-städer.

  http://ronpaulinstitute.org/archives/featured-articles/2017/february/03/america-please-stop-intervening-in-our-affairs/

 7. Skvitt skriver:

  Du har så rätt!

  Jag minns som i går en artikel i Aftonblade, sent 60-tal. Där kunde man läsa om ryssar som reste runt i Sverige och kidnappde svenskar för att tortera fram statshemligheter ur dem. Tortyren bestod i att fila på offrens tänder.
  Antagligen var det en reporter med livlig fantasi och tandläkarskräck som kokade ihop storyn, men att chefredaktören lät den gå i tryck är märkligare.

  Men det är kanske bara jag som är ifrågasättande. Det kanske var sant och kanske är varenda tandläkare rysk spion. Ska jag ringa SÄK och berätta det?

  /Skvitt

 8. Martin skriver:

  Åke,
  överallt det talas om NATO eller nån högertomte diskuterar Ryssland eller annat. Så dyker det upp påläggskalvar från John McCain institutet som gubben ur lådan.

  Det är mycket svårt att hitta nått troll som faktiskt betalats av Ryssland. Men att hitta ett som betalts av annan främmande makt, USA, är hur lätt som helst. Kasta en sko ut i folkhavet på Folk&Försvar och träffar minst en som i smyg representerar denna främmande makts intressen.

  Jag undrar jag. Om vi inte haft ”think tank dollars” från USA, hade L, KD eller SD ens funnits?

 9. Martin skriver:

  Nu borde kanske SÄPO parkerat lastbilar mitt emot dessa tidningar. Som man känner sig själv känner man andra? Varför såg man spioner i varje buske? Varför förutsatte och förutsätter man att varje tyckare, tycker saker för att de fått betalt för det? För att de själva är precis det de anklagar andra för att vara.
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5459221

 10.  
Lämna ett svar

Please copy the string d0e4zX to the field below: