Hoy fin del mundo, som mexikanen sa när han såg norrsken.
När FN:s klimatpanel nu blåser i stridshornet och manar till kamp mot klimatförstörelsen så är det givetvis bra. Kanske kan en och annan få upp ögonen för vad som pågår och till och med kanske för vad det kommer att leda till, nämligen mänsklighetens undergång.

Då kanske äntligen världens religiösa förkunnare kan göra litet nytta genom att snacka med respektive Gud och be honom (alltid en han) gripa in.

Att FN:s klimatpanel visar på fakta och talar om vad som behöver göras är givetvis alldeles utmärkt. Tyvärr säger man ingenting om hur det ska göras eller ens vad som är nödvändigt för att det som måste göras ska kunna göras.

Vi kan glömma att det går att rädda jorden så länge vi lever i marknadsekonomier. Vad som behövs är planekonomi där någon har makt att kunna peka med hela handen och bli åtlydd.
Så länge det är möjligt, om än för ett fåtal, att köpa sig förbi nödvändiga åtgärder så kommer de som inte har råd med det att strunta i hur det går för klimatet. Vilket man måste förstå!
Kan någon förklara hur det kan bli mindre utsläpp av skatt på flygresor om de som flyger har råd att betala skatten. Eller hur bensinskatt minskar bilåkandet när de som kör bil ändå har råd att betala bensinskatten.

Om det däremot var förbjudet med flyg mellan Sthlm och Gbg och de som tänkte flyga sträckan i stället tvingades åka tåg skulle ju utsläppen från just den sträckan minska högst väsentligt.
Faktum är att det faktiskt går att åka över Atlanten bara med hjälp av vind.


En är rätt och en är fel.

Segelfartygen kanske ligger i startgroparna för en renässans?
Då blir det dessutom roligare att resa.

./.

Lämna ett svar

Please copy the string vIg3HM to the field below: