När en ickehändelse blivit tillräckligt gammal kan den återanvändas eftersom den nya generation som vuxit upp inte har tillräcklig information för att kunna avgöra sanningshalten i vad som beskrivs.

Ett sådant exempel är den beramade ubåtsjakten i Karlskrona skärgård för mer än 30 år sedan. De som var med och hängde med i vad som förekom skrattar givetvis gott åt hur militären idag beskriver vad som hände.

Varför tar en påstådd seriös dagstidning som Svenska Dagbladet upp detta nu över 30 år senare? Den enda troliga förklaringen är att SvD vill medverka i propagandan för att ansluta Sverige till NATO.

SvD grundar sin propagandaartikel på en nyutkommen bok av Mikael Lindholm, ett f d befäl som var med vid en jakt på en påstådd (läs rysk) grodman vid en ö i Karlskrona skärgård. Den heter ”Ubåtar och grodmän – 6 dygn på Almö 1984” och handlar om hur svensk militär var sekunder från att fånga en utländsk dykare.

Beskrivningarna om hur militären med hjälp av bildförstärkare såg den främmande (läs ryska) dykaren tog sig iland på Almö påstås ge en rättvis bild av vad som hände. Om den beskrivning SvD ger av boken ska anses ge en rättvis över militärens jakt på ubåtar och grodmän från Ryssland så finns risken att både rysk- och andra nationers militärer skrattar ihjäl sig.

Vi som hängde med när det begav sig kommer ihåg hur man hittade mänsklig avföring som man tog hand om och analyserade och fann kom från en sovjetisk inkräktare säger väl allt om seriositeten i analyserna av främmande undervattensverksamhet. Alltså rena skämtet, för att inte säga rena skiten.

Till slut var man så nära den främmande dykaren att man öppnade eld, men dykaren hoppade ner i en vak och försvann under isen. Svensk militär var dock inte sämre än man vid två tillfällen lyckades se en eller två dykarfarkoster, som till råga på


Rysk flottist i aktion på ö i Karlskrona skärgård i februari 1984.

allt annat elände också lyckades undkomma trots att svensk militär fällde en sjukbomb mot den. Snacka om misslyckande från svensk militär!

Förr i tiden såg man tomtar och troll, på 1980-talet såg åtminstone vår militär både grodmän, dykarfarkoster och miniubåtar från Sovjet. Får man tro kommendörkaptenen av 1:a graden, Nils-Ove Jansson skulle de sovjetiska grodmännen och deras kollegor i miniubåtarna ha till uppgift att placera ut kärnvapen på öarna runt Karlskronas marinbas.

Så om du käre läsare badar i Karlskrona skärgård i sommar och råkar snubbla över en eller annan atombomb så vet du åtminstone varifrån den kommer. Förmodligen kan du räkna med hittelön både från militären och en och annan borgerlig tidning.

Lycka till i jakten.

./.

Se: http://www.svd.se/befal-beklagar-att-vi-inte-tog-en-dykare#sida-8

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

11 Svar på “Idioter ger aldrig upp”
 1. Tredje året i Hjo skriver:

  Om jag, som var med – på den tiden – inte missminner mig var det en sovjetisk u-båt som gick på grund i Karlskrona skärgård 1981. U 137 hette den visst. Så att. Hade du glömt den?

 2. Martin skriver:

  Jag rekommenderar de som inte gjort lumpen och därmed av statsmakten tvingats se filmen ”Förebudet” att titta på den, mycket rolig film. Propaganda är lite som mode, det blir löjligt och måste bytas ut efter nått decennium, ”Förebudet” är ett typexempel på detta. Den är helt enkelt inte tidsenlig och en annan dramaturgi måste användas idag, därför uppdaterar man all gammal propaganda. Detta för att använda den igen, givetvis. Man får anta att det är gubbar kring psyopförbundet som går igenom gammalt propagandamaterial och ser att det mist sin kraft i dagens ljus.

  Se de första 10 minuterna, de avhandlar de berömda grodmännen och den subversiva terrorverksamheten i Sverige. Första rekonstruktionen handlar om just grodmannen, en hund betedde sig lustigt var på den tiden en viktig indikation som bevisade att Sovjet var här och försökte döda våra hundar. För i ett populärt utflyktsmål pågår det aldrig några kvällsaktiviteter annat än ryska spetsnaz som riskerar en internationell diplomatisk incident för att campa och pimpla.

  Andra exemplet inom 10 minuter är också roligt, någon har härjat med ett tele-skåp och nån kabel har gått av, måste vara spetsnaz! Elkillen vittnar om att det händer med jämna mellanrum att vandaler ger sig på tele-skåp och annat, men det kan givetvis inte vara småfulla uttråkade ungdomar som idkar sedvanlig meningslös oreda, det är ett medvetet angrepp på Sverige. Man riskerar en internationell diplomatisk kris igen, denna gången för att vandalisera ett telekommunikationen. Så här i efterhand kan man ju gå runt och fråga de som bodde där vad de såg och upplevde under perioden som skulle motivera att de fick sina möjligheter att kontakta myndigheterna avskurna. Eller kapade man teleledningen i förebyggande syfte för att säkra den vidare operationen och vad hade den då för effekt, sannolikt måste det väl vara en så djuriskt ond komplott av sovjetiska trupper att vi än idag inte märkt något annat än en vandaliserad tele-skåp.

  Men de är ju inte rationella de där ryssarna, de riskerar mycket för lite, eller kanske inget.
  https://www.youtube.com/watch?v=jDFBqR5cOuE

 3. Lasse skriver:

  Hjo:

  Jodå, det var en ren felnavigering som fick alltför många och militärer att se tomtar och troll åren efter.

 4. Lasse skriver:

  Martin:

  Kul.

 5. Martin skriver:

  Jag läste den här lilla lustiga historien på en blogg. Den är sannolikt uppdiktad men illustrerar att det finns mängder med förklaringar till varför någon i dykardräkt springer och försvinner ned i en vak när de jagas av skrikande gubbar och skällande hundar. Så även om lumparnas beskrivning av skeendet är 100% korrekt, vilket kanske inte är så sannolikt, så har man fortfarande inget på ryssen.
  http://www.tempelman.se/blogg/2014/10/jag-ar-den-mystiske-grodmannen.html

 6. Benny skriver:

  Tja, den norska amiralen man hade med i ett av de kritiska programmen som förr sändes i SVT (dvs innan statsmakterna slog klorna i SVT) tyckte ju att svenska marinen var bokstavligt ute och seglade om ubåtarna. Måttet borde väl vara rågat när t o m norrmännen skrattar åt oss. Det här med ryska miniubåtar i svenska vatten är bara trams och de är bara till för att öka anslagen till marinen och Natopropaganda. Angående U-137 så är det en så uppenbar felnavigering av en onykter besättning att den knappast borde rönt mer än lite häcklande komik av Sovjetiska sjömän och hjälp att bogsera av vraket från grundet. Sedan kunde man tillsammans festat färdigt och alla åkt hem till sitt. Varför skulle man 1981 spionera på Sverige med ett utdömt vrak för att bara året efter återvända med miniubåtar med revolutionerande undervattensteknik i Hårsfjärden, allt enligt sagoberättarna bland svensk militär. Faller ju på sin egen orimlighet.

 7. Lasse skriver:

  Benny:

  Jag kommer ihåg den där amiralens framträdande i tv. Han hade rätt, förmodligen var det därför hans åsikter aldrig fick någon framträdande plats i svensk press.
  Ja, logiken hos ubåtsjägarna lämnar en hel del övrigt att önska.

 8. Lasse skriver:

  Martin:

  Kul historia. Ja, om det kan finnas många förklaringar så väljer militären alltid den som passar dem bäst, även om det är sagor.

 9. Martin skriver:

  Problemet med lögnen är att man omedelbart blir ”pot committed”. Har man ljugit eller vantolkat saker och gjort en stor grej av det, så blir det svårare att backa, då ljuger man igen för att bevara den initiala lögnen, vilket senare gör det ännu svårare att backa.

  Men det är allvarligare när det är människor i maktpositioner som gör det, för detta gör dem mottagliga för påtryckningar från dem som vet sanningen. Det blir en säkerhetsrisk, alldeles särskilt när det florerar en massa säkerhetspolitiska lögner hos den svenska försvarsmakten. Hyser man ingen kärlek för Ryssland bör man vara noga med att slå ned lögner om ryssen, för då kommer de veta sanningen och därmed ha ett påtryckningsmedel.

  Lögnen är den största säkerhetsrisken.

 10. Klas skriver:

  Du snackar som ett ryskt troll, säkert anknuten till någon ”vänsterflum” organisation.

 11. Martin skriver:

  Ja, visst är det så att idioter aldrig ger sig, det krävs vett för det.

  Nu har man raderar de gamla skojsiga progandafilmerna från 80-talet, en advokatfirma har skickats ut och raderat det från internet.

  Anledningen är attan producerat en ny serie ”Om kriget kommer” där man skriver om och väljer ut delar av den gamla propagandan från kalla kriget för att den bättre skall passa med dagens propaganda. Exempelvis reciterar man Gotland om och om, trots att det på den tiden var ostrategiskt, även serien får problem, för de enda konkreta försvarsplanerna som det fanns något att tala om var de tänkta invasionplaner som vi faktiskt förberedde oss på. Läskigt att de skriver om och driver propaganda, men för en som varit med sen kalla kriget var den nya propagandan lite kul.

 12.  
Lämna ett svar

Please copy the string He6ZrA to the field below: