Finansminister Joseph Caillaux i Frankrike hade en hustru som, måste man säga, hade drag under galoscherna.

Caillaux var den politiker i Frankrike som ville införa inkomstskatt i stället för indirekta skatter. Detta gjorde honom till lovligt byte för borgare och den borgerliga pressen. Han blev hotad, förlöjligad och i tidningarna ljög man om honom så det stod härliga till.
Mellan 2/1 – 16/3 1914 var det i varje nummer av Le Figaro rasande angrepp på Caillaux om hans skurkaktighet. Det blev inte mindre än 138 artiklar på 74 dagar.
När Caillaux på morgonen den 16/3 steg upp ur badet möttes han av sin rasande hustru Henriette med en Le Figaro i handen. Hon ville att han skulle göra något åt beskyllningarna i tidningen, exempelvis utmana Le Figaros chefredaktör Gaston Calmette på duell, något han gjort tidigare. Han vägrade emellertid, sa adjö till hustrun och gick till jobbet.
Hans fru uppsökte på eftermiddagen en vapenhandlare i Paris och i dennes källare provsköt hon ett antal revolvrar innan hon bestämde sig.
Själv hade hon efter revolvertestet svårt att bestämma sig för om hon skulle gå på en tebjudning eller till Le Figaro och där skjuta chefredaktören.
Det blev det senare.
I chefredaktör Calmettes rum på Le Figaro sköt hon honom med tre skott. Medarbetare som rusade in när de hörde skotten möttes av orden: ”Jag är Madame Caillaux. Ni behöver inte vara rädda”. Hon sa också flera gånger att ingen skulle behöva vara rädd för Madame Caillaux eftersom hon var finansministerns maka och att hon hade en hästdroska utanför som skulle köra henne till polisen.
– Jag är en dam, sa hon.


Madam Henriette Caillaux försvarar sin makes heder genom att skjuta Le Figaros chefredaktör Gaston Calmette, ett dåd hon senare blev helt frikänd från trots att hon inte gjorde någon hemlighet att hon skjutit honom.

Chefredaktör Calmette kördes till sjukhus där han dog.
Det blev givetvis rättegång och den slutade med att juryn förklarade Madame Caillaux icke skyldig till att med berått mod mördat Le Figaros chefredaktör Gaston Calmette.
Man kan undra hur långt det går att avskaffa den progressiva inkomstskatten i Sverige och ersätta den med indirekta skatter innan något liknande händer även här på grund av de orättvisa skatter som ersätter progressiv inkomstskatt?
Sedan blev det krig och folk fick annat att tänka på vid slakten utefter Somme och utanför Verdun.
Det behövs fler damer!

./.

Lämna ett svar

Please copy the string AmbrNC to the field below: