Det kan finnas skäl att förklara för den f d Israelambassadören att boken ”Om detta må ni berätta” kom till på initiativ av hans förtalade socialdemokrater.

Nu är Sverige ordförande i EU och det har blivit ett djädra liv om en artikel i Aftonbladet. Israels regering påstår att Sverige, och inte minst dess tidningar är antisemitiska.

Den förre ambassadören från Israel, Zvi Mazel, påstår att ca 80 procent av alla tidningar styrs av vänstern, vilket han låter förstå är detsamma som Socialdemokraterna och fackföreningarna.

Det framgår att han menar att just vänstern är de värsta antisemiterna. Detta visar att han inte vet vad han talar om.

Annars finns det undersökningar som visar precis tvärtom. Antisemitismen, den lilla som finns i Sverige, frodas i högern.
Liksom all rasism!

Vi vet ex v att den f d centerpartisten (dåvarande bondeförbundet) riksdagsmannen Otto Wallén stod i riksdagen och bedyrade att han var stolt över att vara antisemit. Vi vet också att centerpartiet (bondeförbundet) var det mest bruna partiet under 30- och 40-talet.
Hur åsikterna var inom dåvarande högerpartiet är nog inte ens värt att nämna.

Kan boken om judeutrotningen under nazitiden vara en av förklaringarna till att Sverige är det land i EU har minst antisemitiska stämmningar?

Det kan finnas skäl att påpeka vad som hände förra gången Sverige hade hand om ordförandeklubban i EU. Då lovade Göran Persson (S) att initiera en upplysningskampanj om förintelsen. Så här beskrivs projektet i den bok som bl a blev resultatet av hans initiativ:

”I partiledardebatten i juni 1997 tog statsminister Göran Persson initiativ till en bred informationsinsats om Förintelsen – ””levande historia”” Syftet är att med utgångspunk från Förintelsen under andra världskriget ta upp frågor om medmänsklighet, demokrati, och alla människors lika värde.
”Levande historia” består av politiska manifestationer, information till föräldrar och allmänhet, insatser riktade mot skolor

samt satsning på universitet och forskning. Denna bok är en av aktiviteterna inom ”Levande historia”. Den vänder sig i första hand till vuxna.”

Frågan är om den också inte borde vända sig till Israels regering och dess ambassadörer runt om i världen. De verkar ju ha vissa kunskapsbrister som kanske kan täppas till med ett besök på den lilla myndigheten Forum för levande historia i Gamla stan i Stockholm.

När det gäller förföljandet av judar i 30-talets Tyskland kan det finnas skäl att påminna om att de enda som bekämpade nazismen var de tyska kommunisterna. Så blev kommunisterna också de första att sättas i koncentrationsläger för att dödas.


Kan den praktisk taget obefintliga antisemitismen i Sverige bero på boken ”Om detta må ni berätta” där svenskar blir brutalt upplysta om vad antisemitism kan leda till?

SvD, 1, 2, 3, 4, 5, 6, DN, 1, 2, 3, 4, 5, Jinge, AB, 1, 2, 3, Kerstin, Tomas

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

17 Svar på “Israel har en del att lära om Sverige”
 1. Inte skriver:

  Tvärtom. Sverige är i europa kännt som ett av de mer propalestinska, antiisraeliska länderna.

 2. Lasse skriver:

  Inte:

  Skitsnack!

 3. Pontus skriver:

  Inte:
  Varför ska kritik mot Israels regering tolkas som antisemitism? Vad är det jag har missat?
  Om något så är det väl oerhört respektlöst mot de som led under andra världskriget att kalla sina kritiker för antisemiter helt grundlöst bara för att ställa dem i dålig dager?
  Jag pratar inte om Aftonbladets artikel, utan om det faktum du tog upp att Sverige ses som palestinavänligt och israelfientligt.

 4. Pelle skriver:

  Varför sådan uppståndelse? Genom all media bevakning och alla höjda röster ger man ju legitimitet i Israels anklagelser. De får ju som de vill, uppmärksamhet och ett politiskt ”gräl”. Bättre att rycka på axlarna och gå vidare. Vi klarar oss utan Israels godkännande och ja, jag tänker fortsätta bojkotta Israel på alla plan jag kan, precis som innan och utan att göra väsen av mig.

 5. Micke skriver:

  Man säger att med tiden man börja likna sina fiender.
  Israel har länge propagerad för det enda demokrati i mellanöstern har länge propagerad såsom den enda landet där de mänskliga rättigheterna respekteras.
  Var är Israel på väg, vem stödjer denna arrogans mot allt och alla.
  Ska man glömma invationen i Gazarensan eller moshads terroristaktioner i ren Moses lag. Ska man anta att israeler är bara mänskliga och är vi som stödjer inte de israeliska politiken är antisemitiska?? Nej jag stödjer judendomen och sionismen men kan ej acceptera att sälja bort mina grundläggande frihet när det inte passar de.
  Skärp er israeliska regeringen snart vet vi inte om det är Iran eller Israel som för talan.

 6. erik skriver:

  israel är en stat och inte judendomen, det är inte antisemitriskt att kritisera staten israel för folkmord och okupation av palistinsk land och mäniskor utan en skyldighet om man är en människa som anser att alla har rätt till sitt liv och trygghet. israels ultrahögra regering som skapar antisemitism och problem för judar världen över genom terror och folkmord i judendomens namn. och den bör stoppas av FN. varför högern stödjer israel så dogmatiskt kan jag inte förstår men jag antar att det som vanligt när högern är inblandad, är att det handlar om pengar och makt. jag tror inte att det är det judiska folket som personer som Hökmark försvarar, utan staten israel

 7. israel är en okupations makt och de borde behndlas där efter .men tydligen gör man skillnad hade det varit ett annat land som hade okupuperat ett annat land då hade kritiken varit hårdare och hetskigare

 8. Ronny Gustavsson skriver:

  Det är väl bara att konstatera att Israel nu visar sitt för svenskar tidigare okända ansikte. Nu stämmer det man anat om hur landet fungerar. Nu byggs det murar även i Sverige, nu sysslar man med sin etniska rensning här i landet som i alla andra länder som inte godtar ockupationen av Palestina. ”Gojim” var ordet för dagen. Vi otrogna som ställs mot Israels heliga av Gud utvalda folk. Tvi vale.

 9. Lasse skriver:

  erik:

  Nej, du har rätt i att det är inte antisemitism att kritisera Israel. Däremot vill jag påstå att man ska vara försiktig med orden så att de inte tappar sin betydelse. Israel har, hitills, inte ägnat sig åt folkmord.

 10. Lasse skriver:

  Anders ljungberg:

  Det var svårt att läsa din kommentar på grund av all särskrivning. :-)

  Det är klart Israel borde behandlas som en ockupationsmakt av det internationella samfundet. Tyvärr styrs detta av U’SA och därför kommer din önskan aldrig att uppfyllas.

 11. Lasse skriver:

  Ronny Gustavsson:

  Tja, förr kritiserades murar mellan folk. Numera är de helt accepterade både de murar som skiljer Israeler och Palestinier och Mexikaner och Amerikaner. Vi kommer att få se fler murar. Även här hemma när muromgärdade bostadsområden växer upp.

 12. Hugg skriver:

  Efter förintelsekonferensen och några resor till förintelsemuseet stod hela världen öppen för Persson. Kritiken mot honom och Sverige avstannade och Wall street jublade (nåja, log förnöjt i alla fall).

  Sedan kom statliga ”forum för sionistisk historierevisionism” och slog fast normer och mallar för vad som fick tyckas tänkas och skrivas i landet och jublet visste inga gränser, Sverige var PRO-”semitiskt” om nu något kan vara det eller pro-sionistiskt i realiteten.

  Vad skall borgarna göra nu? Man kan ju inte öppet gå ut och stödja israels ”försvar” mot existensen av icke-judar i mellanöstern eller kan man det? Nej, det blir nog en ny konferens igen om vad som hände för 60 år sedan och efter det kan vi åter glömma förintelsen som sker idag..

 13. Dimitra skriver:

  Efter all denna kaos och anklagelser om antisemitism kommer vi att bombarderas med filmer om förintelsen på TV ,,,Svd har redan startat med att göra en test om hur mycket vi kan om förintelsen och Spielberg är säkert redo att göra en ny film .. Bara det får en att undvika kritisera Israel,,,,

 14. Roberth skriver:

  Lasse läs på lite du är en fullkomligt störd människa! Ni andra judehatare kan väl käka lite cyklonB jävla kretiner

 15. Marcus skriver:

  Även om jag inte är vänster, och även om jag är suspekt till dina umgängeskretsar, så tyckte jag att din intro var intressant. Men jag blev gravt avtänd av din formulering om att antisemitismen skulle vara ”obefintlig” i Sverige (ett djupt korkat och ahistoriskt, ovetenskapligt uttalande), och ditt grymtande om att svenskar informeras ”brutalt”.

  Det är synd att ni alltid låter bockfoten synas, även när ni har en poäng om annat.

 16. Leo skriver:

  Det är ju fantastisk att se hur man i yttrandefrihetens namn står upp för Daniel Boströms rätt att utan att tillåta kritik publicera en fullständigt fabricerad rasistisk soppa. Samma Daniel Bosatröm har uttryckt förståelse för att Eritrea håller Dawit Isaak fången. Tala om hyckleri.

 17. Johannes skriver:

  Leo, artikeln må ha varit dålig men att påstå att den är rasistisk är bara rent skitsnack. Dock börjar jag tro på uttrycket-”ingen rök utan eld”. Varför bli så upprörd när allt är taget ur luften?

 18.  
Lämna ett svar

Please copy the string 4ldhUd to the field below: