Roliga och allvarliga nyheter blandas hur som helst i tidningarnas spalter. Fast den roliga nyheten kanske i själva verket är allvarlig den också.

Vi börjar med det roliga. EU har beslutat att hela svenska folkets semesterö Öland inte längre är någon ö. Tänk hur vi blivit lurade som i årtionden gått omkring och inbillat oss att Öland visst är en ö.

Eftersom Öland inte längre är en ö så innebär det att invånarna (öborna finns alltså inte längre) gått miste om ca 50 miljoner i EU-bidrag. Det torde dock inte ha så stor betydelse eftersom folket på den tidigare ön säkert inte vill leva på bidrag.

Det är inte bara turkar som blir förbannade när Israel dödar sitt lands medborgar. Även i Egypten har de blivit förbannade på mördarna. Därför har tusentals egyptier nu gått ut på gatorna och demonstrerar mot Israels mord på fem egyptiska gränsvakter.

Om Israel tror att internationellt umgänge med sina grannar går bra när landet mördar invånarna i grannländerna så lär de missta sig.

Nu rapporterar det att folket i Kairo är så förbannade på Israel att de, vilket är positivt, rivit ner en mur runt Israels ambassad. Äntligen en mur till efter Berlinmuren som rivs av folket!

Folket helt enkelt stormade Israels ambassad på samma sätt som hände med Libyens ambassad här i Sverige.

I Kairo, till skillnad mot i Sverige, så polisen känt sig tvingad att lugna ner de mångtusenhövdade demonstranterna med tårgas och sköt skott i luften. Vilket fick demonstranterna att kasta brandbomber, elda bildäck och tutta på en och annan polisbil.

Att det gått vilt till vid Israels ambassad i Kairo kan man förstå med tanke på att ca 450 demonstranter och ca 40 poliser skadats. Nu ska det nog snart lugna ner sig för nu har man satt in militär för att lugna ner situationen.

En annan bra metod att lugna ner situationen torde vara att Israel drar sig tillbaka från alla ockuperade områden och lämnar de olagliga bosättningarna på västbanken.

Men det är väl inte att tänka på. I stället kanske vi kan förvänta oss nya krig i området.

./.

AB, 1, 2, DN, 1, 2, SvD, 1, 2, Exp, 1, 2, Dagen, 1, 2, SVT, 1, 2,3

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

36 Svar på “Israelisk mur rivs”
 1. Safenat-Panea skriver:

  Ja Lasse, jag ser dig runt år 1939 bland de första som skall heja och kräva rättvist, en trogen medborgare som litar starkt på sitt nya regering som vet precis vem är folkets fiende.

 2. Lelle skriver:

  Tyvärr har du fått allt om bakfoten.
  1. Israel har som alla andra länder rätt att ha en ambassad som är skyddad. En ambassad är formellt en del av det land den representerar.
  2. Israel ockuperar INTE ett annat land olagligt. Det är bara att kolla med FN. När bl a svenska aktivister försökt bryta blockaden mot Gaza visar det sig att de ha rätten (FN) på sin sida. Och detta trots att FN snart domineras av förtryckarstater utan demokrati.
  3. Israel är den enda demokratin i området. ”Fienderna” är totalt överlägsen Israel och Israels yta är bara en bråkdel av arabernas för att inte tala om muslimernas. Att Israel hittills överlevt beror endast på att Gud står för sina löften mot sitt egendomsfolk. Den som stöder våld mot israelser är inte bättre än anitsemiter och arbetar mot demokrati och folkrätt. Tänk att idag, efter att vi tydligt minns förintelsen vill människor driva judarna i havet!
  4. Palestinierna är INTE ett folk utan hemland. Jordanien som gränsar till Israel har en majoritet palestinier som medborgare. Det är faktiskt en riktig palestinsk stat.
  5. Den dag palestinierna erkänner Israel och vill ha fred så har de fred. Det har alltid varit hatet som styrt motståndet mot Israel.

 3. Bengt Klintenberg skriver:

  Tror du att det skulle hjälpa, då år du en väldig optimist. Först måste nog Israel erkännas. Egypten fick tillbaka massor av land när de erkände Israelen men den historien är väl glömd av dej.

 4. Steve Hwak skriver:

  Fullblodsidiot!

 5. JJ. skriver:

  Det finns tre murar som bör kämpas i vår del av värld:
  1. Muren Israel har rest mot Palestinier
  2. Muren som EU har rest mot sin aldsta allierade, Turkiet, som har skyddat EU mot Sovjet. Också en mental barriär.
  3. Muren Cyperngrekerna har rest mot Cyperngreker, trotts att turkcyprioter sa ja till FN’s fredavtal. Vilken straff för fredsvilja..

  Så länge vi inte föstår att alla dessa tre murar i grunden hänger ihop och för att skapa en vi och dem känsla ska de tjäna de konservativa och reaktionära krafters intresse.

 6. aster skriver:

  Obegriplig kommentar borttagen.

 7. micki skriver:

  Ett bra knep att lugna ned situationen vore for Israel att dra sig tillbaks fran ockuperade omraden sager du.
  Detta har sagts mangen gang. Liksom svaret att inget andrades bara for att Israel rev ned och utrymde bosattningarna i Gaza, skjutningarna darifran paborjades samma eftermiddag.
  Israel ar ett litet och svarforsvarat land, man har inte samma territoriella marginal som sag Indien som kampar om Kashmir.
  Allt detta har sagts till leda. Fred borjar med erkannande av Israel, har ocksa sagts till leda.
  Men salange inget kommer ut av det sa kommer laget att forbli som det ar.

 8. Lasse skriver:

  Safenat-Panea:

  Din kommentar är helt obegriplig.

 9. Lasse skriver:

  Lelle:

  1: Har någon påstått något annat?
  2: Löjligt påstående. Landets gränser fastslogs av FN organisationen röstade om delningen av det brittiska mandatet.
  3: Gud finns inte och kan därför inte avge några löften.
  4: Det var palestiner som fördrevs när Israel bildades.
  5: Det ska de inte göra förrän de får tillbaka sitt stulna land.

 10. Lasse skriver:

  Bengt:

  Det enda som kan hjälpa är lösningen ett land. Inte två.

  Ett land där de som blev fördrivna får återvända och där alla har rösträtt är lösningen.

 11. Lasse skriver:

  Steve:

  Vi förstår att du är det. Tack för upplysningen.

 12. Lasse skriver:

  JJ:

  Kan ligga något i vad du säger.

 13. Lasse skriver:

  micki:

  Låt hela f d palestinamandatet bli ett demokratiskt land så löser sig resten automatiskt.

 14. micki skriver:

  Lasse:
  Om Palestina mandatet blir ett land med arabisk majoritet och en judisk minoritet sa kan vi nog kyssa demokratin goodbye.
  Se bara pa Libanon, vilket kaos. Se hur Jugoslavien foll isar till sina minsta bestandsdelar.
  Jordanien ar inte en demokrati…

 15. Kalle skriver:

  Ang ett av dina svar ovan: s k palestinier kan inte ha fördivits när Israle bildades 1948. Först 1967 började Arafat tala om palestinier.
  Varför får inte Israel försvara sig ?
  Innan ”Palestina” kan erkännas bör väl i rimlighetens namn Israel som har funnits sedan 1948 erkännas ! Varför vill ”Palestina” erkännas av omvärlden ? Då kanske samma omvärld ställer krav på landet att t ex sluta raketbeskjuta Israel och att sluta hedra terrorister. Och kanske mister några av gåvorna från FN, EU, USA och Sverige.

  Håller f ö helt med signaturen !

  Brukar inte ta del av ”isralekritiska” sidor, så jag slutar nu.

 16. Linda skriver:

  Jag undrar om de där underliga kommentarerna från ”israelvänliga” personer här är äkta…? Det är i alla fall svårt att förstå att någon normalt funtad människa skulle försvara Israels dödsskvadroner. I alla fall inte med de argument som här angetts.

 17. Lasse skriver:

  micki:

  Varför då? Därför att dagens israeler inte skulle acceptera demokrati om de är i minoritet? I så fall är det dags att påminna om att i demokratier vinner alltid majoriteten. Det är liksom det som ÄR demokrati.

 18. Lasse skriver:

  Kalle:

  Israel erkändes 1948.

 19. Lasse skriver:

  Linda:

  Bra fråga.

 20. micki skriver:

  Lasse:
  Varfor tror du att Stor-Palestina med arabisk majoritet skulle bli demokratiskt?
  Hamas ar inte en demokratisk organisation trots att de kom till makten pa demokratisk vag.
  Jag upprepar utnotta fakta, Hamas tog over makten med vald i Gaza och fordrev PLO.
  Hamas ar en Iranfinansierad religios rorelse, den ar for en islamisk stat med sharia lagar.
  Det vill vi inte ha har. Det var inte darfor Israel fick sjalvstandighet 1948.
  Jag vet inte varfor du tror att demokratin skulle segra just i Stor-Palestina, nar det inte lyckats nagon annanstans i omradet trots arabisk var. Israel ar en demokrati idag, men jag tror att om det pa demokratisk vag blir en Hamas ledd regering sa kommer den att pa demokratisk vag omintetgora demokratin, och vi far ytterligare en islamisk diktaturstat pa kartan.

 21. Bröd och cirkus skriver:

  Laglöshet och urusel ekonomi. Folket behöver mål för sin ilska. Rättemålet mot Mubarek. Attack mot Israels ambassad. Det gamla vanliga… skyll på judarna. Israel erkändes av FN formellt men beslutet accepterades inte av Israels arabiska grannar.

 22. Lelle skriver:

  Lasse:

  Det är höjden av naivitet! Skulle vi i Sverige utan vidare tillåta en majoritet av massinvandrade fiender som inte erkänner vår rätt att leva som vi vill och som säger sig vara beredda att utplåna oss?

  Israel är bildat med FN:s stöd och på det sättet legalt. Det borde dock inte vara någon diskussion om att ett folk har rätt till ett land. Araberna har många länder. Men araberna ville inte erkänna den nya staten utan anföll Israel. Sedan har de gång på gång anfallit sin demokratiska lilla granne och däremellan oavbrutet skickat missiler och självmordsbombare. Jag minns Nassers ständiga hotelser och krigen, t ex sexdagarskriget då alla arabstater gav sig på lilla Israel. Araberna utropade segern och påstod segervisst att de höll på att kasta judarna i havet en gång för alla! Hela den demokratiska världen höll andan. Vad hade hänt om Israels fiender vunnit?

  Murarna, ja. Om inte Israel liksom Grekland anfallits av muslimer, så hade inga murar behövts.

 23. Lasse skriver:

  micki:

  Varför tror du att det inte skulle bli det?

  Hela Israel är ett USA finansierat land. Utan USA inget Israel.

  Israel bildades på grund av världes dåliga samvete för judeutrotning. Något som araberna inte hade det minsta att göra med. Ändå var det de som fick betala priset. Därför blir det aldrig fred om det inte blir ett land med demokrati.

 24. Lasse skriver:

  Bröd:

  Nej, just det. Varför skulle de det? Skulle du acceptera om plötsligt FN sa att invandrade ryssar i Sverige skulle få landet? Och skulle du tycka det var okej om invandrande ryssar tvingade dig att flytta till Polen mot din vilja och dessutom beslagtog din mark och ditt hus?
  Svarar nej på frågorna ovan så förstår du bättre vad Israel går för.

 25. Lasse skriver:

  Lelle:

  ”Skulle vi i Sverige utan vidare tillåta en majoritet av massinvandrade fiender som inte erkänner vår rätt att leva som vi vill och som säger sig vara beredda att utplåna oss?”

  Troligen inte. Men du kräver tydligen att de som bodde i det brittiska palestinamandatet ska göra det.

 26. Ingvar skriver:

  Att makthavarna i Egypten har en tillkämpat positivare inställning till Israel beror på att den egyptiska militären avlönas av USA och även Israel har skickat pengar till Egypten – som ett slags mutor.

  Din text Lasse var inte alls förvirrande. Ett onödigt förtydligande till folkpartistiska läsare: Du fastslog:

  1. Israel kan inte räkna med internationellt umgänge med grannländer vars invånare Israel mördar.
  (Min kommentar: egyptiska gränsvakter, turkiska deltagare i Ship-to-Gaza, svensken Folke Bernadotte …)

  2. Folket i Kairo är så förbannade på Israel att de, vilket är positivt, rivit ner en mur runt Israels ambassad.

  3. Polisen i Egypten har kände sig tvingad att lugna ner de mångtusenhövdade demonstranterna med tårgas och sköt skott i luften.

  4, Ett bra sätt att lugna ner situationen vore att Israel lämnade ockuperade områden och olagliga bosättningarna på västbanken.

 27. micki skriver:

  Lasse:
  Daligt samvete, det ar val nagot man har nar man bedragit sin fru med hennes basta vaninna.
  Sex miljoner doda, kallar du det for daligt samvete?
  Folkmord kallas det, och ja, i judarnas fall berattigar det till ett eget land.
  Vi hade nojt oss med mindre, den ursprungliga uppdelningsplanen var baserat pa hur den judiska och arabiska befolkningen defacto var utbredd i omradet. Ingen hade alltsa behovt flytta pa sig namnvart.
  Men det accepterades inte av araberna och dar sitter vi an till denna dagen.

 28. magnus. skriver:

  Om du kräver att Israel ska lämna alla ockuperade områden så kräver jag att Ryssland och Vitryssland återlämnar östra Polen till Polen. Eller så inser vi allihop att länder som förlorar krig också förlorar mark och alltid har gjort så. Och vidare är det bara att inse att förlorad mark i mänsklighetens historia i princip alltid inneburit att folk fått flytta. Men det är tydligen bara när judarna vinner som det sticker ut. För visst skulle det te sig lite löjligt om finländarna skulle börja demonstrera för att få tillbaks Karelen? Eller om tyskarna krävde åter Alsace? Eller Sverige Estland? Eller England plötsligt återkrävde Normandie? Land förloras i krig, kanske är det dags för de svenska israelmotståndarna att inse detta, men lyckligtvis kommer inte Israel att bry sig oavsett.

 29. magnus. skriver:

  Jo, en sak till. Palestinierna utgör redan halva befolkningen i Jordanien. Hur mycket land behöver de egentligen? Och varför kan inte länder som Syrien och Libanon ge dem land? När ska de sluta inhysas i ghetton där? Eftersom det är okej för arabländer att hantera araber på det sättet kanske det är okej för Sverige att göra likaså? Förmodligen inte men jag hör ingen klaga om det. Och när kommer svenska ”palestinavänner” att bry sig om allt detta? Ni skämmer ju ut er.

 30. magnus. skriver:

  Avslutningsvis, historia är historia. Det som hänt har hänt, krig har utkämpats och några vunnit andra förlorat. Den som lever kvar i det förgågna är dömd att misslyckas vilket blir tydligt för var dag som går i och med fortsatta utbyggnader av bosättningar, upprättande av säkerhetsbarriären etc. Araberna har förlorat mot Israel men vägrat erkänna det, och nu blir priset för deras ignorans högre. Och allt ivrigt påhejat av vissa i Väst som kräver det omöjliga.

 31. Lasse skriver:

  micki:

  ”i judarnas fall berattigar det till ett eget land”

  Varför i arabernas land? Varför inte i Tyskland. Varför skulle oskyldiga betala priset?

 32. Lasse skriver:

  magnus:

  Visst, skillnaden är bara att Israel skapades inte av krig, jag bortser från 2 världskriget, som ju på sätt och vis (förintelsen) var den direkta orsaken till staten Israels skapande.
  Staten Israel skapades av stulen mark.

 33. Lasse skriver:

  magnus:

  Det bor också jättemånga judar i USA. Hur mycket land behöver de egentligen.

  Det har för övrigt bott judar i alla arabiska länder i hundratals år.

  De palestinier som bor i grannländerna är flyktingar till stor del. Vilket kanske förklarar ett och annat för dig som verkar ha noll kunskaper om historien i området.

 34. Kalle skriver:

  Utan Judeen och Samarien den s k Västbanken är Israel bara några kilometer brett. Självklart behöver Israel för sin säkerhet Judeen och Samarien också. Hade de haft normala grannar som Sverige t ex hade de inte behövt dem.
  Egypten och Jordanien erkände Israel 1948. Endast dem.
  Palestinier fanns inte före 1967 då terroristen Arafat började skrika om dem !
  På vilket sätt skulle Gaza vara ockuperat. Det finns inga israeliska soldater där. Däremot besljuts Israel dagligen från Gaza med raketer och av prickskyttar. Det går ingen nöd på folket i Gaza. De är världen största mottagre av int understöd. Bra jobbat, gazaner !
  Inget land vill ha gazanerna ! Egypten har tackat nej till anslutning.
  De araber som bor på västbanken hör etniskt hemma i Jordanien. F ö upptar Israels bosättningar bara 2% av västbanken.
  Du säger, att araberna inte hade med Förintelsen att göra. Jaså, vad gjorde stormuftin nånting hos Hitler på besök då ? Bildbevis finnes. Tror de de pratade väder ?

 35. micki skriver:

  Lasse igen:
  Du sager at Israel skapades av stulet land.
  Stulet fran vem?
  De shejker som agde marken i Palestina bodde i Syrien.
  Dessa kontaktades av sionistiska organisationen som kopte mark av dem.
  Den fattiga arabiska befolkningen agde inte alltid marken de levde av och pa
  Detta var grunden till den blivande staten, dar kibbutzerna byggdes.
  Ar det stold att kopa?
  Ar det stold att vinna ett krig?

 36. Lasse skriver:

  micki:

  Det stals från dem som bodde där och som blev fördrivna.
  Kan du inget om historien bakom Israels bildande?

  Du börjar bli löjlig, så från och med nu slutar diskussionen.

 37.  
Lämna ett svar

Please copy the string wPDltO to the field below: