I lagårn hörde jag häromdagen att juvelen i kronan nog ska säljas. Jag förstod ingenting. Skulle kossan som under sin livstid mjölkat 100 ton behöva säljas trots att hon fortfarande mjölkar bra och frisk och kry?

Begreppet ”juvelen i kronan” betydde på sin tid Indien. Landet ansågs som juvelen bland Englands alla kolonier. Den här gången i lagårn handlade det varken om gårdens rekordkossa eller landet Indien.

Det visade sig att regeringen tillsatt Marcus Wallenberg som ordförande i LKAB och det betydde nog bara en enda sak, nämligen att regeringen förbereder att sälja den svenska juvelen i kronan.

Nu har visserligen regeringen lovat att inte sälja LKAB under den här mandatperioden och det måste vi väl tro på. Vad vi däremot vet är att man redan sålt ut den litet mindre juvelen, nämligen Vin&Sprit. Det är med andra ord bara en tidsfråga innan även LKAB säljs.

Varför sälja ett företag som ger över 12 miljarder om året i vinst? Det om något visar ju att staten minsann kan driva ytterst lönsamma företag. Vilket är tvärt emot vad Wallenberg och borgarna vill att svenska folket ska ha vetskap om. Men nu handlar det kanske bara om vad kusinerna Jacob och Marcus Wallenberg skrev om i en debattartikel i DN, nämligen samförstånd som en förklaring till deras höga ersättningar för deras ofta rätt misslyckade jobb.

Vi vet att Wallenberg byggt sitt imperium på två katastrofer, Kreugerkraschen och judeutrotningen under kriget. Inom familjen är två ord dessutom förbjudna, nämligen ”pengar” och ”makt”. I stället används ordet ”ansvar” som förklaring till de båda förbjudna. Nu ska det också omfatta den svenska ”juvelen i kronan”.

Nåja, som ordförande i LKAB kan Marcus Wallenberg nog berätta ett och annat för sina kompisar Jan Carlzon, Gustaf Douglas, Erik Penser och brorsan Jacob i herrklubben ”Nya Sällskapet” där ett villkor för medlemskap är slips. Vilket utesluter gruvjobbare.

Vi kan nog räkna med att LKAB kommer att bli än mer lönsamt nu med hedersdoktorn vid Handelshögskolan som ordförande. Andra kända hedersdoktorer vid samma skola är ju Peggy Bruzelius, Claes Dahlbäck, Fredrik Lundberg, Arne Mårtensson, Stefan Persson, Olof Stenhammar och släktingarna Jacob och Peter. Så Marcus har ju bra kontakter att få goda råd ifrån om malmen skulle gå dåligt.

Det är klart att Marcus Wallenberg klarar jobbet i LKAB. Han har ju redan fått Kungens medalj i guld av 12:e storleken att bäras om halsen i Serafimerordens band. Den får alla med mycket pengar oavsett vad de gjort för samhället. Det naturliga vore kanske att han fått järnkorset av 3:e graden med tanke på LKAB:s järnmalmsbrytning.

Släkten Wallenberg är ju inga tänkare direkt. Peter Wallenberg körde ju med litet rasism när det gällde Sydafrika och Sveriges stöd till ANC:

”Jag undrar just vad vi skulle tycka om någon satt och petade in en massa kosing till lapparna så de kunde ställa till med en massa problem för den svenska regeringen”.


Saga är juvelen i gårdens krona. Hon har mjölkat 100 ton och en sådan juvel säljer man inte. Eller låter en misslyckad ledare sköta. Det borde också gälla i statliga företag.

Eller:

”Man ska komma ihåg att det finns alltså ett fåtal mycket väl utbildade svartingar och med dem har du i princip inga större definitionsproblem, men med den stora gruppen har du det, av allvarliga definitionsproblem”, sagt i tv-intervju med Stina Dabrowski 1994.

”I vissa områden, ja. Det har du igen i hela Afrika. Den vite mannen var den som höll ordning”, sagt som svar på en fråga i Expressen om han ansåg Apartheid var bra för lag och ordning.

”Vi ska inte ha en chefredaktör som inte vet att lära journalisterna vilken hand som matar dem”, sagt i samband med att SvD:s chefred Bertil Torekull fick sparken.

Men Wallenbergarna är ju duktiga på företagande, kanske någon tycker. Dessutom är de långsiktiga i sitt ägande, kanske någon säger. Dessutom är de rika vilket visar att de är duktiga, säger någon annan.

Tja, men det finns många andra som slår Wallenbergarna med hästlängder. Vad sägs om Antonia Ax:son Johnson, Fredrik Lundberg, Gustaf Douglas eller Stefan Persson. Inte ens alla Wallenbergarna tillsammans blir de rikaste svenskarna.

Att de är långsiktiga ägare är bara en myt. Åtminstone numera. Många av deras företag har sålts, vilket inte bådar gott för LKAB.

De företag som är kvar i Wallenberggruppen är definitivt inga förebilder för LKAB. Listan på Wallenbergföretag som inte på något sätt rosat marknaden är lång:

Ericson gick nästan i KK.
Liksom ABB.
Astra misslyckades i en fusion och är numera brittiskt.
Stora blev finskt.
Gambro köptes upp av riskkapitalfonden EQT.
SAAB ska vi inte tala om.
SAS har länge varit i kris.
SEB måste få statlig hjälp att överleva.
WM-data är numera brittiskt.
Börsen OMX ägs numera av Dubai och amerikanska Nasdaq.
Scania ägs numera av WV.

Den meritlistan borde diskkvalificera Marcus Wallenberg som ordförande i det svenska folkets ”juvelen i kronan”.

./.

AB, 1, 2, 3, DN, SvD, 1, 2, 3, 4, Jinge, GP, DI, Regeringen, E24, AiP, NK, NSD, VA

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 Svar på “Juvelen i kronan”
 1. Svante Svensson skriver:

  Skulle inte förvåna mig, om de som kör landet i botten lämnar med fulla kappsäckar, när inget mer finns att hämta, precis som råttor på ett sjunkande skepp.
  Svante

 2. Martin skriver:

  Det är ju viktigt att sälja ut alla naturresurser i Sverige, så vi slutligen kan omvandlas totalt till en äkta bananrepublik/monarki. Nationaliserade naturresurser leder som vi alla vet till NATO-bomningar och det vill vi ju inte råka ut för.

 3. Kerstin skriver:

  Jag gissar att den dagen LKAB säljs så blir det någon amerikansk multijätte som köper upp företaget, inte ens Wallberg. Det är det som kallas ”frihet” och demokrati numer.

 4. lasse M skriver:

  Vem kom på devisen att staten inte ska driva företag? Har denna någon fått något erkänt ekonomipris? Volvo-renault fusionen stoppades väl för att franska staten var delägare om jag inte missminner mig. Idag kan man fortfarande köpa en renaultbil. P G Gyllenhammar hoppade av strax efter den misslyckade fusionen! Saab ägdes väl av wallenbergarna när dom sålde till GM.
  Sverige har egentligen bara 2 borgenärer för våran ekonomi; skogen och malmen, ska borgarna börja mixtra med dom lär vi ganska snabbt ansluta oss till PIGS-ekonomin. Att sälja ut våra naturtillgångar som dessutom minskar skattebördan för våra offentliga inrättningar är så huvudlöst dumt så man undrar vem av alla moderatväljare som tänker på framtiden, och inte bara sin egen välfärd, för det får du ingen, du får betala för den fullt ut. Sedan den där grejen om försäljningen av vin&sprit, lika huvudlöst dumt, såga av den gren du sitter på heter det i Folksagan!

 5. lasse M skriver:

  Undrar…Alla länder har tydligen en statskuld…Hmmmm till vem? borde väl regleras om typ rekonstrueras eller…

 6. Lasse skriver:

  Svante:

  Du behöver inte tveka, det är exakt så det kommer att gå till.

 7. Lasse skriver:

  Martin:

  Just det, när det gäller ideologi spelar verkligheten ingen roll. Kosta vad det kosta vill. Problemet är de som inte förstår att de blir blåsta för generationer framöver.

 8. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Med största säkerhet gissar du rätt. Möjligtvis kan det bli ett australiskt företag.

 9. Lasse skriver:

  Lasse M:

  Du kommer ihåg ”den gyllene aktien”? Franska staten är fortfarande delägare i Renault, och därmed också i tyska Mercedes. Hur många Mercedesägare är det som vet att deras bil är byggd av en delvis statsägd bilfabrik? Inte många gissar jag.

  Statsskulden garanteras i praktiken av skattebetalalarna.

 10.  
Lämna ett svar

Please copy the string 8ARfhZ to the field below: