Vi som åkte tåg på den tiden konduktörerna gick genom vagnarna kommer ihåg hur de ropade ”Nästa stopp Hallsberg” kan inom oss höra hur det ropas idag: ”Nästa kris Spanien”.

Grekland ska, om de lyder order från EU, få låna miljarder och åter miljarder euro för att komma på fötter. Det har Irland reda fått och nästa land som ska få låna blir uppenbart Spanien. Men det är en sak som jag inte förstår.

Vem har alla de där miljarder euro som ska lånas ut? Var finns stålarna man ska ta ett antal grabbnävar av och ge till dem som behöver låna? Kan man alls säga att det råder ekonomisk kris i vissa av EU:s länder när det uppenbart finns hur mycket pengar som helst att ta av för dem som behöver låna?

De där som tydligen har så mycket pengar att de kan låna ut miljarder euro kanske skulle behöva börja betala skatt så är det ju inga problem? Ska man låna något måste ju den som lånar ut ha något annars finns ju inget att låna ut.

Uppenbart finns det ju pengar någonstans i EU eftersom de ekonomiska kriser som uppstår på grund av sänkta skatter och för att folk tvingades låna för att köpa de bostäder de redan bodde i och var delägare av. Så någon kris att tala om kan det ju i praktiken inte vara frågan om.

Det har förekommit ett antal tillfällen på jorden när människor dött av hungersnöd. Vid inget av dessa tillfällen har det varit brist på mat. Däremot brist på fördelning av den mat som fanns.

Förmodligen, ganska säkert, är det samma orsak till de ekonomiska kriser vi nu genomlever i Europa. Alltså ojämn fördelning av de pengar som det uppenbarligen finns ganska gott om.

Receptet för att bota den ekonomiska sjukan i EU är alltså rätt enkel: bättre fördelningspolitik. När den misslyckas kan det gå som det gjort i Europa för inte allt för länge sedan och av samma orsaker som idag.

Nu återvänder extremhögern till många europeiska parlament. Kommer vi att få se en upprepning av högerdiktaturer i Italien, Grekland, Ungern, Spanien, Polen, Estland, Bulgarien, Tyskland, Rumänien, Portugal, Lettland, Österrike, och Litauen och andra europeiska länder.

Kommer vi att känna igen namnen Mussolini, Pilsudski, Päts, Boris, Hitler, Carol II, Salazar, Ulmanis, Dollfuss, Schuschnigg, Franco och Smetona när vi läser om Europas historia?

Namn vi borde förknippa med dagens kris om vi kan vårt Europas ekonomiska historia. De var inte mycket för demokrati och framförallt inte ekonomisk demokrati och fördelningspolitik.

Kommer vi att behöva lägga till namn som Reinfeldt och Merkel till listan den dagen krisen löses som den gjorde då, nämligen med införandet av diktatur, fascism, nazism och slutligen krig?

Vem blir vinnaren?
Vi får se.

./.

Se också Motvallsbloggen.

SvD, 1, 2, 3, 4, 5, DN, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, AB, 1, 2, 3, 4, 5, 6, SVT, 1, 2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 Svar på “I stället för schlagerfestival”
 1. Linda Åberg Luthman skriver:

  Tankegångar som går helt i fas med mina! Tack Lasse!

 2. Henrik Andersson skriver:

  =D Du tror på fullaste allvar att pengar som lånas ut finns sedan tidigare i något Joakim Von Anka liknande valv hos de rika. QE1/2 och LTRO är inget annat än pengatryckande. Ger de officiella inflationssiffrorna inget utslag ?, det beror på att korgarna viktas om och saker exkluderas. De som får betala mest är de som inte har möjlighet att indexera upp sin inkomst eller inflationsskydda sina besparingar.

 3. Lasse skriver:

  Linda:

  Tack själv. Det är bra att åtminstone några vill ha de svåra svaren förklarade för sig.

 4. Lasse skriver:

  Henrik:

  QE1/2 och LTRO?

  Ditt språk ger intryck av att du är ekonom/byråkrat/politiker, stämmer det?

 5.  
Lämna ett svar

Please copy the string m2jOyb to the field below: