Viborgssidan av S:t Petersburg är norr om staden och där står moder Ryssland som ett monument över de 500 000 döda
som är begravda där av den miljon döda under Leningrads 900 dagar långa belägring.

När Tyskland tillsammans med Finland och Italien belägrade Leningrad var det i ett enda syfte, nämligen att döda hela stadens ca 2,5 – 3 miljoner invånare. Det misslyckades men alltför många blev offer för den europeiska ondskan.

Är man i S:t Petersburg finns det goda skäl att ta sig till Piskarjovkas minnesbegravningsplats i norra delen av staden, den som kallas för Viborgssidan.
Där kan man uppsöka Piskarjovkas begravningsplats där ca 500 000 av Leningrads offer för den 900 dagar långa belägringen ligger begravna i jättestora massgravar under upphöjda stora gräsmattor.

Sedan man passerat den eviga lågan vid ingången och vandrar fram mot monumentet av moder Ryssland och minnesmärket med den berömda dikten som slutar med de starka orden ”Ingen och inget är glömt” hör man hela tiden musik på precis rätt volym.

Det är Dimitrij Sjostakovitj sjunde symfoni, den så kallade Leningradssymfonin som han färdigställde under belägringen som spelas upp i högtalare över hela kyrkogården.
När Leningrads försvarare satte upp högtalare riktade mot fronten och spelade upp Leningradssymfonin sägs det att tyska soldater förstod att de skulle förlora kriget.

Under Leningrads 900 dagar långa belägring dog ca 1 miljon av stadens invånare
När man räknar döda i krig räknas dessa alltid bara som stupade eller civila offer av misstag, ingen av dessa benämningar stämmer däremot in på de döda på Piskarjovskas begravningsplats. När människor dör av med flit framkallad svält då ska de döda räknas som offer för folkmord, vilket alltså innebär att de döda på Piskarjovskas är offer för folkmord.
Att gå där bland de många massgravarna och veta hur, varför och av vem är mäktigt.

./.


Leningrads belägring pågick från början av september 1941 till slutet av januari 1944. De många massgravarna på Piskarjovkas är utmärkta med en sten med årtalet. Det är först när man ser hur stora massgravarna är och hur många de är som man förstår vidden av vad belägringen innebar.

5 Svar på “Ingen och inget är glömt”
 1. Björn Nilsson skriver:

  Om en miljon leningradbor omkom under belägringen så skulle det motsvara 3-4 procent av de totala sovjetiska krigsförlusterna (27-28 miljoner).

 2. Lasse skriver:

  Björn:

  Att det var ca 1 miljon Leningradbor som dog under belägringen torde vara helt klarlagt. Vad gäller dödade i hela landet har jag uppgifter som börjar på 22 miljoner och nu slutar med 27-28. Den senaste officiella siffran jag sett är ca 26,6 miljoner.
  Dödade har en tendens att öka ju mer tiden går, vilket ju kan bero på flera faktorer. Dels att man vill framställa fienden i sämre dager eller helt simpelt att forskningen behöver tid för att kunna berätta sanningen.

 3. Björn Nilsson skriver:

  Har läst att sovjetregeringen inte ville skrämma folk direkt efter kriget genom att tala om hur illa det var (folk visste ju ändå att förlusterna var fruktansvärda) och därför angavs en för låg siffra. Sedan undrar jag hur man räknar: om någon skadades under kriget men dog senare som möjlig följd av skadorna, är det ett krigsoffer? Säg att personen kom i vägen för en exploderande bomb 1944, överlevde men i rätt dåligt skick, och sedan dog av lunginflammation 1946 som en helt frisk person borde ha överlevt – hur räknas det?

  Sedan är det ju intressant vad forskarna kommer fram till, och hur mycket arkivmaterial som är tillgängligt. Exempelvis om det finns dokument från strax efter kriget som diskuterar vad staten skall säga till medborgarna om krigsförlusterna. Det är ju en så tung fråga så där måste nästan Stalin själv ha haft synpunkter.

 4. Lasse skriver:

  Björn:

  Jag tvivlar på att skrämseleffekten är olika om man uppger 22 miljoner eller 27 miljoner.

 5. Alexander skriver:

  För två år sen meddelande den ryska försvarsmyndigheten att enligt den nya arkivinformationen tappade Sovjet under 2WW 42,5 miljoner (militära+civila).
  Tex https://www.novayagazeta.ru/articles/2017/03/22/71864-pobeda-pred-yavlyaet-schet
  http://polkrf.ru/news/1275/parlamentskie_slushaniya_patrioticheskoe_vospitanie_bessmertnyiy_polk

 6.  
Lämna ett svar

Please copy the string kKdDk3 to the field below: