Enligt Nationalencyklopedin kommer ordet ”pedofili” från grekiskans bägge ord pai´s, som betyder barn och phili´a, som betyder kärlek eller vänskap.

Numera anses pedofili nog ha mer att göra med vuxnas sexuella dragning till barn. Detta kan innebära att pedofiler kan vara både hetero- homo eller bisexuella. Bara det handlar om barn.

Vi kommer ihåg vilket himla (sic) liv det var i pressen när det framkom att Internet kunde användas av pedofiler för att hitta lämpliga små offer att förgripa sig på.

Det var ingen måtta på de straff rättskaffens människor ville se tillämpas på pedofiler. Det talades om fängelse för att inte tala om kastrering. Numera talar man om kemisk kastrering.

Redan idag gäller fängelsestraff för ”utnyttjande av minderårig” på högst fyra år. Är brottet att betrakta som grovt handlar det om fängelse i lägst två eller högst åtta år.

Varför ser vi inte lika stora krigsrubriker nu när det visar sig att de värsta pedofilerna är kristna katolska präster, som, har det visat sig, skyddas av Guds företrädare på jorden, Påven?

Katolska präster har ju frivilligt påtagit sig att leva i celibat. Kan vi därmed anta att de helt frivilligt skulle kunna tänka sig att gå med på att frivilligt kastrera sig? Åtminstone kunde man tänka sig att de frivilligt skulle vilja bli kemiskt kastrerade.

En kastrerad präst borde ju vara mindre intresserad av sexuellt umgänge med barn, vilket annars verkar vara ett högt prioriterat nöje bland präster.

Det måste nog anses att barn som en präst slagit klorna i står i någon slags beroendeställning till prästen, vilket borde innebära att en präst som utnyttjat barn i sexuellt syfte måste sägas ha ägnat sig åt grov pedofili, vilket alltså innebär att prästen borde sitta bakom lås och bom i minst två år.

Av någon outgrundlig anledning har åtminstone jag inte hört talas om någon präst som hamnat bakom lås och bom på grund av brott i samband med pedofili, trots att mängder med brottsoffer vittnat om saken. Inte ens de som skyddat brottslingarna har tydligen åkt in.

Fast egentligen kanske det vore bättre att börja tala klarspråk om det religiösa hyckleriet. Det kan nog vara straff nog för pedofilerna i katolska kyrkan! Och Påven!

AB, Exp, DN, 1, 2, 3, 4, SvD, 1, 2, Dagen, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, Jinge

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

18 Svar på “Hyckleri är lika med religion”
 1. Kerstin skriver:

  Har man avslöjat katolska präster även i Sverige?
  Om inte så vad är straffen för sådant i de länder där det avslöjats?

 2. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Jag vet inte, men i Norge har man. Och i Danmark och jag gissar att straffsatserna är ungefär lika där som här.

 3. Björn Nilsson skriver:

  Undrar om inte någon präst hamnat bakom galler i USA åtminstone. Där är katolska kyrkan i en jäkla kris nu, hotad av stämningar som kan ruinera den. Tror att man faktiskt har blivit ruinerade i något katolskt stift där pga skadestånd. Här finns faktiskt ett dilemma: ju strängare straffet blir för en överträdelse, och om straffet börjar dra in människor som inte har så mycket med själva överträdelsen att göra, desto större blir intresset av att hålla det hela hemligt.

  Jag tycker inte din rubrik håller helt. En del religiösa är hycklare, men det handlar också om religionen som hjärtat i en hjärtlös värld (för att citera Marx).

 4. Lasse skriver:

  Björn:

  Jag köper gärna din rubrik.

  Om någon sitter inne så är det verkligen på tiden, om jag förstått det hela rätt om hur länge det pågått.

 5. eMune skriver:

  Richard Dawkins calls for arrest of Pope Benedict XVI
  http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/faith/article7094310.ece

 6. papa skriver:

  Varför skrivs det hela tiden att katolska präster förgriper sig på pojkar?
  Kan ingen skriva som det är, att homosexuella förgriper sig på barn?
  Är det en allmänt fientlig inställning som gör att vi gång på gång får läsa om präster, medan det snabbt tystas ner när dagispersonal, fritidsledare, föreningsledare och skolpersonal förgriper sig på ett barn. Ibland känns det som om samma prästhistoria kommer i oändliga repriser…

 7. Bo skriver:

  En misstänkt behöver inte
  ha begått ett övergrepp.
  Lek inte folkdomstol.

 8. H2 skriver:

  Främsta anledning till att inga eller få präster fått skaka galler är nog preskriberingtiden. De drabbade vågar ofta inte eller orkar inte öppna munnen och berätta förrän åratals efter händelsen. Sedan är det ju bevisfrågan som antagligen är svår. speciellt många år efter händelsen.
  När det gäller privata stämningar tror jag inte någon preskriberingstid gäller. I allafall inte i USA.

  @Björn, jag tror inte straffets storlek påverkar kyrkornas vilja att dölja sådana här saker. Den katolska och anda kyrkor har mer att förlora på sitt rykte än eventuellt straff för en och annan präst. Förmodligen skulle dom gladeligen offra några präster om det räddade deras rykte

 9. Lasse skriver:

  papa:

  Nåja, det är ju omvittnat att en och annan präst i Sverige också förgripit sig på flickor på konfirmationsläger…fast det var länge sedan jag läste om det.

 10. Lasse skriver:

  Bo:

  En misstänkt!!?

  Det verkar ju vara tusentals, vilket även den katolska biskopen i Sverige höll med om idag i radions P1.

 11. Lasse skriver:

  H2:

  Jo, det ligger kanske en del i det. Vilket möjligtvis borde göra att preskribtionstiden borde förlängas när det handlar om brott mot barn eftersom man kan anta att såna brott kanske inte kommer fram i ljuset förrän barnen vuxit upp.

 12. H2 skriver:

  Den här personen tycks ha rotat i statistik http://www.bringyou.to/apologetics/PriestAbuseScandal.htm och kommit fram till att cirka 100 katolska präster har fått skaka galler i USA pga otillbörliga sexuella handlingar med minderåriga.

  Givetvis händer sådant inte bara inom katolska kyrkan, googla lite så kommer du hitta att många religiösa församlingar som har pedofiler i sin organisation. Men för tillfället utreds i Tyskland 250 fall där katolska präster anklagas för sexuellt utnyttjande av barn. Tvåhundra femtio! Gissningsvis är det toppen på isberget

  @papa, du har rätt i att pedofiler finns på många platser i samhället, den stor skillnaden är att där tar man upp problemen till ytan och fördömmer dom. Inom kyrkorna och speciellt den katolska kyrkan gör man allt för att dölja problemet.
  Det kan inte skrivas tillräckligt stora svarta rubriker om den saken

 13. Lasse skriver:

  Bo:

  Folkdomstol? Vad säger du då om kyrkorna som stänger av präster utan dom från domstol? Eller är det Guds dom som gäller?

 14. Lasse skriver:

  H2:

  Bra att det kommer upp till ytan.

 15. Moodesty skriver:

  Religionens hyckleri.. Det får mig att tänka på George Carlins ”Religion is bullshit”
  Värt att titta på
  http://www.youtube.com/watch?v=MeSSwKffj9o

 16. Menige ryan skriver:

  Påven…hmm.Han som laddade luftvärnskanonerna men inte skjöt.Ladda men inte skjuta,det får andra göra.För min del tror jag inte ett ögonblick på att påven inte skjöt.

 17. Kerstin skriver:

  Så idag kom det, information om att även i Sverige har katolska präster förgripit sig på barn.
  Så nu undrar vi bara hur många protestantiska präster som förgått sig mot barn? Vi har ju hört talas om en del fall.

  Nå, vad som gör det här lite speciellt, för övergrepp mot barn tycks ju inte vara så helt ovanligt, är väl att präster säger sig representera en god, allsmäktig och allerstädes närvarande Gud. Så man undrar ju om denne Gud är med på det hela, eller om prästerna tar sig friheter som Gud inte anser att de ska ta sig?

 18. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Gud har alltid rätt vilket innebär att prästerna som förgriper sig mot barn har rätt.

 19.  
Lämna ett svar

Please copy the string uerXew to the field below: