Uppdrag granskning visade det norska tv-reportaget om tiggarna i Bergen. Det kommer säkert att generera nya förslag om förbud mot tiggeri.
Men! Vad visade programmet i realiteten? Var det tiggeriet som var problemet? Var det tiggarna som drog in de stora pengarna man talade om?

Nej, det framgick ju med all önskvärd tydlighet att pengarna till kom från prostitution och narkotika, varav åtminstone det sistnämnda torde vara förbjudet i Norge, hur det är med prostitutionens laglighet i Norge känner jag inte till.

Om Norge har en liknande sexköpslag som Sverige så är det ju meningslöst att förbjuda tiggeriet. Om sexköp och prostitution är tillåtet i Norge så är troligen ett förbud för detta betydligt mer effektivt i kampen mot de kriminella ligorna som nu översvämmar Bergen och många andra städer i Europa.

Vill man göra något åt människohandeln som programmet visade så borde EU helt sonika förbjuda fattigdom. Då kan man åtminstone visa att man pekar med hela handen på en lösning av både människohandeln, tiggeri, prostitution och narkotikamissbruket.

Narkotikamissbruk behöver inte vara, men är ofta, en följd av fattigdom. Tiggeri och prostitution är garanterat en följd av fattigdom, så vad ska förbjudas? Ingen vill tigga, men kan tvingas till det av sin livssituation. Ingen kvinna vill vara prostituerad, även om de som försvarar rätten till sexköp gärna vill tro det.


Tiggeri bekämpas bäst med ekonomisk jämlikhet. Alltså vanlig vänsterpolitik!

Ju mer de ekonomiska klyftorna ökar ju mer tiggeri får vi se. Det går visserligen att sopa problemet under mattan genom att förbjuda det, men det resulterar bara att tiggeriet flyttar.

Kan det inte flytta uppstår kriminalitet av den mycket enkla anledningen att människor som är tillräckligt fattiga helt enkelt blir desperata och villiga att göra vad som helst för att inte svälta ihjäl.

Lösningen mot tiggeri och prostitution är samma som det alltid varit – Jämlikhet.

./.

4 Svar på “”Ingen mat? Gör som jag ät bakelser.””
 1. Martin skriver:

  Jag träffade en glad pakistanier på tåget, han var på väg till migrationsverket, han hade nyss kommit hit. Han förklarade för mig vilket fantastiskt paradis Sverige var och här är det inga korrupta myndigheter och lovprisen tog aldrig slut. Han pratade om att om han bara skulle få ett jobb skulle allt ordna sig han visade bilder på sin fru och barn där hemma. Jag försökte under resan dämpa hans optimism en smula, men det gick inte. Vi bytte i alla fall telefonnr och han skulle höra av sig, vi hade kontakt och träffades ibland under en tid.

  Jag träffade honom 8 månader senare, av att ha varit i asylhanteringen den tiden så var han en annan person, en bruten man. Optimismen var borta, glädjen var borta, hoppet var borta. Talade med honom i telefon ytterligare lite senare, av samtalet förstod jag att han förmodligen inte skulle få uppehållstillstånd och han visste det, han sa det aldrig rakt ut, men jag var övertygad om att han planerade att stanna i alla fall. Jag kunde inte få samtalet ur huvudet, så efter några dagar började jag läsa på om att hjälpa papperslösa och hur man går till väga, vilka risker det medför för de inblandade. Jag ringde honom och skickade SMS, men fick inga svar. Han hade gått upp i rök.

  Men så ett halvår senare träffar jag på honom av en slump, han ropar på mig på gatan. Vände mig om och fick se en brett leende Salim gå emot mig. Jag hejade och vi kramade om varandra. Jag började förhöra mig om hur allt var med honom och var han varit. Han berättade att han jobbade och att han skulle gifta sig, det var ett östeuropeiskt namn på kvinnan, han drog mig åt sidan och berättade muntert om att allt skulle ordna sig. Av vårt samtal framgick att han skulle jobba ihop 15 000 kronor till det där äktenskapet med en kvinna med ett östeuropeiskt namn. Han var ganska hemlighetsfull och kryptisk i det korta utbytet vi hade där på gatan. Men jag sprang på honom flera gånger efter det. Jobbet och hur han skulle betala de där 15000 kr visade sig vara genom att tigga. Ett faktum han försökt dölja för mig.

  Jag har inte träffat eller sett honom på länge nu. Var är Salim nu? Är han deporterad, vad är det för östeuropeisk liga han har hamnat i lag med? Kommer de förmå honom göra andra saker än att tigga för att få det där skenäktenskapet med en EU-medborgare? Kommer han att få ett skenäktenskap, eller kommer de använda Salim och kasta ut honom när de inte har användning för honom längre? Vad kommer hända Salim?

 2. Martin skriver:

  När det begav sig talade man om att det skulle bli EUs förenta stater, det var lögn sa vissa. Idag är det vissa som verkar för att det skall bli så, exempelvis Juncker. Men häromdagen var jag ute och gick på kvällen och under en bro satt några EU medborgare och värmde sig runt en eld och sopor och grejer de hittat i närheten. Det är precis som i USA, så vi är redan framme.

 3. Benny skriver:

  Är det krig i Pakistan? Sverige kan inte ta emot alla fattiga från hela världen borde ju de flesta begripa vid det här laget och ekonomiska migranter från Pakistan ligger knappast högst på skalan över nödlidande som behöver hjälp. Därav avslaget kan man tänka! Och Sveriges slöseri med de ca 90 miljarder som migrationsverket får skulle göra betydligt mer nytta i flyktingläger runt om i världen där riktigt nödlidande kvinnor och BARN befinner sig under erbarmliga förhållanden. Sätt stopp för afghanska män i 25-30 års ålder från att komma till Sverige och använd pengarna där de kommer till nytta dvs flyktingläger i krigshärdar.

 4. Martin skriver:

  Jo, men det kalla statistik och sifferrabblandet visar bara på att man aldrig mött de man snackar om.

  Du tror inte det finns asylskäl för folk ifrån Pakistan? Antar att man når den slutsatsen genom att läsa nån statistik eller officiell beskrivning av Pakistan. Medan verklighetens Pakistan innehåller mängder med människor som har asylskäl.

  Vet du en av orsakerna till den övervägande mängden unga män som kom från Iran och i viss mån Irak på 80-talet beror på. Unga män som under 90-talet kunde åka till Iran utan risk för förföljelse, inget märkligt alls, faktiskt oerhört vanlig orsak unga män finns i flyktingkarusellen. De skickades bort av sina familjer för att undgå militärtjänst. Det gäller givetvis idag, visste ni att IS, Al-Qaida och Talibanerna applicerar värnplikt i de områden de kontrollerar antingen totalt eller delvis. Men här i Sverige sitter folk och skriker för att de vill skicka mer soldater in i famnen på talibanerna.

  Vi tar hand om en flyende flicka av en anledning, den humanitära. Vi tar hand om en flyende pojke eller man av två orsaker, den humanitära och för att minska fiendens förmåga att strida.

 5.  
Lämna ett svar

Please copy the string IIARSi to the field below: